Afbeelding
Foto: Linda van de wiel

LEERLINGEN PRINSES AMALIASCHOOL MAKEN SCHOOLKRANT

Van orkaan Dorian tot prullenbakken

LINDA VAN DE WIEL

De meester van de maand, het wereldnieuws en een schoolbericht over een brandje op de pingpongtafel. Lianne (10), Dünya (10), Jip (9), Amina (10) en Emma (9) uit groep zeven van de Prinses Amaliaschool in Boxtel hebben vorige week op eigen initiatief hun eerste schoolkrant uitgegeven. En hun ambitie is groot. Het vijftal gaat er namelijk elke maand een uitbrengen.

Het idee kwam van Amina: ,,Tijdens de taalles praatten we over een schoolkrant. Ik bedacht toen dat we er zelf ook wel een konden maken. En dat deden we." De meiden brainstormden een middag en gingen toen vlot aan de slag.

,,We wilden eigenlijk elke week een krant schrijven maar het was heel veel werk, dus we brengen er één per maand uit", vertelt Jip. ,,Ik heb een strip gemaakt over een hartje en een sterretje die beste vrienden zijn."

Emma nam de rubriek 'Zoek het uit' onder haar hoede: ,,Ik heb geschreven over groep zeven, de klas die mensen de leukste groep vinden. En ik heb onderzocht of een extra prullenbak op het schoolplein nodig is." Haar onderzoek resulteerde in het antwoord: 'ja'. ,,Maar", vindt de jonge schrijfster, ,,de leerlingen kunnen ook gewoon pleindienst doen en de rommel opruimen."

BAARD

Lianne had de taak alle teksten uit te typen: ,,Alle ideeën die we bedachten schreven we op en ik heb alles getypt. Ik heb vorig jaar mijn typediploma gehaald."

Dünya was verantwoordelijk voor de uitwerking van het weerbericht en het wereldnieuws: ,,Ik heb geschreven over orkaan Dorian die over de Bahama's raasde. En over koning Willem Alexander die sinds de vakantie zijn baard niet meer geschoren heeft." Ze vervolgt: ,,Mensen zeggen dat mannen hun baard niet scheren tijdens de vakantie. Dus wij denken dat de koning nog vakantie heeft…"

Maar er was meer. Het creatieve kwintet is bezig met het schrijven van een horrorverhaal. Jip: ,,Deel 1 staat in de eerste krant en het vervolg komt volgende maand. Het is een avontuurlijk verhaal over vermiste meesters en juffen. Heel spannend."

Hoewel de vijf meiden zich vol passie storten op de tweede editie, is Emma de enige die later graag schrijver wil worden: ,,Ik ga boeken schrijven en word ook fotograaf." Dünya weet nog niet welk beroep ze gaat uitoefenen en Amina ziet een carrière als psychiater wel zitten. Lianne wordt juf. En Jip? ,,Ik word kunstenaar, architect of professioneel danseres. Of kledingontwerper of kapster. Ik twijfel nog…"

FOTO BOVEN: Van links naar rechts, bovenste rij: Dünya, Amina, Lianne en Emma. Jip zit iets lager in het midden.(Foto: Linda van de Wiel).


Jeugd in de rij voor gratis friet van 't Lambertje

Wie jarig is, trakteert dachten ze bij cafetaria 't Lambertje in winkelcentrum Oosterhof. Dat hebben Mari van de Laar en zijn collega Ellen Wouters geweten. Dinsdag deelden zij vanuit een kraam tien uur lang gratis friet uit om het tienjarig jubileum van de snackbar in Boxtel te vieren.

Het zorgde, zeker nadat de middelbare scholen uit waren, voor een lange rij bij Oosterhof (zie foto links). Hoewel het hard werken was, had het personeel zeker plezier in de ludieke actie: ,,Het was flink aanpoten, want er is zo'n vijfhonderd kilo friet doorheen gegaan", vertelt filiaalleider Ellen een dag later. ,,Maar we hebben veel positieve reacties gehad."

Mari runt de zaak in Boxtel samen met Ellen, zijn vrouw Ingrid is verantwoordelijk voor het cafetaria in Gemonde. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding