Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BIER VERBROEDERT BLIJKT TIJDENS 25E EDITIE 'BIERSTRAATJE'

'Biereloth moet altijd blijven bestaan!'

JULES HAMELEERS

Jongeren, dertigers en mensen met kinderen van die leeftijd: iedereen die volgens de wet bier mag drinken, leek zondag van de partij tijdens de zilveren editie van festival Biereloth in de Rozemarijnstraat. Zeventien brouwerijen uit verschillende delen van het land kwamen er om hun in totaal negentig verschillende soorten gerstenat te laten proeven. En daar werd gretig van genoten, net als van elkaars gezelschap. ,,Als je uit Boxtel komt, ken je hier 90 procent van de mensen."

Een half uur voordat Biereloth is afgelopen, staat het 'bierstraatje' nog stampvol. ,,Hé, hedde gij nog wat lekkers voor mij?", vraagt een licht beschonken man aan Wil de Krom. Hij vertegenwoordigt het Vlaamse bier Straffe Hendrik. ,,Ik stond hier de allereerste keer, 25 jaar geleden, ook al eens. Nu ben ik teruggevraagd." Af en toe komt er nog een Boxtelaar aan zijn bar hangen, maar het is relatief rustig: ,,Ons bier kennen ze al natuurlijk, hier vinden mensen het vaak leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ik vind het echt een heel goed feestje. De sfeer is super en het is goed georganiseerd."

De Krom spreekt de waarheid. Iedereen staat dicht op elkaar gepakt in de Rozemarijnstraat aan de Boxtelse Markt, maar wel gezellig kletsend. Op de achtergrond klinkt live-muziek en de verschillende, bijzondere bieren worden massaal besteld. Waar evenementen vaak gericht zijn op een bepaalde leeftijdsgroep, lijkt Biereloth 'inclusiever' te zijn. Van achttien jaar tot en met senioren: alle leeftijden staan door elkaar, genietend van zijn of haar alcoholische versnapering. Bier verenigt, zo blijkt.

Ook Karlijn Jansen (36) is ontzettend enthousiast over Biereloth: ,,Dit is echt super. Er is nooit iets te doen in Boxtel. Dus dat dit er is, vind ik top. Ze mogen hier nooit mee ophouden!", roept ze enthousiast. ,,En ik vind het goed dat ze ook aan de mensen hebben gedacht die niet zo van bier houden: er is bijvoorbeeld ook een kraam met slushpuppies van cocktails." Ook Remco van de Werff (43) heeft het naar zijn zin. Hij komt uit Geldrop, maar woont al een jaar in Boxtel. Hij bekijkt het festival dus nog een beetje als een buitenstaander. ,,Het heeft een hele dorpse, gezellig sfeer. Ik heb wel een opmerking: ik ben hier met mijn hockeyteam en iedereen heeft jonge kinderen. Er zijn vijf van mijn teamgenoten niet gekomen, omdat er echt helemaal niks te doen is voor hun kroost. Al zet je een springkussen neer..."

MOOIE LINE-UP

Medeorganisator Bert Beekmans van De Bierkamer blikt terug op een geslaagde jubileumeditie. ,,Het festival was voor het eerst uitgebreid richting de Markt. Door die twintig meter extra was er meer zit- en leefruimte en konden mensen gemakkelijk bij de kramen komen." De tapkranen waren tot acht uur 's avonds open en dat willen de organisatoren ook in de toekomst zo houden. ,,Brouwers komen uit bijvoorbeeld Zeeland en Texel naar ons festival. Wij willen hen ook de tijd geven om huiswaarts te keren." En natuurlijk kent zelfs een geslaagd festival verbeterpunten: ,,We moesten nu op het laatste moment nog dingen regelen voor de stroom, dat moet komende jaren echt professioneler."

Stadsbrouwerij 013 uit Tilburg produceert minder dan een jaar bier, maar merkt dat de dranken al gretig aftrek vinden. ,,Vooral ons weizenbier wordt massaal besteld; de tap loopt constant", vertelt Janne de Bruin. ,,We zijn hier dus voor de eerste keer en zijn echt verbaasd over de opkomst. De organisatoren hebben ook mooie bieren bij elkaar gevonden. Een mooie line-up, zeg maar."

25 JAAR LEVENDIG

Laurens van der Eerden en Luuk Mathijssen (beiden 27) staan met een biertje in hun hand om zich heen te kijken. De groep jongemannen staat dicht bij de een van de kramen; het gerstenat binnen handbereik. ,,Ik vind het top. Heel Boxtel is hier; je kent iedereen", aldus Van der Eerden. Matthijsen: ,,Het is eigenlijk niet zo bijzonder: gewoon een lekker biertje drinken met maten." En misschien is dat ook de succesformule die Biereloth al 25 jaar levendig houdt.

FOTO BOVEN: Glazen weizenbier van stadsbrouwerij 013 uit Tilburg gaan als zoete broodjes over de toonbank. (Foto's: Peter de Koning).

Gildenbonds geeft 'griezelig' Halloweenconcert

De Gildenbondsharmonie geeft zondagmiddag 27 oktober een Halloweenconcert, speciaal voor kleine griezelfans in Boxtel en omgeving.

Concertlocatie is de Tijberzaal aan de Baanderherenweg 2. De voorstelling is ontwikkeld voor kinderen tot twaalf jaar, compleet met toneelspel en natuurlijk veel muziek.

INSTRUMENTENMARKT

Na afloop is er een instrumentenmarkt waar kinderen en hun ouders muziekinstrumenten kunnen uitproberen. De toegang is gratis, aanmelden is gewenst via e-mail: halloween@gildenbonds.nl.

Familie Snellaars verzorgt lezing bij Ars Vivendi

Jan Snellaars uit Esch vertelt samen met zijn kinderen Margje, Daphne en Lars vanaf 14.00 uur over de rol van kunst in hun dagelijks werk. Dat doet het viertal zondag 6 oktober op uitnodiging van cultureel genootschap Ars Vivendi in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18.

Entreekaarten kosten 7,50 euro (inclusief hapje en drankje). Reserveren is mogelijk via e-mail: arsvivendi@home.nl en door het bedrag over te maken op IBAN-nummer NL59 KNAB 0255 7851 27 ten name van Jos Crusio onder vermelding van 'Snellaars'. Ars Vivendi wordt, naast Crusio gevormd door Marc Hoying en Norbert Klok.

Ook inwoners van het Duitse stadje Wittlich, dat al zestig jaar vriendschapsbanden onderhoudt met Boxtel, kwamen kijken hoe het er in het bierstraatje aan toe ging.
Afbeelding