Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CREATIEVE VLOTTEN EN VLETTEN IN VIERDE EDITIE DOMMELTHEATER

Cultuurstoet vaart over de Dommel

JAN HERMENS

Eens in de twee jaar is het een drukte van belang op de Dommel in hartje Boxtel. Op het rustig kabbelende riviertje vaart normaal gesproken slechts een enkele kano, maar als Dommeltheater van wal steekt, glijden vlotten en vletten over het water. Zondag 22 september is het weer zover.

Dommeltheater vormt de afsluiting van kunst- en cultuurweek QQLQ. Het thema is dit jaar Bloed, Zweet & Tranen. ,,Deelnemers kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar de slag om Boxtel die in 1794 is uitgevochten", vertelt medeorganisator Rob Margry. ,,We hebben ons mede door 75 jaar bevrijding laten inspireren om tot het thema te komen. Dat wil overigens niet zeggen dat alle groepen zich met de Tweede Wereldoorlog moeten gaan bezighouden."

INTERACTIE

Professionals uit kunstzinnige en culturele hoek ondersteunen de bouwers bij het bedenken en realiseren van hun varende voorstellingen. ,,Het is dan wel een stoet met kleurrijke vaartuigen en veelal verklede mensen, een carnavalsoptocht is het zeker niet. Het gaat echt om theater en interactie met het publiek. Dommeltheater is nauwer verwant aan de Heilig Bloedprocessie, denk ik", zegt Paul van Alphen, die maakt deel uit maakt van het organiserend comité. Wie ooit in Tiel het fruitcorso zag, ziet wel parallellen met het Dommeltheater. Maar dan drijvend en veel kleinschaliger. En: zonder fruit.

TOT AAN KANOGOOT

De route die de gelegenheidsmatrozen afleggen, voert van kasteelpark Stapelen tot de uitstapplaats voor kano's aan de Mgr. Wilmerstraat. Doorvaren is niet mogelijk, want de meeste vaartuigen van Dommeltheater passen niet in de kanogoot. De plaatselijke duikclub Cyana en kanovereniging De Pagaai verlenen medewerking aan het evenement.

BREDER TREKKEN

De organisatoren van het Dommeltheater willen het evenement graag breder trekken dan Boxtel. Ze kijken verder dan de grenzen van de gemeente. De rivier houdt immers niet op bij de Zwaanse Brug. Sterker nog, de Dommel ontspringt in België en meandert door tot 's-Hertogenbosch.

Op dit moment vinden er meerdere gesprekken plaats met andere dorpen en steden die aan de rivier liggen, melden de organisatoren. Bij de derde editie hebben al deelnemers uit Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode meegedaan. En volgende week, tijdens de vierde aflevering, vaart zelfs een deelnemer uit het Belgische Peer mee, het dorp dichtbij de oorsprong van de Dommel. Van Alphen: ,,Het is onze ambitie om tijdens het eerste lustrum, over twee jaar, alle gemeenten aan de Dommel te laten meevaren met deze creatieve vaartocht."

FOTO BOVEN: Deze theatermakers lijken wel sierlijke vlinders. Zouden ze liever vliegen dan varen? (Foto's: Peter de Koning, 2017).


LIEMPDSE MUZIKANTEN TESTEN 'KROMME VOOR' OP PROEVERIJ

Een fris biertje van De Kromploegers

JAN HERMENS

Als een orkest dat De Kromploegers heet een eigen bier uitbrengt, dan kan dat maar een naam hebben: Kromme Voor. Trompettist Maarten Termeer grinnikt: ,,Een echte Kromploeger creëert geen rechte voren." De Liempdse muzikanten hebben het brouwsel gisteravond vast geproefd.

Voordat anderen hun smaakpapillen laten kietelen door het geestrijke vocht, willen de orkestleden weten wat voor brouwsel ze onder de kroonkurk hebben. Vandaar het 'Kromme Voorproefje'. Tijdens het foodtruckfestival zondag 22 september op evenemententerrein D'n Tip in Liempde mag het publiek het bier proberen. Tot die tijd houden de muzikanten hun gerstenat nog even binnenskamers.

Voordat het hapjesfestijn aanbreekt, is er ongetwijfeld al de nodige pils gevloeid, want De Kromploegers houdt op D'n Tip een feestweekend vol muziek en vermaak. Dit maakt deel uit van kunst- en cultuurweek QQLQ.

Vrijdagavond 20 september vindt in de feesttent Back 2 the Music plaats, een concert van het Liempdse orkest waaraan niemand minder dan Roel van Velzen en zijn band meewerken. ,,We spelen een nummer met Van Velzen", vertelt Termeer. ,,Dat is voor ons echt bijzonder." Voor dat optreden zijn nog kaartjes te reserveren via www.kromploegers.nl.

Het Oktoberfest, op zaterdag 21 september, was binnen de kortste keren uitverkocht. Dennie Christian draait al wat jaren mee in het artiestencircuit en weet wel hoe hij een tent op zijn kop zet. Een dag later krijgt iedereen de kans om vanaf 14.00 uur onder het genot van exotische gerechtjes bij te komen van het feestgedruis. En natuurlijk om een fris tintelende Kromme Voor te proeven.

FOTO ONDER: Na afloop van hun repetitie in De Serenade proefden de muzikanten van het Liempdse blaasorkest De Kromploegers gisteravond hun eigen biertje: 'Kromme Voor'. (Foto: Gerard Schalkx).

Een blauwe boom op het water. De Dommel lijkt te fungeren als slotgracht van kasteel Stapelen.
Afbeelding