Afbeelding
Foto:

HAFA WERKT AAN GEZAMENLIJKE OPLEIDING

Jonge blazers samen op podium van Culturale

LINDA VAN DE WIEL

De Culturale vormt zaterdag 14 september in Podium Boxtel de opening van kunst- en cultuurweek QQLQ. Onderdeel van het programma is een gezamenlijk optreden van de opleidingsorkesten van Boxtel's Harmonie, Gildenbondsharmonie en de fanfares Sint-Arnoldus Lennisheuvel en Concordia Liempde. Dit optreden vormt de opmaat naar de vorming van een gezamenlijk opleidingsorkest.

Het project waar de vier opleidingsorkesten zich mee bezighouden, heet Let's Play Together. Die naam sluit naadloos aan bij het thema van de Culturale. Dat is 'Ontmoeten'. Paul van Alphen namens de organisatie van het evenement: ,,In het kader van ontmoetingen tussen culturen hebben we gekozen voor muziekgroepen uit alle windstreken. Harmonieën en fanfares zijn een typisch westers fenomeen en specifiek in Noord-Brabant en Limburg wijdverbreid. Ze passen daarmee perfect binnen het afwisselende programma dat we onze bezoekers voorschotelen." Van Alphen, tevens voorzitter van Boxtel's Harmonie, vervolgt: ,,Voor de jonge muzikanten is het leerzaam al aan het begin van hun muzikale loopbaan samen te spelen met anderen en op te treden. Wij bieden hen graag deze mogelijkheid."

OPMAAT

Het gezamenlijke concert vormt de opmaat voor een gezamenlijk opleidingsorkest van de vier muziekverenigingen. ,,Zaterdag repeteren alle leerlingen voorafgaand aan het concert. En daarna gaan we met zijn allen eten", stelt Margaret de Jong, vanuit de Gildenbondsharmonie betrokken bij het project. ,,Behalve zaterdag treden de muzikantjes ook zondag op. Dan spelen ze in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Dit zijn het blaasbandje van Gildenbondsharmonie, het zogenaamde piepbandje van Boxtel's Harmonie en vanuit Concordia gaat het om de samenspelgroep en de slagwerkgroep."
Kinderen én volwassenen met interesse voor een opleiding via www.muziekloketboxtel.nl kunnen zondag na het concert verschillende blaas- en slagwerkinstrumenten uitproberen. Beide optredens zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage voor het optreden op zondag is wenselijk. De opbrengst is voor de verdere muzikale ontwikkeling van startende muzikanten.


Breakdanceshow door leerlingen Rawneal

Ranil van Peperstraten is zaterdagavond 14 september tijdens Culturale in Podium Boxtel met een aantal leerlingen van zijn breakdanceschool Rawneal Dance Studio present om een show te geven. Een waar snoepje voor de liefhebbers van vette 'moves'.

,,Met ons optreden, waarbij we ook een stukje freestyle laten zien, willen we tonen dat breakdance een creatieve en krachtige manier van bewegen is," licht hij desgevraagd toe. ,,Je gebruikt je lichaam bij deze dansvorm anders dan bij andere sporten. Tijdens de lessen die ik geef, leert iedereen de basic moves van breakdance. Maar de uitdaging voor leerlingen is te onderzoeken wat hun kracht is. Waar zijn ze goed in? En waar halen ze hun energie uit?"

Die vraag kunnen de deelnemers aan Culturale eenvoudig beantwoorden: zij putten hun energie uit zang, uit dans, muziek, kunst en creativiteit. Uit ontmoetingen met gelijkgestemden, een rijke inspiratiebron voor een mooi seizoen.


VOORDEELACTIE BIBLIOTHEEKLEDEN

Woodstock herleeft op filmavond Muziekhuis

Tijdens de Boxtelse kunst- en cultuurweek QQLQ herleeft een van de meest memorabele momenten uit de popmuziek: 1969, het jaar van 'the summer of love'. FilmPodiumScopia vertoont maandag 16 september namelijk de rolprent Taking Woodstock. De voorstelling in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche begint om 20.15 uur, de entree bedraagt 7,50 euro.

De duizenden mensen die vijftig jaar geleden luisterden naar Jimi Hendrix, Joe Cocker en andere illustere namen, hadden nooit kunnen bevroeden dat Woodstock zou uitgroeien tot een legendarisch popfestival. Een vrijstaat waar hippies, al dan niet onder invloed van verdovende middelen, massaal meedeinden op de klanken van grote rockartiesten. Woodstock werd een soort symbool van vrijheid, van een nieuwe tijd.

Leden van Bibliotheek Babel Boxtel kunnen met korting naar deze film. Hun kaartje kost zes euro in plaats van 7,50 euro, mits ze een kortingsvoucher ophalen bij de servicebalie van de bibliotheek aan de Burgakker. Daar is een stand te vinden met boeken die met Woodstock te maken hebben en de sfeer oproepen van toen.


Vredesproject Voetstap

Vredesproject Voetstap is een serie activiteiten die een jaar lang draait en handelt om ontmoetingen tussen culturen. De start is tijdens de Culturale in Podium Boxtel op zaterdag 14 september. De gedachte achter het project is dat vrede dicht bij huis begint en dat mensen daarvoor zelf stappen kunnen zetten.

Duurzame week

De Duurzame Week Boxtel duurt van zondag 6 tot en met zondag 13 oktober en begint met Festijn Indenhof: een markt in de boomgaard aan de Mgr. Bekkersstraat. Ook is er een filmavond en een tentoonstelling. Meer informatie bij David Andreae, e-mail: ttboxtel@gmail.com of telefoonnummer: 06-46 01 25 80.