Om de verkeersdruk te verlichten wil de gemeente Boxtel de Keulsebaan vierbaans maken. Het bestemmingsplan daarvoor wordt mogelijk losgekoppeld van de integrale plannen in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. (Foto: Peter de Koning, mei 2019).
Om de verkeersdruk te verlichten wil de gemeente Boxtel de Keulsebaan vierbaans maken. Het bestemmingsplan daarvoor wordt mogelijk losgekoppeld van de integrale plannen in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. (Foto: Peter de Koning, mei 2019). Foto: Peter de Koning

GEMEENTE BOXTEL ONDERZOEKT GEVOLGEN STIKSTOFUITSPRAAK

PHS loopt zo'n 2,5 jaar vertraging op

HENK VAN WEERT

Nu van hogerhand een streep is gezet door de bestemmingsplanprocedures voor de Boxtelse verkeersplannen, overweegt de gemeente deelprojecten afzonderlijk voort te zetten. Het gaat dan bijvoorbeeld over de verbreding van de Keulsebaan en de aanleg van een fietstunnel in de Tongersestraat. Hoe dan ook: een flinke vertraging is onvermijdelijk.

Een uitspraak van de Raad van State gebaseerd op strengere regelgeving omtrent de uitstoot van stikstof heeft eerder deze zomer een rem gezet op vele honderden bouwprojecten in het hele land. In de gemeente Boxtel is daardoor de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) aanzienlijk vertraagd. Dit geldt ook voor tal van andere verkeersmaatregelen die nodig zijn om de gevolgen van de toekomstige sluiting van de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat op te vangen.

1 À 2 MILJOEN DUURDER

,,We gaan ervan uit dat we circa tweeënhalf jaar langer nodig hebben om alle procedures af te ronden. Daarnaast houden we er volgens een grove schatting rekening mee dat de projecten één à twee miljoen euro duurder worden", meldde Ludwig van Duren dinsdagavond in de raadzaal. Boxtel is van mening dat het Rijk de extra kosten zal ophoesten, aangezien Den Haag verantwoordelijk is voor de slechte wetgeving die de vertraging veroorzaakt.

Voor de aanleg van de VLK moet Boxtel agrarische percelen aankopen. Zowel onderhandelingen als onteigeningsprocedures die in een vergevorderd stadium zijn, worden afgerond. In andere gevallen wordt bekeken of gesprekken kunnen worden opgeschort.

VEEL ONDUIDELIJKHEID

De gemeenteraad kwam dinsdag bijeen om tijdens een beeldvormende vergadering bijgepraat te worden over de ontwikkelingen rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) en de effecten van het schrappen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) daarop. Tal van belanghebbenden en geïnteresseerde Boxtelaren woonden de informatieavond bij.

Veel is nog onduidelijk, benadrukte Van Duren. Het is wachten op hetgeen waarmee Rijk en provincie op de proppen komen om de voortgang van bouwprojecten niet te frustreren. ,,Eind september hopen we duidelijk te hebben wat de consequenties precies zijn. In oktober vindt ambtelijk én bestuurlijk overleg plaats met alle partijen en we hopen dat in januari volgend jaar een hersteloplossing in beeld is", aldus de PHS-projectmanager.

OPNIEUW BEGINNEN?

Meteen nadat vier weken geleden bekend werd dat het bestemmingsplan voor de VLK door de Raad van State was vernietigd, stelde oppositiepartij Balans al voor om helemaal opnieuw te beginnen met de Boxtelse verkeersplannen. Raadslid Wim van der Zanden van die partij ziet kansen om nieuwe en betere afspraken met Rijk, provincie en ProRail te maken over lokale verkeersmaatregelen als gevolg van de PHS-plannen.

Van der Zanden kreeg dinsdag vanuit de oppositie bijval van Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks). Volgens haar zijn de uitgangspunten voor de plannen inmiddels 'helemaal veranderd' en daarom wilde ze een reactie van het college van B en W dat bijna voltallig de informatieavond bijwoonde.

Het dagelijks bestuur hield de kaken echter op elkaar, ook al omdat volgens Marria van den Hoven (fractieleider INbox én voorzitter van de vergadering) er geen gelegenheid was om de verantwoordelijk verkeerswethouder, haar partijgenoot Herman van Wanrooij, aan het woord te laten.

Maar niet alleen in de oppositie vroegen politici zich af of het wel verstandig is om onverdroten op de ingeslagen weg door te gaan. Coaltiepartij D66 wees bij monde van fractievoorzitter Jos Hegeman op de luchtkwaliteit, waarvan deze week duidelijk werd dat die in Nederland veruit het slechtst is van heel Europa. Hij drong aan op het bedenken van alternatieven. Temeer omdat de capaciteit van het spoorvervoer eerder dan gepland vol raakt.

Balans-raadslid Van der Zanden opperde dat het voor de ambtenaren wellicht goed is als de gemeenteraad zich uitspreekt of er ook buiten de bestaande kaders gekeken kan worden bij de verdere planontwikkeling.