De Frans Staelstraat in augustus 1979. Diverse woningen zijn al dichtgetimmerd in afwachting op sloop. (Foto: Piet van Oers).
De Frans Staelstraat in augustus 1979. Diverse woningen zijn al dichtgetimmerd in afwachting op sloop. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

ZATERDAG 16 NOVEMBER REÜNIE IN ZAAL 'DE FELLENOORD'

'In de Jordaan hielp iedereen elkaar'

HENK VAN WEERT

In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw vond in Boxtel een groot dorpsvernieuwingsproject plaats. Verpauperde arbeiderswoningen nabij het NS-station in Boxtel gingen tegen de vlakte. Ook in de Jordaan. Nog altijd koesteren toenmalige bewoners warme herinneringen aan de saamhorigheid die de buurt typeerde. Dat leidde vijf jaar geleden tot een reünie en die beviel goed. Zaterdag 16 november vindt een reprise plaats.

Het voornemen om deze tussen 1918 en 1921 gerealiseerde gemeentelijke huurwoningen te renoveren, liet het gemeentebestuur varen na enkele jaren discussiëren. Er werd gekozen voor nieuwbouw. In april 1982, een jaar nadat de laatste oude Jordaanwoning door het plaatselijke aannemingsbedrijf Henk Wagenaars werd gesloopt, reikte toenmalige wethouder Piet Hendriks de eerste sleutel van een nieuwe portiekwoning uit aan Corrie van Esch.

De gezamenlijke armoe vormde de basis van een grote dosis behulpzaamheid, meldden enkele bewoners van weleer in oktober 2014 in een interview in deze krant. ,,De mensen kwamen voor elkaar op. Iedereen hielp iedereen", vertelde Tonny van der Steen, die in 2009 - na bijna dertig jaar - terugkeerde in de buurt. Net als in 2004 organiseert hij de reünie met Milan van den Langenberg en Rita Willems.

DE PAREL

Het mooiste plekje in de Jordaan was speeltuin De Parel, in het begin van de jaren zestig door buurtbewoners zelf aangelegd. Hier verrees ook het gelijknamige buurthuis. Jeugddrumband De Jordaantjes werd er opgericht en elk kind uit de wijk speelde er in mee. Ook kwam er een carnavalsclub en een eigen voetbalteam waarmee werd deelgenomen aan de zomeravondcompetitie.

Wat De Parel voor de kinderen was, betekende het buurtcafé van de familie Van Ruremonde voor hun ouders. Toepasselijk genoeg heette de kroeg Het Trefpunt. Later was er jarenlang dansschool Els & Kees gevestigd, sinds enkele jaren staan op deze plek appartementen.

STRAATNAMEN

Waar de naam Jordaan vandaan komt, is onduidelijk. Wellicht is het een verwijzing naar de gelijknamige Amsterdamse volksbuurt. Anders is dat met de straatnamen. De aanduiding Kasteellaan spreekt voor zich: die voert naar kasteel Stapelen. De Ten Brinkstraat houdt de gedachte levend aan enkele zussen die in de negentiende eeuw het plaatselijk kerkbestuur een flink legaat voor liefdadigheid aan de minstbedeelden in Boxtel nalieten.

De kinderloze Petrus van Cooth, jarenlang griffier van Provinciale Staten, liet het gemeentebestuur van Boxtel ook een aanzienlijk kapitaal na dat moest worden aangewend om de kinderen van de arbeidersklasse een gedegen christelijke opvoeding te geven. Uit het nalatenschap van oud-burgemeester Frans Stael (1849-1896) kreeg de Boxtelse gemeenschap geld voor onderwijs. Het leidde er in 1909 toe dat de Fraters van Tilburg, die vanaf 1920 orthopedagogisch instituut De La Salle leidden, les gingen geven aan de toen nieuw gebouwde Sint-Petrusschool.

AANMELDEN REÜNIE

(Oud-)bewoners en hun partners die de reünie in zaal De Fellenoord aan de Fellenoord in Boxtel zaterdag 16 november willen bijwonen, kunnen zich aanmelden via e-mail: tonnyvandersteen@hotmail.com. Deelname kost 27,50 euro per persoon all-in; dit bedrag dient vooraf te worden overgemaakt op IBAN-nummer NL24 RABO 0108 8640 81 ten name A.J.J. van der Steen te Boxtel.

FOTO BOVEN: De Frans Staelstraat in augustus 1979. Diverse woningen zijn al dichtgetimmerd in afwachting op sloop. (Foto: Piet van Oers).

Rondleiding MuBo

In en rond museum MuBo aan de Baroniestraat in Boxtel worden zaterdag 14 september om 14.00 uur rondleidingen verzorgd. Die duren zo'n anderhalf uur. Deelname kost vijf euro per persoon. Aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefoonnummer: 06-16 04 18 98.

Repair Café

Transitie Boxtel organiseert zaterdag 14 september een Repair Café in kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Het draait tussen 12.00 en 15.00 uur om minder weggooien en dingen leren repareren. Bezoekers kunnen kleding en kapotte apparaten meenemen om gratis te laten herstellen.

Omgaan met verlies

De cursus 'Omgaan met Verlies' in Sint-Ursula aan de Baroniestraat in Boxtel omvat negen bijeenkomsten over rouwverwerking. Donderdag 26 september is er een informatiebijeenkomst. Belangstellenden kunnen zich daarvoor aanmelden via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of telefoon (0411) 65 58 99.

Ierse Sessie

Bed en breakfast In Den Boogert staat zondag 15 september in het teken van de Ierse Sessie. Aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel klinkt tussen 13.30 en 17.00 uur volksmuziek. Mensen kunnen meezingen, maar ook aansluiten met instrumenten als gitaar, viool of accordeon.

Buurthuis De Parel bij de gelijknamige, door buurtbewoners zelf aangelegde speeltuin, was jaren een geliefde ontmoetingsplek. (Foto: Piet van Oers, 1979).
Milan van den Langenberg, Tonny van der Steen en Rita Willems (v.l.n.r.) organiseren net als vijf jaar geleden de Jordaan-reünie. (Foto: Henk van Weert, 2014).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding