Afbeelding
Foto:

What's Up, Willemijn & Zara?

Nog één les en dan hebben Willemijn Broeren (13) uit Liempde en Zara de kleuterklas doorlopen. Of Willemijn niet een beetje oud is voor een kleuterklas? In dit geval niet, want het gaat om een cursus bij De Hondenacademie. Flatcoated retriever Zara is de kleuter. De hond is een halfjaar oud en moet nog van alles leren.

Wat leer je Zara zoal? Willemijn: ,,'Zit' en 'af' en hoe ze moet gehoorzamen. De cursus duurt tien weken, komende maandag is de laatste les. Dan krijgen we een diploma. Daarna mogen we naar de brugklas als ik dat wil."

Ga je die vervolgcursus doen? ,,Dat weet ik nog niet. Bij onze andere hond, Coco, hebben we na de eerste serie lessen een poosje gewacht."

Hoe doet Zara het in de lessen? ,,Goed, ze is af en toe wel afgeleid door andere honden. Maar ze is leergierig."

Oefen je thuis ook met haar? ,,Ja, ik vind het leuk om Zara en Coco dingen te leren. Coco kan omrollen, zitten, liggen." Als Willemijn poseert voor de foto met brokjes in haar hand, geeft de hond prompt een demonstratie van zijn kunnen.

Hoe heb je Zara leren zitten? ,,Ik pak een brokje en beweeg mijn hand naar achteren, dan gaat ze vanzelf zitten. Als ik haar beloon, gebruik ik de clicker. Ze leert dan dat dit geluid betekent dat ze iets goed heeft gedaan."

Waar houden Zara en Coco van? ,,Ze zwemmen graag. In de Dommel, maar ook in een vieze sloot. Bij opa en oma op de camping zwemmen ze in de Maas."

Kunnen ze ook apporteren? ,,Ze halen wel speeltjes op, maar geven ze niet meteen af. Als ik een paar keer 'los' zeg tegen Coco, dan wel."

Wat vind je het leukst aan het hebben van honden? ,,Als ik op de bank zit, dat ze dan gezellig bij me komen liggen."

Als je later zelf een hond neemt, welk ras wil je dan? ,,Ik wil graag twee hondjes. Een flatcoated retriever en een toller."

FOTO RECHTS: Willemijn met de jonge Zara (links) en Coco. De honden hebben vooral aandacht voor het lekkers. (Foto: Jan Hermens).