Afbeelding
Foto:

'OPWEKKEND THEMA' VAN TRANSITIE BOXTEL

Duurzame Week draait om 'energiek leven'

Een 'opwekkend thema' noemt Transitie Boxtel met gevoel voor humor het onderwerp van de Duurzame Week. Van zondag 6 tot en met vrijdag 11 oktober staat 'energiek leven' centraal in Boxtel. Zo komt het onderwerp geld besparen met energiemaatregelen aan bod. Ook de ZLTO is weer van de partij, ditmaal over bodemkwaliteit.

Transitie Boxtel brengt gedurende de Duurzame Week diverse leefthema's aan bod: voedsel, wonen, energie, natuur en mobiliteit. Dit jaar ligt het accent extra op energie en klimaat, want die onderwerpen zijn nu erg actueel, aldus de organisatie achter de activiteitenweek. ,,Vanwege de wereldwijde klimaatontwrichting krijgen we er allemaal mee te maken: op werk, school, maar vooral in en rondom het huis, zoals ons eten en hoe we ons vervoeren."

INDENHOF

Festijn Indenhof in de Oude Boomgaard vormt zondag 6 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur de aftrap van de Duurzame Week. Daags erna is er 's avond vanaf 18.00 uur in gemeenschapshuis De Rots in samenwerking met de gemeente Boxtel een bijeenkomst gericht op geld besparen met duurzaamheidsmaatregelen. Met diverse vormen van isolatie en van vloer tot dak. Maar ook is er aandacht voor duurzaam energie opwekken, vooral met zonnepanelen.

Met de ZLTO wordt ook dit jaar een avond gehouden. Waar vorig jaar vleesconsumptie ter sprake kwam, wordt dit keer tijdens de bijeenkomst van woensdag 9 oktober gesproken over het belang van gezonde bodems voor voedselproductie in combinatie met meer CO2-opslag in de grond. De sessie in grand café Rembrandt start om 20.00 uur.

De traditionele filmavond tijdens de Duurzame Week staat in het teken van Green Tales of the City. Deze documentaire van de Utrechtse filmmaker Gwen Jansen draait donderdag 10 oktober om 20.00 uur in De Rots op de landelijke Dag van de Duurzaamheid. De entree bedraagt dan vijf euro.

Leerlingen uit groep acht van de Boxtelse basisscholen krijgen ook dit jaar weer energie- en klimaatlessen. De week wordt op vrijdag 11 oktober afgesloten met een zogeheten Pot Luck op het terrein van De Kleine Aarde vanaf 18.00 uur. Tijdens deze vegetarische maaltijd die valt onder de noemer 'wat de pot schaft' (deelnemers leveren allemaal een bijdrage aan de hoofdschotel of het toetje) vindt een discussieprogramma plaats waaraan deelnemers tussen de gangen door een inhoudelijke bijdrage leveren. Aanmelden is mogelijk via ttboxtel@gmail.com.

FOTO BOVEN: Gasten genoten vorig jaar van het Menu van Morgen (grotendeels plantaardig) in grand café Rembrandt. Tussendoor werd onder meer met de ZLTO de discussie over duurzame voedselproductie gevoerd. (Foto: Peter de Koning).