In de bibliotheek is het Taalhuis deze week alvast herkenbaar gemaakt voor bezoekers (Foto: Pål Jansen).
In de bibliotheek is het Taalhuis deze week alvast herkenbaar gemaakt voor bezoekers (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

3.700 MENSEN HEBBEN MOEITE MET SCHRIJVEN

Boxtel pakt met Taalhuis laaggeletterdheid aan

HENK VAN WEERT

Wie moeite heeft met taal, rekenen of digitale vaardigheden loopt een groot risico op achterstand te raken in de samenleving. Deze personen komen moeilijker aan een baan en zijn maatschappelijk minder actief, stelt de gemeente Boxtel. Die telt zo'n 3.700 laaggeletterde inwoners. 18-plussers onder hen kunnen voortaan terecht in het Taalhuis dat de wethouders Marusjka Lestrade en Eric van den Broek vanmiddag openden in de bibliotheek.

Leren met plezier, dat is het uitgangspunt, stelt Silke Dragstra. Zij werkt sinds begin mei als coördinator Taalhuis waarmee de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught gezamenlijk de laaggeletterdheid van volwassenen aanpakken. Eerder deed ze dat in de Kempen.

Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker is straks dé plek waar Boxtelaren vanaf achttien jaar terecht kunnen met hun taal-, reken- of digitale vragen. Er moet daar op een laagdrempelige manier maatwerk geleverd gaan worden. ,,Samen bekijken we wat voor de deelnemer het meest passende aanbod is. Dat kan een taalmaatje zijn om samen de krant mee te lezen of in groepsverband de Nederlandse taal te leren spreken. Maar het kan ook een cursus zijn waarin men leert met de computer om te gaan of leert met een DigiD te werken", aldus Dragstra. ,,Het Taalhuis wordt een netwerk voor én door Boxtelaren, waardoor iedereen kan blijven meedoen in de maatschappij."

TAALMAATJES

In de bibliotheek bestaat al het project Taalmaatjes waar autochtone inwoners mensen met een allochtone afkomst helpen met een betere beheersing van de Nederlandse taal. Nu zijn het nog twee aparte projecten, maar binnenkort vindt overleg plaats hoe een en ander vorm te geven. Eind september moet daarover meer bekend zijn, aldus een woordvoerder van de gemeente Boxtel.

Om het Taalhuis goed te laten functioneren, zijn er vrijwilligers nodig. Die helpen om de deelnemers één op één of in een klein groepje beter te leren lezen, schrijven, rekenen en/of praten. Een vrijwilliger moet minimaal een dagdeel per week beschikbaar zijn en krijgt een taalvrijwilligerstraining van vier dagdelen door Stichting Lezen & Schrijven. Aanmelden kan via e-mail: vwsboxtel@contourdetwern.nl of boxtel@babeldenbosch.nl.

De gemeente werkt in dit project samen met stichting Lezen & Schrijven, Babel Bibliotheek Boxtel, Koning Willem I College, Sagènn, WSD en welzijnsorganisatie ContourdeTwern.