Koning Willem-Alexander arriveerde gisteren aan het begin van middag op landgoed Wilhelminapark in Boxtel. Hij werd daar ontvangen door initiatiefnemer Geert van der Veer. (Foto's: Peter de Koning).
Koning Willem-Alexander arriveerde gisteren aan het begin van middag op landgoed Wilhelminapark in Boxtel. Hij werd daar ontvangen door initiatiefnemer Geert van der Veer. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KONING WILLEM-ALEXANDER OP BEZOEK BIJ BOXTELSE HERENBOEREN IN WILHELMINAPARK

'Geen kroon op ons werk, maar steun in de rug'

RENS VAN DEN ELSEN

Niemand minder dan koning Willem-Alexander schoof gistermiddag aan bij de vrolijk gedekte tafels op de Herenboerderij Wilheminapark in Boxtel. Terwijl op de achtergrond het verkeer voorbijraasde op de A2, liet het staatshoofd zich op de bakermat van dit burgerinitiatief informeren over duurzame veeteelt en akkerbouw. Oprichter Geert van der Veer uit Boxtel: ,,Ik had dit voor geen goud willen missen, al kostte het wel wat kruim om deze ontmoeting mogelijk te maken."

Van der Veer is ondertussen voorzitter van Herenboeren Nederland, maar het begon voor hem allemaal in zijn woonplaats Boxtel. De plek waar hij opgroeide en waar hij in 2006 samen met Frits Bevort het idee voor de Herenboeren uitwerkte. ,,Als je bedenkt dat het ooit allemaal begonnen is met twee A4-tjes en dat ik nu aan de koning mag uitleggen wat we precies doen... ja, dat is onwerkelijk. Sommigen vragen me of dit een kroon op ons werk is. Maar nee, het is een ontzettende grote steun in de rug", vertelde de Boxtelaar na afloop glunderend.

ONTSPANNEN SFEER

In de twee uurtjes daaraan voorafgaand, kreeg de koning tijdens zijn werkbezoek, uitleg over alle aspecten van de inmiddels landelijke organisatie. Naast een rondleiding over het twintig hectare grote terrein op de grens van Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel, ging Willem-Alexander ook in gesprek met de initiatiefnemers, leden en partijen die de Herenboeren bijstaan. Gekleed in een geruite blouse, bruin tweedjasje en een lange overjas en rondstappend in stevige werkschoenen, kon de vorst zelf ook prima voor een herenboer door. De bijeenkomst verliep in een ontspannen sfeer, mede door de gemoedelijke houding van de koning.

TAL VAN OBSTAKELS

In drie rondetafelgesprekken werd de koning bijgepraat. Na een kort welkom door de Boxtelse wethouder Peter van de Wiel, voorzitter Boudewijn Tooren en bestuurslid Douwe Korting van Herenboeren Wilhelminapark en Van der Veer schoof de vorst aan bij de Boxtelse delegatie. Aan een met Brabants bont gedekte tafel met daarop wat appels uit de eigen boomgaard en een boeketje veldbloemen, luisterde de Willem-Alexander geïnteresseerd naar de gesprekken en stelde zelf ook de nodige (kritische) vragen.

Zo wilde hij onder meer weten hoe de dagelijkse werkzaamheden verliepen en tegen welke problemen de Herenboeren aan zijn gelopen sinds de oprichting drie jaar geleden. Geert van der Bruggen uit Esch, die Herenboerderij Wilhelminapark runt, liet de koning weten dat er zowel tal van procedurele als praktische obstakels overwonnen moesten worden om te kunnen beginnen. Maar ondertussen kan hij volop productie draaien.

GOED OP DE HOOGTE

Van der Bruggen vond het prachtig, liet hij weten nadat Willem-Alexander weer was vertrokken. ,,Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog met een koning zou mogen praten. Hij kwam eigenlijk heel normaal over, was ook erg goed op de hoogte van wat we hier doen. Ik denk niet dat we ooit nog een hogere gast op onze boerderij krijgen. Natuurlijk ben ik het liefst gewoon boer, maar hier maak ik graag tijd voor", zei hij met een lach.

KOKEN

Bij zijn afscheid kreeg Willem-Alexander een tas met vol lekkers van de Boxtelse Herenboeren mee naar huis. Voorzitter Tooren: ,,Dan kan Máxima vanavond lekker koken met verse producten van onze akkers."

Van der Veer keek tevreden terug op het koninklijk werkbezoek: ,,Deze publiciteit doet ons initiatief alleen maar goed. Hopelijk draagt het ook bij aan het tot stand brengen van Herenboerderijen elders in het land. Voor ons heeft het in elk geval al tot nieuwe leden opgeleverd. Want toen we bekend maakten dat Willem-Alexander langs zou komen, kregen we er spontaan tien nieuwe bij."

En de koning? Die toonde zich enthousiast: ,,Burgerinitiatieven vind ik ontzettend belangrijk. Dit is een mooi voorbeeld, prachtig om te zien. U heeft in korte tijd veel bereikt."

De vorst krijgt uitleg over de dieren. ,,Ah, varkens! Die hebben jullie niet zoveel in Brabant toch?