Afbeelding
Foto:

BOXTEL KEURT OMGEVINGSVERGUNNING VOOR UITBREIDING GOED

Vion wacht op groen licht Brabant

PÅL JANSEN

Hoewel het Boxtelse college van burgemeester en wethouders de omgevingsvergunning van Vion vorige week goedkeurde, vraagt het bedrijf weer toestemming voor zijn uitbreidingsplannen bij de provincie Noord-Brabant. Vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State, deed Vion op 22 augustus een vergunningsaanvraag in het kader van de wet Natuurbescherming. Vion moet nu wachten op groen licht van de provincie.

De vleesverwerker wil op Boseind 35 miljoen euro investeren in haar locatie op Boseind om daar haar activiteiten uit te breiden. Het college van burgemeester en wethouders maakte eerder een conceptbesluit openbaar. Daarin gaf het gemeentebestuur al aan in te willen stemmen met de uitbreidingsplannen. Op bedrijventerrein Ladonk wil de vleesverwerkingsorganisatie (eigendom van de ZLTO) ook het middelste deel van het varken kunnen verwerken. Van de circa 90.000 dieren die nu wekelijks geslacht worden in Boxtel, kan alleen het achterste en het voorste deel tot product gesneden worden. Het middelste deel (zeg maar de ribbenkast) wordt nu in Scherpenzeel bewerkt.

Om de ribstukken op Ladonk te kunnen bewerken, heeft Vion een extra productiehal nodig. Daarvoor worden de bestaande hallen uitgebreid met een oppervlakte van circa twee voetbalvelden. Tevens gaat het parkeergebied op de schop. De hal, zo heeft Vion laten berekenen, zou 'milieuneutraal' worden opgeleverd. Tevens, zo becijfert het bedrijf, scheelt het op jaarbasis een miljoen transportkilometers doordat vrieswagens niet de hele tijd op en neer naar Scherpenzeel hoeven.

WACHTEN OP PROVINCIE

Om alle paperassen bij overheden voor de bouw in orde te maken, had Vion onder meer een vergunning wet Natuurbescherming nodig van de provincie. Die kreeg de vleesverwerker ook: in oktober 2015 al. Echter, doordat de Raad van State in mei het Nederlandse stikstofbeleid van tafel veegde, vroeg Vion op 22 augustus een nieuwe natuurvergunning aan bij de provincie Noord-Brabant. ,,Er kan pas worden begonnen met nieuwe activiteiten indien het bedrijf beschikt over alle benodigde vergunningen", aldus een provinciale woordvoerder.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldt dat er 18.000 projecten op de tocht staan, zo maakte NRC Handelsblad op 5 september openbaar. Iedereen wacht op de nieuwe rekenmethode van het Rijk voor stikstofuitstoot. Die moet dit najaar volgen.

De vraag is wat er precies wordt opgenomen in de stikstofberekeningen. Enerzijds zorgt de verhuizing voor veel minder uitstoot van vrachtwagens. Anderzijds komen er naar Boxtel meer verkeersbewegingen. Zo krijgt de productielocatie van Vion op Ladonk zeshonderd extra medewerkers. En, zo benadrukte een van de indieners van een zienswijze op de omgevingsvergunning, zouden ook stationair lopende vleesvrachtwagens en rijen veewagens meegenomen moeten worden in de stikstofbeoordeling? Over dit soort zaken moet nog duidelijkheid komen.

FOTO BOVEN: De uitbreidingsplannen van vleesverwerker Vion liggen nu in handen van de provincie Noord-Brabant: die moet beoordelen of er een nieuwe vergunning wordt afgegeven in het kader van de wet Natuurbescherming. (Foto: Bas van den Biggelaar).


PLANTSOEN GROENER IN SAMENSPRAAK MET BUURTBEWONERS

Van der Voortweg krijgt natuurparkje

Leo van Geffen, Theo van Hamond en Ad van de Wetering zijn er gepast trots op. Zij hebben samen met de gemeente Boxtel het vergevorderde plan om een plantsoen aan de Van der Voortweg om te toveren in een natuurparkje. Daarmee ontstaat in combinatie met de recent opgeleverde Dommeltuin bij het tegenover gelegen Liduinaziekenhuis.

