Het rijk versierde reliekschrijn dat de schedel van Sint-Lambertus bevat, is te bewonderen in de schatkamer van de Sint-Pauluskathedraal in Luik. Zaterdag eert Gemonde deze heilige. (Foto: Henk van Weert).
Het rijk versierde reliekschrijn dat de schedel van Sint-Lambertus bevat, is te bewonderen in de schatkamer van de Sint-Pauluskathedraal in Luik. Zaterdag eert Gemonde deze heilige. (Foto: Henk van Weert). Foto:

PROCESSIE VOOR PATROON DORPSKERK

Gemonde viert naamdag van heilige Lambertus

Dat het Gestelse kerkdorp Gemonde 'iets' heeft met Sint-Lambertus is een gegeven. Niet alleen is deze heilige de schutspatroon van de parochiekerk en de basisschool; ook tal van verenigingen dragen zijn naam. Zaterdag 14 september vieren de Gemondenaren het jaarlijkse Lambertusfeest. Dat krijgt een soortgelijke invulling als afgelopen jaren.

Het Sint-Lambertusfeest start om 18.00 uur als pastoor Joe, vergezeld door misdienaars en gilde, samen met andere belangstellenden in processie naar de kapel van Sint-Lambertus op begraafplaats De Hogert loopt. Na een korte gebedsviering gaat het gezelschap - eveneens in processie - terug naar de dorpskerk waar om 19.00 uur de eucharistieviering begint. Aansluitend wordt koffie, thee en limonade met cake geserveerd in het parochiezaaltje.

Op de kerkelijke kalender is 17 september de naamdag van heilige Lambertus, die - naar wordt aangenomen - in 638 in Maastricht werd geboren als telg van een adellijke uit Luik. Is zijn geboorteplaats werd hij tot bisschop benoemd, maar later ook weer uit zijn ambt gezet. Van 674 tot 681 verbleef hij in ballingschap in een abdij in de Ardennen. Nadat de politieke verhoudingen waren gestabiliseerd, keerde hij terug als bisschop van Maastricht. Samen met Willibrordus verkondigde hij het christelijk geloof in onder meer het huidige Noord-Brabant. Hij werd (uiterlijk in 705) vermoord als vergelding voor een andere moordpartij. Aanvankelijk werd Lambertus in Maastricht begraven, maar nadat de bisschopszetel naar Luik verhuisde werd hij daar herbegraven. De overblijfselen van de heilige bevonden zich in de naar hem vernoemde kathedraal die werd gesloopt als gevolg van de Franse Revolutie. Momenteel wordt de schedel van Lambertus bewaard in een enorm en rijk versierd reliekschrijn dat te bewonderen is in de schatkamer van de Luikse Sint-Pauluskathedraal.


MONUMENTENDAG OP 14 EN 15 SEPTEMBER

Kerken en moskeeën openen de deuren

De gebedshuizen in deze regio openen zaterdag 14 en zondag 15 september hun deuren in het kader van Open Monumentendagen. Er vinden diverse activiteiten en rondleidingen plaats. Naast de kerken van de Heilig Hartparochie zijn bezoekers ook welkom in de protestantse kerk en in de moskeeën.

In de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek zijn belangstellenden beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur welkom voor een programma dat is samengesteld in samenwerking met Heemkunde Boxtel en de plaatselijke Monumentencommissie. Beiaardier Tommy van Doorn bespeelt zaterdag het carillon; onder begeleiding van een gids kunnen bezoekers de toren beklimmen om hem aan het werk te zien. Ook verzorgt Van Doorn die dag vanaf 14.00 uur een concert, waarbij alle orgels in de kerk aan bod komen. Hij vertolkt ook kinderliedjes. Zondag is er gelegenheid tot bezoek en gebed. Voorts is er die dag voor kinderen een speurtocht en kunnen mensen deelnemen aan een rondleiding.

In de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde kunnen bezoekers van 14.00 tot 17.00 uur deelnemen aan rondleidingen en de toren beklimmen. Het orgel wordt bespeeld en er is zang door kerkkoor Cantate Domino en Antoinette van Roosmalen. In Lennisheuvel is de kerk alleen op zondag geopend. Van circa 12.30 tot 16.00 uur vindt daar in twee sessies een cursus mantra zingen plaats. De kerk in Esch is alleen op zaterdag geopend voor bezichtiging; Boxtelaar Wil van den Broek bespeelt het orgel.

Een film over het Bijbelse verhaal van de bruiloft van Kana wordt vertoond in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel. Dat gebeurt zaterdag tussen 15.30 en 17.00 uur en daags erna tussen 14.00 en 17.00 uur. De Marokkaanse Al Fath-moskee op Hoogheem is alleen zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur te bezoeken; de naastgelegen Turkse Mevlana-moskee ontvangt zondag tussen 14.00 en 16.00 uur belangstellenden.

Open Monumentendag 2014: in zijn rol als suisse verzorgt vrijwilliger Steven van Groeningen rondleidingen in de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Peter de Koning).