PROGRESSIEF '96 MIST LEDEN IN ESCH

Haarense partij gaat samen met Combinatie95

RENS VAN DEN ELSEN

De herindeling van de gemeente Haaren komt steeds dichterbij en lokale politieke partijen zoeken aansluiting bij de ontvangende gemeenten. Progressief '96, met twee wethouders en vijf raadsleden ruim vertegenwoordigd in de Haarense gemeenteraad, ging in gesprek met Boxtelse geestverwanten en gaat samenwerken met Combinatie95. Er is echter een klein probleem; er zijn nog geen leden uit Esch.

Vooruitlopend op de gemeentelijke herindeling in 2021 voerde het bestuur van Progressief '96 gesprekken tussen oktober 2018 en mei van dit jaar met achttien politieke partijen uit omliggende plaatsen. In Boxtel schoof zij aan tafel met PvdA/GroenLinks, D66, SP, Combinatie95, INbox en Balans. ,,Die bleken na een analyse van hun verkiezingsprogramma het dichtst bij ons te staan. VVD en CDA staan qua gedachtegoed juist te ver van ons vandaan. Daarom hebben we besloten om niet met die twee fracties te sparren", aldus bestuurslid Martin Keijsers. ,,Voor ons was het doel om aan te voelen met welke fractie we ons het meest verwant voelen zodat we bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2020 goed kunnen samenwerken", vervolgt Keijsers. Volgens hem hadden alle gesprekspartners veel belangstelling in de problemen en zorgen die leven in Esch.

STERKE BANDEN

De leden van Progressief '96 kozen uiteindelijk voor Combinatie95. Keijsers: ,,Daar zijn we blij mee, het is een sterke politieke club met goede banden in Liempde. Dat laat zien dat zij ook oog hebben voor kleinere dorpen, zoals Esch."

De komende maanden vormt de samenwerking zich tussen de Haarense en de Boxtelse fractie door bezoeken aan raads- en achterbanvergaderingen. Ieder lid van Progressief '96 kan daarna nog een persoonlijke keuze maken om zich al dan niet aan te sluiten bij Combinatie95. ,,Daarmee hopen we het Haarense progressieve gedachtegoed ook te waarborgen in de kandidatenlijst en verkiezingsprogramma van de nieuwe gemeente", aldus Keijsers.

NIET VERTEGENWOORDIGD

Leden hadden drie redenen om te kiezen voor Combinatie95. Het is de grootste coalitiepartij. Daarmee heeft de fractie ook de meeste invloed op gemeentelijk beleid. En Progressief '96 hoopt zo dat bekende leden op de kandidatenlijst van de gemeenteraadsverkiezingen in 2020 komen. Maar de partij kent nu alleen leden uit Haaren, Helvoirt en Biezenmortel. Esch is op dit moment dus niet vertegenwoordigd bij Progressief '96. ,,Dat is inderdaad wel wat lastig", geeft Keijsers direct toe. ,,Maar daar werken we aan."

KENNISMAKEN

Voor mei 2020 wil de partij kennismakingsbijeenkomsten in de dorpen houden, ook in Esch. Daarnaast wordt er een 'politieke markt' georganiseerd als voorbereiding op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. ,,Dat is voor ons een kans om nieuwe leden en mogelijke kandidaten in het dorp te werven. Als we naar de uitslag van de landelijke verkiezingen kijken, dan lopen er in Esch genoeg progressief denkende mensen rond", aldus Keijsers.

VERKIEZINGEN 2018

De progressieve partij won in 2018 de gemeenteraadsverkiezingen in Haaren en veroverde vijf zetels. Samen met de lokale CDA zorgden de fracties voor een flinke verschuiving in het Haarense politieke landschap; tot die bewuste verkiezingen stond Samenwerking '95 aan het roer. Sinds de nieuwe verdeling van de zetels is de gemeenteraad vooral bezig geweest met voorbereidingen op de naderende opsplitsing.