ESCH LUIDT CARNAVALSSEIZOEN LUDIEK IN

Leutvorsten zetten steek op tijdens Prinsjesdag

RENS VAN DEN ELSEN

De derde dinsdag van september, beter bekend als Prinsjesdag. 'Daar moeten we wat mee doen', dacht Rick van de Ven uit Esch. Hij regeerde als prins Ricardo over Oggelvorsenpoel in 2017 en 2018. ,,Al twee jaar roep ik dat we Prinsjesdag moeten aangrijpen voor de start van het nieuwe carnavalsseizoen, het zit immers al in de naam", aldus de oud-leutvorst. Het kwam er steeds maar niet van, tot dit jaar.

Dinsdag 17 september is het zover. Van de Ven en zijn Adje Door (Dorethee van Oirschot) hebben een hele rits oud-prinsen en hun adjudanten opgetrommeld om Prinsjesdag in Esch kleur te geven. ,,We kregen veel positieve reacties op ons idee, maar toen moesten we nog wel met een interessant programma komen. Het is immers op een doordeweekse dag", vertelt Van de Ven. ,,Toen bleek dat veel mensen bereid waren om een middag vrij te nemen, zijn we na gaan denken over de invulling", vervolgt hij.

OFFICIEEL

Omdat Prinsjesdag een serieuze aangelegenheid is, moest er volgens Van de Ven ook in de Essche variant een officieel moment gereserveerd worden. Hij besloot zijn idee voor te leggen aan de gemeente Haaren. ,,Die reageerde enthousiast en de burgemeester heeft een half uurtje van


Historische kroegentocht door Liempde

Een kroegentocht waar deelnemers ook nog eens iets van opsteken. Dat staat zondag 22 september op de agenda in Liempde. Onder leiding van gids Wim Bressers komen deelnemers alles te weten over de plaatselijke historie van de horeca.

De wandeling onder leiding van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde-gids Wim Bressers brengt de ontwikkeling van de horecabedrijven in beeld. De verschillen tussen herbergen, kroegen, cafés en drinkkamers worden feilloos uitgestippeld: een bourgondische reis dus door de Liempdse horecageschiedenis. De wandeltocht start 22 september om 12.00 uur bij D'n Liempdsen Herd. Kosten zijn twee Op Liemt Gemunt-muntjes of twee euro. Tijdens en na de activiteit kunnen deelnemers tegen inruil van muntjes ook korting krijgen op aanbiedingen van de horeca.

zijn tijd vrij gemaakt om met ons te komen praten. Toch best bijzonder", aldus Van de Ven. De oud-prins van Oggelvorsenpoel hoopt dat het een gezellige dag wordt, waarbij 'er lekker gebuurd kan worden en er wellicht nog wat mooie, nieuwe ideeën ontstaan'.

De dag begint om 14.00 uur met koffie, thee en een kwakbol (de lokale lekkernij), vervolgens vertrekken de oud-leutvorsten per huifkar naar het gemeentehuis in Haaren. Na de ludieke plichtplegingen, vertrekt het doorluchtige gezelschap naar de volgende locatie, waar ze aan een bierproeverij meedoen. De dag wordt afgesloten met een diner bij Ons Café. De organisatie heeft nu een twintigtal oud-prinsen en -adjudanten op de deelnemerslijst staan. Van de Ven: ,,Ook leuk, de oudste prins die meegaat is 76. Dat geeft aan dat carnaval ook bij hem nog leeft."