Afbeelding
Foto: Tejo van den Nieuwenhuijzen

BOCKESPRONGEN PROLONGEERT LEVEND DOEK WEGENS SUCCES

Schilderij maken zonder kwast en verf

Het Levend Schilderij was vorig jaar een van de succesnummers van Bockesprongen. Het 'doek' waaraan overigens geen kwast, laat staan verf aan te pas komt, keert zondag 15 september terug op het festival vol straattheater en muziek. Bezoekers mogen plaatsnemen in een schilderij en daarvan worden foto's gemaakt. Het gaat niet om lege lijsten, maar een echt levend doek met attributen. Het kunstwerk dat tot leven wordt gebracht, staat in het teken van Rembrandt van Rijn.

De theateracts van Bockesprongen, onderdeel van kunst- en cultuurweek QQLQ, worden net als vorig jaar in processiepark Duinendaal opgevoerd. In de Oude Kerkstraat treden bovendien diverse van bands op. Het festival begint zondag om 13.00 uur en is gratis toegankelijk.

Een verrassende gast is Unicef. De internationale organisatie geeft uitleg over kinderrechten in de mobiele foto-, film-, en videostudio die Omroep Dommelland plaatst. The Star Company zingt met jeugdige bezoekers liedjes over kinderrechten. Nog meer muziek van Boxtelse bodem wordt verzorgd door leerlingen van het Jacob Roelandslyceum (JRL). Madelief Bueters, Emma Vissers, Hanna van Lier en Lisa Gillis verzorgen een muzikaal intermezzo tussen 14.40 en 15.00 uur. Het tweede JRL-muziekblok staat gepland van 17.00 tot 17.20 uur en wordt ingevuld door Nine Swinkels, Gijs Lagerweij, Fenne van Ruremonde en Nine, Fenne en Alicia Spierings.

Oud-Boxtelaar Guus Voermans presenteert zijn knuffelmachine The Big Hug. Een apparaat dat onvergetelijke emotionele hoogtepunten creëert en de bloeddruk van knuffelaars meet, aldus de organisatie van het festival vol theater en muziek. Daarnaast is theatergroep Babok aanwezig. De acteurs brengen de interactieve straatvoorstelling PolderCoaster die de ontbrekende schakel moet vormen tussen straattheater en pretpark.

JURKEN

De installatie Life of Tree van Theater Tol is opgebouwd uit jurken, geïnspireerd op spraakmakende vrouwen die met moed, kracht, intelligentie en pionierswerk hun stempel op de geschiedenis drukten. De dansvoorstelling die bij de installatie hoort, introduceert de verschillende karakters. Onder de jurken hoort het publiek muziek en teksten als ode aan de sterke vrouwen.

Zanggroep Tint uit Boxtel trakteert de bezoekers van Bockesprongen-publiek op een mix van pop, rock en theater. Hun uitvoering Tint meets Rembrandt omschrijven ze zelf als muzikaal, theatraal, kunstzinnig, mooi en grappig.

Op het muziekpodium in de Oude Kerkstraat spelen vijf bands:

Your Boyfriend (14.30 uur). Deze gloednieuwe geheel vrouwelijke rockformatie uit Utrecht speelt stonersounds met poptopping. De drie dames zijn niet vies van fuzz en vuige beats in combinatie met catchy melodielijnen.

Big Lake Tiny (15.30 uur). Alternatieve country en westcoast popmuziek beïnvloeden de melodieuze eigen composities van deze energieke en meerstemmige band uit deze regio. In 2017 verscheen de EP Boat.

Rockford (17.00 uur). Dit powertrio uit de regio Breda is vernoemd naar de geboorteplaats van zanger/gitarist Niels Schmitz. Het repertoire bestaat uit post-grunge rock die onder andere doet denken aan Pearl Jam. Dynamische songs, waarbij de compositie altijd centraal staat.

Handsome Johnny (18.30 uur). Deze Nederlands/Belgische formatie dompelt het publiek onder in een sound van melancholie en nostalgie, naar een plaats waar tijd nooit heeft bestaan. Eigen Americana en rootsrock met invloeden van Bob Dylan, The Rolling Stones, Tom Petty en Johnny Cash.

Nailbiters (20.00 uur). Jonge, energieke coverband uit Boxtel met nummers van onder andere Nirvana, Red Hot Chili Peppers en LinkinPark. De band wil graag van ieder optreden een feest maken.

Meer informatie over Bockesprongen is te vinden op de website www.bockepruik.nl.

BOVENSTE FOTO: Wie wil, kan zondag 15 september figureren in een schilderij dat wel van Rembrandts hand lijkt te zijn. De 'levende doeken' worden gefotografeerd. Vorig jaar waren er veel bezoekers die in een schilderij stapten. (Foto: Tejo van den Nieuwenhuijzen).


DOMMELTHEATER OPENT MET ODE AAN WOII-SLACHTOFFERS

Boxtel's Harmonie op drijvend podium

Op een ponton nabij de Zwaanse Brug verzorgt Boxtel's Harmonie zondag 22 september een ouverture op het tweejaarlijkse Dommeltheater. Het thema Bloed, Zweet & Tranen krijgt onder meer gestalte door een muzikaal eerbetoon aan de 26 Boxtelaren die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor hen werd onlangs een eregalerij ingericht in museum MuBo aan de Baroniestraat. Het gratis toegankelijke buitenoptreden begint om 12.30 uur.

Met een door dirigent Johan Smeulders zelf geschreven arrangement van Hymn to the Fallen, de soundtrack van de populaire Amerikaanse oorlogsfilm Saving Private Ryan, brengen de muzikanten een ode aan de lokale oorlogsslachtoffers. Smeulders staat sinds begin dit jaar voor het orkest.

SOLDAAT VAN ORANJE

Ook de hoogtepunten uit de musical Soldaat van Oranje, die sinds de première in 2010 al bijna drie miljoen mensen naar de theaterhangar in Katwijk trok, refereert aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu bijna 75 jaar geleden. Met dit werk kijkt de harmonie ook vooruit naar het musicalconcert dat zaterdagavond 16 november van stapel loopt in het Jacob-Roelandslyceum.

Boxtel's Harmonie grijpt de ouverture van het Dommeltheater tevens aan om een voorproefje te geven van een optreden dat in april zal plaatsvinden. De muziekvereniging is uitgenodigd op te treden met de Vlaamse zangeres Micheline van Hautem, die in heel Europa furore maakt als Jacques Brel-vertolker. Tijdens dat concert in Podium Boxtel klinken dan ook louter Franse chansons. (Foto onder: Peter de Koning, 2017).

Life of Tree van Theater Tol is een installatie opgebouwd uit jurken, die spraakmakende vrouwen onder de aandacht brengt. (Foto: eigen collectie).
Afbeelding