Afbeelding
Foto:

NIEUWE UITSTRALING BUURT IN MUNSEL

'Bomen werpen schaduw over de zonnepanelen'

RENS VAN DEN ELSEN

De straten Munsel en de Aanloop krijgen op termijn een ander uiterlijk. Op het plantsoen aan de Munsel staan momenteel nog 38 berkenbomen. Die gaan, als het aan de buurtbewoners en de gemeente ligt, binnenkort verdwijnen. De voornaamste reden: overlast van bladeren, pollen en... schaduw.

Dat laatste klinkt wat vreemd, maar het gaat hier volgens de bewoners om de schaduw die de berken op hun zonnepanelen werpen. Daardoor slaan deze minder energie op. De wijkraad Munsel-Selissen geeft aan dat hierbij wel twee klimaatdoelen haaks op elkaar staan: de bomen verwerken op hun beurt weer CO2.

De overlast speelt echter al enkele jaren, want, zo laat de wijkraad weten. De berken produceren vrijwel het hele jaar door overlast van vallend blad, pollen en stof. ,,Ondanks dat de bomen en het plantsoen een prachtig gezicht zijn bij binnenkomst in de wijk, zijn omwonenden niet meer blij met deze natuurpracht. Vooral niet als hun woning 'benedenwinds' van deze bomen staat. De pollen komen door de kleinste kieren het huis binnen en auto's zitten vaak onder het stof", aldus een woordvoerder van de wijkraad.

Daarom hebben enkele buurtbewoners contact opgenomen met de gemeente Boxtel om er iets aan te doen. Zij pleitten voor een andere begroeiing die minder overlast geeft. ,,Het huidige straatbeeld vindt de buurt zeker niet verkeerd, maar

het kan ook anders vinden de bewoners", aldus de wijkraad. Daarnaast zouden de berken ook al bijna hun verantwoorde levensduur hebben bereikt. Een mooi moment dus om iets anders neer te zetten, zo dachten de omwonenden.

HANDTEKENINGEN

De wijkraad heeft op verzoek van de gemeente handtekeningen verzameld om te kijken of de bewoners de berken wilden laten kappen. Dat leverde volgens de wijkraad een vrijwel unaniem 'ja' op. ,,De gemeente deed vervolgens een voorstel voor herbeplanting en dat is overleg met de bewoners aangenomen. In het begin van de straat zijn hiervan al de eerste fraaie resultaten te zien, maar voor de berken moest een kapvergunning worden aangevraagd", aldus de woordvoerder.

Dat de beslistermijn van de aangevraagde vergunning nu met zes weken is verlengd, maakt de buurt wat zenuwachtig. Dat is volgens de gemeente niet nodig, aldus een woordvoerder: ,,We moeten het beplantingsplan wat aanpassen vanwege de aanwezigheid van een hoge druk gasttransportleiding." Als alles meezit wordt in het voorjaar de nieuwe beplanting, inclusief nieuwe bomen, aangelegd.

FOTO ONDER: Een deel van de Munsel heeft al een andere beplanting gekregen. Vanaf de rotonde Achterberghstraat wordt dit lint van lage begroeiing doorgetrokken tot en met De Aanloop. (Foto: Rens van den Elsen).

Goede bomen tegen de vlakte

Dinsdag maakte ik een fietstochtje naar de plek van een 'aangevraagde omgevingsvergunning', waarvan de beslis-termijn (gelukkig) zes weken is uitgesteld. Zo stond het op de gemeentepagina in Brabants Centrum van donderdag 29 augustus. Het bleek om een plantsoen te gaan op de plaats waar Munsel extra breed is, bij de nummers 80-84 en 139-167. Het is een gemeenteplantsoen, dus die bomen zijn ons gemeenschappelijk bezit. Maar de 38 relatief jonge maar volwassen Berken zouden daar gekapt 'moeten' worden, plus een Mantsjoerijse Kurkboom en een rode Paardenkastanje. Ik was stomverbaasd. De laatste jaren zijn er al zo ongekend veel bomen gekapt in Boxtel. Gaan deze veertig goede bomen ook weer tegen de vlakte? Wie heeft dat in vredesnaam bedacht? Het lijkt wel werkverschaffing.

Het is hoog tijd dat er een nieuw bomenbeleid komt in Boxtel, want nu gaat het niet goed. Helaas is nog te weinig bekend hoe groot het belang is van bomen, teveel om hier allemaal op te noemen, maar ze zijn ook onmisbaar voor onze gezondheid, op korte én lange termijn. Bij dat laatste gaat het ook om de klimaatontwrichting. Een gekapte boom stopt met CO2 opnemen. En het grote gevaar is dat het hout in de kachel of open haard verbrand wordt, waardoor veel CO2 vrijkomt (meer nog dan bij kolen en veel meer dan bij gas), en bovendien is er het gevaarlijke fijnstof. Herplant klinkt natuurlijk goed, maar het gaat wel zestig tot honderd jaar duren voordat jonge bomen weer even veel CO2 hebben opgenomen. Helaas hebben we die tijd niet meer, omdat we binnen vijf tot tien jaar juist zoveel mogelijk CO2 moeten reduceren. Voor onze eigen veiligheid, voor onze (klein)kinderen en vele generaties na ons!

In april 2019 verscheen het Zwitserse rapport Trillion Trees, met de dringende oproep om overal op Aarde zoveel mogelijk bomen te planten, om de gevaarlijke klimaatontwrichting nog zoveel mogelijk te beperken. En laat vooral bestaande bomen staan, tenzij er een ernstig gevaar dreigt. Om alle genoemde redenen zou ik de gemeente met klem willen vragen in dit geval geen vergunning te verlenen.

        JAN JUFFERMANS


Column Vion (1)

Schande dat de redactie van Brabants Centrum een artikel van Dhr. Oorburg opneemt onder de noemer 'column'. Dit is pure misleiding om de inwoners van Boxtel 'gerust' te stellen. Ik verwacht van de redactie een kritische houding: wees eerlijk en zet er boven 'advertentie' om misverstanden te voorkomen.

        ANNELIES SLOOTS


Column Vion (2)

Brabants Centrum wordt door mij gewaardeerd door haar journalistieke onafhankelijkheid. Ik reageer hierbij op de column van Vion. Is dit onafhankelijke berichtgeving? Waarschijnlijk niet en is het een advertentie van Vion.

Graag attendeer ik het Brabants Centrum op het plaatsen van '#Ad' boven een advertentie zodat lezers snel onderscheid kunnen maken van betaalde informatie of onafhankelijk nieuws of gratis reclame. Verder laat Vion merken dat de uitdrukking 'weten wat voor vlees men in de kuip heeft' helaas niet te hebben begrepen. We hebben hier namelijk te maken met de directeur kwaliteit. Niet netjes voor een directeur die zoveel waarde hecht aan schoon.

        MIRJAM BEMELMANS

Naschrift redactie: Vion heeft betaald voor advertentieruimte en vult die zelf in. Dat is ook de dames Sloots en Bemelmans opgevallen en volgens ons is dat ook voor andere lezers duidelijk.