PLEIDOOI VOOR CONSTRUCTIEVE POLITIEK

'Politieke kift is de makke van Boxtel'

VERVOLG VOORPAGINA

Met de vragen over SPPiLL brengt oppositiepartij Balans onterecht mensen in diskrediet, stelt voormalig voorzitter Michaél Michiels van het Liempdse burgerinitiatief. In de brief aan het college van B en W wordt gesteld dat SPPiLL te machtig zou zijn geworden in Liempde en dat projecten soms indruisen tegen belangen van eigen winkeliers, voorzieningen en horeca.

De gemeenteraadsfractie wil onder meer inzicht in de financiële relaties tussen SPPiLL en de gemeente Boxtel. Dat zijn echter allang bekend, ook bij Balans, aldus Michiels. Raadslid Wim van der Zanden, woordvoordvoerder namens zijn partij in deze kwestie, was zelf wethouder toen SPPiLL startte en hij had als inwoner zelf mee kunnen doen met SPPiLL om alle financiële processen van dichtbij te kunnen volgen.

Met de verkregen subsidiegelden, drie miljoen euro in totaal, hebben enkele honderden vrijwilligers hard gewerkt om tal van projecten in het dorp te realiseren, aldus de oud-voorzitter. Hij vindt het 'scepticisme' van Balans dan ook een knal in het gezicht van al die Liempdenaren.

Vooral politieke kift is de achterliggende gedachte dat deze vragen gesteld zijn, stelt Michiels. Hij denkt dat Balans SPPiLL te veel als een verlengstuk ziet van coalitiepartij Combinatie95: ,,De verkiezingen komen eraan, het moddergooien is begonnen. Feitelijk is de jarenlange controverse tussen Balans en Combinatie95 de heimelijke oorzaak van de door velen gestelde waarnemingen."

CONSTRUCTIEVE HOUDING

De Liempdenaar pleit in zijn brief voor een constructievere houding bij Balans, maar hij wil het ook breder trekken: ,,De onderlinge politieke kift is de makke van Boxtel, waardoor de gemeente ver achterloopt met belangrijke hoofdzaken ten opzichte van omringende gemeentes." De politiek moet daar gezamenlijk zijn schouders onder zetten en dit soort acties staan dat in de weg, aldus Michiels. In zijn brief somt hij voorbeelden op die een doortastende aanpak behoeven: de 'dramatische verkeersinfrastructuur,' een gezonder evenwicht tussen groen en economie en 'vooral woningnood onder jongeren'. Michiels sluit zijn brief af met een oproep aan de grootste raadsfractie van de gemeenteraad. ,,Als u met uw ideologie een samenleving wilt opbouwen dan is dat uw goed recht. Maar doe dat dan niet door de idealen van anderen af te breken."

De volledige open brief van Michaél Michiels publiceert Brabants Centrum vandaag op haar website.