Een vrijwilligster van HobbyCentrumBoxtel geeft een demonstratie beeldhouwen. (Foto: Peter de Koning).
Een vrijwilligster van HobbyCentrumBoxtel geeft een demonstratie beeldhouwen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HOBBYCENTRUMBOXTEL LAAT ACTIVITEITEN ZIEN TIJDENS OPEN DAG

'Niets is moeilijk als je de tijd neemt'

LINDA VAN DE WIEL

Zingen, stijldansen, digitale vaardigheden en schilderen. Zomaar wat activiteiten waaraan wekelijks ongeveer tweehonderdvijftig 50-plussers deelnemen in HobbyCentrumBoxtel. Zaterdag opende het pand aan de Baroniestraat haar deuren voor een drukke open dag. Voorzitter Marieke Dijkshoorn: ,,We willen mensen laten zien dat we er zijn."

Alle ruimtes in de vroegere wasserij Blanca worden benut. En er is van alles te doen: in de sportzaal wordt yogales gegeven, in een ander lokaal is een clubje mannen bezig met houtbewerking. ,,We bieden momenteel 25 verschillende activiteiten aan voor onze deelnemers", vertelt Dijkshoorn tijdens de goedbezochte open dag van HobbyCentrumBoxtel. ,,Deze activiteiten zijn onderverdeeld in de categorieën doen, leren, bewegen en creatief. Zo start in het najaar een lezingencyclus waarin onderwerpen belicht worden die te maken hebben met ouder worden."

HALEN EN BRENGEN

Naast het (her)ontdekken van hobby's, is de organisatie in het leven geroepen zodat mensen zich blijven ontwikkelen. Dijkshoorn: ,,En om elkaar op een informele manier te treffen. Want het leven draait maar om één ding: ontmoeten."

Het centrum draait bijna uitsluitend op vrijwilligers. Deelnemers kunnen door mee te doen aan een workshop iets halen. Maar vaak kunnen zij vanuit hun eigen kennis en expertise ook wat brengen. Cor Teunis geeft les in het werken met glas in lood. ,,Ik ben al een aantal jaren met pensioen en weet nu: niets is moeilijk als je de tijd neemt."

Dat weet ook Hans Essen, deelnemer aan de cursus van Teunis: ,,Ik ben nu anderhalf jaar elke donderdagochtend bezig met het werken met glas in lood en vind het erg leuk. Ik creëer graag dingen en heb al van alles gemaakt."

GYM OP MUZIEK

'Pensionado' Rinie van der Wiel was in zijn werkbare leven elektrotechnicus. ,,In het begin kwam ik met regelmaat in HobbyCentrumBoxtel om klusjes te doen. Nu doe ik dit nog incidenteel, als het nodig is", vertelt hij. ,,Daarna begon ik als deelnemer aan een cursus schilderen. Inmiddels geef ik zelf deze lessen."

In de gymzaal geeft docente Mieke Daniëls 'gym op muziek'. ,,Elke maandag om 12.00 uur geef ik een uur les. We trainen alle spiergroepen en gezien onze leeftijd besteed ik extra aandacht aan kracht, coördinatie en botversteviging."

Meer weten over het uitgebreide cursus- en activiteitenaanbod van HobbyCentrumBoxtel? Kijk op de website: www.hobbycentrumboxtel.nl.


OPTREDEN TIJDENS MONUMENTENDAG

Tommy van Doorn bespeelt alle orgels in Petrusbasiliek

Tijdens Open Monumentendag bespeelt Tommy van Doorn, de vaste organist en beiaardier van de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek, zaterdag 14 september alle orgels en harmoniums in het middeleeuwse monument. Zijn inloopconcert begint om 14.00 uur.

Het gevarieerde programma wordt uitgevoerd op het koor- en het majestueuze Smitsorgel, maar ook op de twee drukwindharmoniums. Er klinken diverse populaire werken die voor deze instrumenten gecomponeerd of bewerkt zijn, zoals de Cantilena van Rheinberger, Le cygne uit het Carnaval des Animaux van Saint-Saëns en het Adagio sostenuto uit de Mondscheinsonate van Beethoven. Op het Smitsorgel klinken composities van Krebs en Muffat, maar met name het werk van Rossi is bijzonder. Deze zeventiende-eeuwse componist zoekt alle grenzen van de muziek uit zijn tijd op.
De toegang tot het concert is gratis met een vrijwillige bijdrage na afloop. Tijdens de onderdelen op het koororgel en het harmonium kunnen bezoekers dicht bij de instrumenten plaatsnemen. Tijdens het onderdeel op het Smitsorgel zijn de verrichtingen bij de speeltafel op een groot scherm te volgen.

Voorafgaand aan zijn orgelconcert bespeelt Van Doorn het carillon in de Petrustoren; onder leiding van een gids kunnen bezoekers de beiaardier bezoeken terwijl hij het klokkenspel laat klinken. De basiliek is daarvoor vanaf 13.00 uur geopend.


Dauwtrappen voor vroege vogels met boswachter Frans

Natuurwerkgroep Liempde organiseert op zondag 15 september een wandeling door natuurgebied Kampina in Boxtel. Verzamelen is om 5.45 uur bij de kerk in Liempde.

Gids is boswachter Frans Kapteijns. Vanaf de kerk wordt er gecarpoold naar Het Loo, de spoorwegovergang aan de weg van Boxtel naar Haaren. De excursie start om 06.00 uur en duurt ruim twee uur. Aanmelden is niet nodig.

Groene vingers halen bij open dag Voedseltuin

Voedseltuin Boxtel en de insectentuin houden zondag 15 september tussen 12.00 en 15.00 uur een open middag.

Die middag is op het terrein van De Kleine Aarde aan Het Klaverblad. Mensen met groene vingers kunnen zich aanmelden voor informatieve meewerkochtenden in De Voedseltuin in september en oktober. Komende winter start een moestuincursus op De Kleine Aarde. Verder geven de imkers zondag uitleg over hun bezigheden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding