QQLQ begint met de Culturale. Vorig jaar trad het Wereldkoor daar op, ook dit jaar is de zanggroep weer van de partij. (Foto: Hans van Doorn).
QQLQ begint met de Culturale. Vorig jaar trad het Wereldkoor daar op, ook dit jaar is de zanggroep weer van de partij. (Foto: Hans van Doorn). Hans van Doorn Fotografie

QQLQ KRAAIT DE KUNSTEN WAKKER

Zomerslaap van Boxtels culturele leven is voorbij

Als de haan kraait, begint er een nieuwe dag. Fris, maagdelijk en vol beloftes. Klinkt in Boxtel QQLQ, dan begint een nieuw cultureel seizoen, vol muziek, dans, theater, film en kunst. QQLQ is de overkoepelende noemer voor een week vol parels van creativiteit, dauwdruppels aan een grasspriet in de ochtendzon.

QQLQ biedt Boxtelse verenigingen en organisaties een podium om zich te laten zien en horen. De week is een hoorn des overvloeds voor alle liefhebbers van kunst en cultuur. Het kleurenpalet ontvouwt zich met de Culturale op zaterdag 14 september.

Dit jaar is het thema Ontmoeten. Het gaat dan met name om verbindingen tussen verschillende culturen. Het programma kent niet voor niets Syrische liederen, Europese klassieke muziek, Turkse dans en nog veel meer moois. Een schatkist met juwelen is het, zoals die ooit schitterden in de paleizen van oosterse sultans.

Festival Bockesprongen speelt zich daags na de Culturale buiten af, op zondag 15 september. Het is een bonte mix van theater en muziek. Verrassend, origineel en attractief.

KROMPLOEGERS

Niet alleen het dorp Boxtel is een tempel van cultuur, dat geldt voor Liempde net zo goed. Amusementsorkest De Kromploegers heeft zich vorig jaar aangesloten bij QQLQ en niet zomaar. De Liempdenaren houden vrijdag 20 september Back 2 the Music, een groots opgezet concert met medewerking van niemand minder dan Roel van Velzen en zijn band. En natuurlijk is De Kromploegers zelf ook van de partij.

Als de laatste klanken van Van Velzen zijn weggestorven, is het feest nog niet afgelopen. Zaterdag 21 september stomen de Liempdse muzikanten gewoon door. Dan staat het Oktoberfest op het programma, met schlagerzanger Dennie Christian. Zondag 22 september kan iedereen bijkomen van al het feestgedruis tijdens het foodtruckfestival. Dit begint om 14.00 uur, tijd genoeg om uit te slapen dus. Al deze activiteiten van De Kromploegers spelen zich af in en rond een feesttent op D'n Tip in Liempde.

DOMMELTHEATER

Terwijl in Liempde gourmands genieten van lekkere hapjes, neemt het scheepvaartverkeer op de Dommel in Boxtel tijdelijk fors toe. Waar doorgaans slechts af en toe enkele kano's op de rivier te vinden zijn, is ze zondag 22 september het stromende decor voor het tweejaarlijkse Dommeltheater.

De stoet heeft als motto Bloed, Zweet & Tranen en bestaat uit creatieve voorstellingen op boten en vlotten. De vaartuigen vertrekken om 14.00 uur vanaf kasteelpark Stapelen. Voorafgaand aan de varende optocht verzorgt Boxtel's Harmonie vanaf 12.30 uur een pontonconcert op de Dommel ter hoogte van de Zwaanse Brug. Daarover is elders op deze pagina meer te lezen.

PROJECT KINDERRECHTEN FILMFESTIVAL

Filmstudio Dommelland op Bockesprongen

Een heuse mobiele filmstudio wordt zondag 15 september opgetuigd in het Boxtelse processiepark. Omroep Dommelland, Brede Scholen Boxtel en CultuurBox leggen dan de rode loper uit voor toekomstige filmmakers. Dit alles in het kader van het naderende Boxtelse Kinderrechten Filmfestival.

Alle kinderen en nieuwsgierige ouders kunnen zich tijdens Bockesprongen onder laten dompelen in de wereld van foto, film en video. Gewapend met een heus greenscreen, professionele camera's en autocue kunnen zij ontdekken hoe het er op de vloer van een echte film- en fotostudio aan toe gaat.

Dit schooljaar staat het culturele programma van de Boxtelse basisscholen in het teken van fotografie, film en mediakunst. Iedere basisschool mag vanaf woensdag 20 november - Dag van de Rechten van het Kind - aan de slag met een inzending voor het Boxtelse Kinderrechten Filmfestival.

NAAR 'S-HERTOGENBOSCH

Leerlingen uit groepen zeven en acht kunnen meedoen door een verhaal over een van de kinderrechten te bedenken en dat uit te werken met een tekening, opstel of als zogeheten storyboard (bijvoorbeeld met de Mini Movie Maker-app). Per school wordt het beste idee uitgewerkt tot een (korte) film met behulp van een regisseur. Van elke school wordt één film vertoond tijdens het Boxtelse Kinderrechten Filmfestival dat volgend jaar op 6 april, vanwege gebrek aan een lokale ruimte, wordt gehouden in het Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch.

UNICEF

In de mobiele filmstudio van Dommelland tijdens Bockesprongen licht een vertegenwoordiger van de kinderrechtenorganisatie Unicef bezoekers op speelse wijze het belang van kinderrechten toe. Voorts zullen muziekleerlingen van The Star Company liedjes zingen die bij dit onderwerp aansluiten.


Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinken maandag 23 september smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor organiseert de muzikale avond maandelijks en nodigt het publiek uit om mee te zingen. Daarvoor worden tekstbundels rondgedeeld. De meezingavond begint om 20.00 uur; een uur voor aanvang is de zaal open. De toegang is gratis.

The Explosion Rockets

De band The Explosion Rockets staat zaterdag 21 september op de bühne in Partycentrum Denziz aan de Stationsstraat in Boxtel. De zaal opent om 19.30 uur en de show begint om 20.30 uur. Kaarten kosten achte uro en zijn te bestellen bij Thom Sens via telefoonnummer 06-45 92 85 86 of bij Denziz via 06-34 34 85 94. Aan de deur kosten de tickets tien euro.

Afbeelding