Wijkwethouder Eric van den Broek peilde tweeënhalf jaar geleden of er nog interesse was in een skateramp in de buurt. De gemeente Boxtel had geluiden opgevangen dat onder jongeren daaraan behoefte was. Tijdens diverse bijeenkomsten in buurtcafé D'n Boer aan de Corpus legde hij het idee voor. Echter, wel met een 'blanco blad': zien de buurtbewoners dit idee wel zitten? 'Beginspraak', noemt de wethouder dit: burgers bij het prille begin van een idee betrekken bij het proces. ,,Overigens was Ad van de Wetering raadslid namens Boxtels Belang; hij introduceerde dit begrip. Dus dan is het alleen maar mooi dat we voor de eerste keer op deze manier zo'n plan voor elkaar kunnen krijgen in zijn buurt."

Tijdens dit 'beginspraakproces' bleek dat er geen behoefte was aan een skateramp. Van de Wetering: ,,We vroegen ons bovendien af waar de vraag om een skatebaan vandaan kwam. Dus zijn we zelf een enquête gaan houden." Wethouder Van den Broek: ,,Daar kwamen vervolgens ideeën uit: er was behoefte aan een ontmoetingsplek. Voor ouderen, maar ook voor jongeren." Van Geffen: ,,Bovendien verkeert het huidige pad in slechte staat. Ook is een aantal bomen omgewaaid."

DOMMELTUIN

Samen met wijkmakelaar Werner van der Velden van de gemeente Boxtel zijn vervolgens bij het Baanderherencollege (BHC) diverse overlegavonden met de buurt gehouden. Van Hamond: ,,We zochten de samenwerking met de vmbo-school. Aan de overkant kant van de Dommel ligt de recent geopende beleef- en wandeltuin bij Liduina. Het leek ons mooi om daar bij aan te sluiten."

En dat gaat ook gebeuren. De toegang tot het toekomstige park wordt seniorenvriendelijk gemaakt en de Dommeltuin bij het voormalige ziekenhuis krijgt een in- en uitgang bij de Meulenbrug. Ook het kunstwerk De Geliefden, dat na een herstelbeurt voorlopig gestald is in de hal van het gemeentehuis, keert terug. Maar wel op een meer prominente plek. Er komen beweegtoestellen, geschikt voor senioren en jongeren. Ook donkere hoekjes worden weggewerkt. Het plantsoentje aan de overkant de straat, tegenover café D'n Boer, krijgt een jeu-de-boulesbaantje.

OEVER VERLAGEN

Wijkmakelaar Van der Velden: ,,Het plan is ook om, net als bij Liduina, een steiger aan te leggen. De bedoeling is een verlaagde oever aan de Dommel te realiseren, wat gunstig is als het water stijgt: dan krijgt de rivier meer ruimte. We zijn bezig om hiervoor een vergunning van het waterschap De Dommel te krijgen."

Mits alles volgens plan verloopt, hopen de buurtbewoners en de gemeente in december of januari te kunnen starten. Een naam voor het park is er nog niet. Maar Van Geffen, Van Hamond en Van de Wetering hebben nog enkele maanden om daar over na te denken...

Boxtel

Bodemvondsten

In de buurtschap Selissen, waar nieuwbouwwijk Heem van Selis moet verrijzen, zijn in februari 2017 archeologische opgravingen gedaan. Een deel van de voorwerpen is vanaf zaterdag 12 oktober tijdens een expositie van Heemkunde Boxtel. Die wordt ingericht in de ArcheoHotspot van het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg.

Café Den Boer

Zondag 22 september treedt in café Den Boer aan de Corpus in Boxtel vanaf 18.00 uur band The Herriecanes op.

Leo van Geffen, Ad van de Wetering en Theo van Hamond (v.l.n.r.) zagen met hun buurt een skatebaan aan de Van der Voortweg niet zitten. Een natuurpark voor jong en oud echter wel. (Foto: Bas van den Biggelaar).