Afbeelding
Foto: David Andrae

26 OKTOBER WEER KLASSIEK IN DE KERKEN

Zang van twaalfkoppig koor stijgt op als wierook

In het goed gevulde priesterkoor van de Sint-Petrusbasiliek bracht zaterdag 7 september het Ariosto Ensemble een origineel programma voor twaalf zangers. Terwijl afbeeldingen van Maria op de bogen werden geprojecteerd klonken onder meer een Salve Regina, Gaude Virgo en Stabat Mater. ,,Als wierook die opstijgt in het koor", volgens één van de zangers.

Deze koorstukken kwamen uit het Eton Choirbook en de dirigente Reneé Kartodirdjo vertelde levendig over dit manuscript, een van de weinige koorboeken met Latijnse liturgische muziek die de reformatie heeft doorstaan. In het Britse Eton College werden vanaf de 15e eeuw de leerlingen niet alleen voorbereid op hun latere loopbaan, maar ook muzikaal gevormd door de dagelijkse koorzang ter ere van hun beschermvrouwe Maria. Het publiek in Boxtel kon dankzij een intense vertolking door het Ariosto Ensemble kennismaken met deze muziek uit de vroege renaissance. De meerstemmige religieuze klanken werden afgewisseld met humoristische wereldlijke liederen uit het sociale leven van Engeland in die tijd.

LAURENS FELIX

Het volgende concert in de serie Klassiek in de kerken is op zaterdag 26 oktober, 16.00 uur, ook in de Sint-Petrusbasiliek. Het Barokorkest Megen onder leiding van Boxtelaar Laurens Felix speelt dan Les Indes Galantes van Jean Philippe Rameau, met teksten over de verschillen tussen culturen. Dit concert sluit aan bij het vredesproject Voetstap, dat ontmoetingen tussen culturen wil bevorderen. Toegang kost vijftien euro, jongeren tot en met zestien jaar mogen gratis naar binnen. De nazit is bij buurtvereniging Onder de Toren. Reserveren wordt aanbevolen en kan via e-mailadres: reserveren@klassiekindekerken.nl

FOTO ONDER: Het Ariosto Ensemble voerde in de Sint-Petrusbasiliek religieuze muziek uit de vroege renaissance uit. Het concert werd goed bezocht. (Foto: David Andreae).


Herbergviering

In de kapel van het Wereldhuis in Boxtel is vrijdag 13 september om 19.00 uur een oecumenische herbergviering. Leden van de voorbereidingsgroep gaan hierin voor. Verhalen uit de Schrift staan centraal. Er wordt gebeden, gezongen en gemediteerd in de sfeer van Taizé. Het thema is een uitspraak van Augustinus: 'Bij God alleen vind ik rust'. Na afloop is er gelegenheid samen elkaar te ontmoeten.

Mantelzorgwandeling

Steunpunt Mantelzorg van welzijnsorganisatie ContourdeTwern verzorgt dinsdag 17 september van 13.30 tot 15.30 uur een wandeling van zo'n zes kilometer door natuurgebied Kampina. Deelnemers verzamelen om 13.15 uur bij Sint-Ursula aan de Baroniestraat. Aanmelden kan tot maandag 16 september via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99.