'Balans probeert burgerinitiatief onderuit te halen'

PÅL JANSEN

'Hoe lokale politici een prachtig burgerinitiatief onderuit proberen te halen'. Zo luidt de kop boven de open brief die Michaél Michiels, oud-voorzitter en medegrondlegger van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), stuurt aan de Boxtelse oppositiepartij Balans. De Liempdenaar reageert hiermee op persoonlijke titel op de schriftelijke vragen die de fractie naar B en W stuurde en waarin te lezen is dat SPPiLL te machtig zou zijn geworden in het dorp.

In een uitgebreide brief van ruim drie pagina's benadrukt Michiels geen politieke voorkeur te hebben. Ook vindt hij het prima dat een politieke partij vragen stelt om het democratische proces te controleren. Zo vroeg Balans naar alle financiële lijntjes tussen de gemeente Boxtel en SPPiLL. Echter, zonde van de tijd en energie, want dit was al lang bekend, aldus Michielsen.

De Liempdenaar wijst erop dat de woordvoerder van Balans omtrent dit onderwerp, raadslid Wim van der Zanden, zelf wethouder was toen B en W het omvangrijke subsidietraject van SPPiLL goedkeurde. ,,Uw partij en vooral u mijnheer Van der Zanden, waren vanaf het begin sceptisch over dit soort nieuwe burgerinitiatieven. Feitelijk zetten dit soort processen de politieke orde een beetje terzijde en dat zag u niet zo zitten", stelt Michiels.

Vooral de politieke kift tussen Balans met coalitiepartij Combinatie95 is volgens Michiels, in het verleden ook voorzitter van de Ondernemersvereniging Liempde (OVL), een reden voor de brief. En die kift is volgens hem een probleem voor de gehele gemeenschap.

Pagina 3: 'Politieke kift is de makke van Boxtel'.


Boxtel kukulekuut twee weekeinden lang van cultuur

Aan creativiteit is in de gemeente Boxtel geen gebrek, zo zal blijken tijdens de kunst- en cultuurweek QQLQ. Het nieuwe theaterseizoen start met twee weekeinden die bol staan van de activiteiten.

In Podium Boxtel vindt zaterdag 14 september de Culturale plaats waar artiesten uit verschillende culturen optreden. Zij geven het thema 'Ontmoeten' handen en voeten. Processiepark Duinendaal vormt zondag 15 september het decor voor straattheater tijdens festival Bockesprongen.

Een week later kan Boxtel op zondag voor de vierde keer genieten van het tweejaarlijkse Dommeltheater, een creatieve vaarstoet. In dat weekeinde zorgt blaasorkest De Kromploegers in Liempde voor een driedaags programma vol muziek en lekker eten.

Een compleet overzicht van QQLQ is te vinden op pagina's 15 tot en met 19.