Herinneringen aan WOII ophalen in Bibliotheek Babel

Ook in Babel Bibliotheek Boxtel wordt uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van Zuid-Nederland in het najaar van 1944. De vrijheid wordt gevierd en de slachtoffers herdacht. Onder het motto 'Alles is tevergeefs als we vergeten' zijn er tot en met 25 oktober diverse exposities, lezingen en presentaties over het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden.

De hele maand september staat in de bibliotheek aan de Burgakker een bijzonder object opgesteld. Het is een Stilleven, een maquette gemaakt door Rocco Verdult. In miniatuur heeft hij een ontroerende vertelling uit de Boxtels oorlogsgeschiedenis verbeeld. Door heel Brabant zijn 75 maquettes te bewonderen met verschillende scenes uit oorlogsverhalen. De kunstenaar wil de menselijke kant van de oorlog centraal stellen, door enkel de hoofdpersonen in kleur weer te geven.

Naast dit Stilleven is er een fototentoonstelling over operatie Market Garden met aandacht voor de verborgen bevrijders en een filmtheater. Doorlopend is er authentiek beeldmateriaal te zien, maar ook dagboekanimaties, gemaakt door studenten van Sint-Lucas.

ZEILFDOENERS

In totaal verstopten meer dan honderd geallieerde soldaten zich onder een zeil in natuurgebied Kampina, toen de regio nog bezet was. Daardoor hebben zij dit overleefd. Onder de titel Zeilfdoeners schenkt de bieb aandacht aan dit verhaal door de voorgevel te bedekken met een grote lap, gemaakt van honderd stukken zeil. Hierop staan de antwoorden geschreven die Boxtelaren gaven op de vraag: wanneer voel jij je vrij?

Ook worden er meerdere oorlogsverhalen verteld in de bibliotheek. Hans Dekker, zoon van verzetsman Klaas Dekker, vertelt zaterdag 21 september een indrukwekkend verhaal over de Boxtelse ondergrondse.

Op vrijdag 18 oktober vindt er ook een lezing plaats: 'Redders van de toren'. Toen de geallieerden in aantocht waren, wilden de Duitsers de Sint Petrustoren opblazen, maar drie mannen wisten dat te voorkomen.

Film- en documentairemaker Hans van Liempt ondervraagt op dinsdag 22 oktober de Boxtelse journalist en historicus Marc Cleutjens over collaboratie in Boxtel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kijk voor meer informatie, data, tijden en prijzen op de website: bit.ly/75jaarVrijheidBoxtel


Expositie MuBo

De tentoonstelling 'Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944' is tot en met 3 november elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te zien in MuBo aan de Baroniestraat. Door middel van een interactief aanraakscherm en dagboekfragmenten kunnen bezoekers de jaren van mobilisatie, bezetting en bevrijding herleven. Ook is er een eregalerij voor de gesneuvelde militairen en verzetsstrijders.