Joost ziet de wachttijden niet toenemen

PÅL JANSEN

Zijn de wachttijden bij de woonstichting nou toegenomen van zes naar tien jaar sinds Sint-Joseph en de Kleine Meierij fuseerden tot Joost of niet? Dat is de vraag die raadslid Rinze van der Veen namens coalitiepartij SP opwerpt. Hij is in het bezit van een mail waarin een medewerker van Joost dit zou stellen. Namen wil hij echter niet bekendmaken om 'schade aan betrokkenen te voorkomen'. De woonstichting stelt dat de informatie niet klopt en zoekt uit waarop de vraag is gestoeld. De SP heeft inmiddels een meldpunt opgericht voor woningzoekenden.

Van der Veen baseert zijn informatie op een huurder van Joost. Bij inschrijving varieerde diens positie van tweede tot vijfde op de wachtlijst. Echter, sinds 1 juli is het systeem van Daarwilikwonen overgegaan op Woonservice Regionaal (naast Joost zijn hierbij ook zes andere Brabantse woningcorporaties aangesloten). Daarmee steeg de positie van de woningzoekende naar een plek buiten de top tien. Ook heeft het SP-raadslid een voorbeeld van iemand die zakte van plaats 20 naar 51. Van der Veen denkt dat de kansen voor woningzoekenden door het regionale systeem (ondanks het 'iets grotere aanbod') drastisch zijn gedaald.

Het SP-raadslid geeft als verklaring dat elders in de regio minder sociale huurwoningen in de pijplijn zitten dan in Boxtel. Volgens Joost waren er eerder wel geluiden dat de wachttijd met het nieuwe systeem kon toenemen. Mensen buiten Boxtel kunnen daarmee immers ook reageren op huizen in deze gemeente. De wachttijden blijven echter hetzelfde, aldus Joost: die waren in de rest van de regio altijd al vergelijkbaar met die van Boxtel. Van der Veen wil er echter het fijne van weten en vraagt het Boxtelse college van B en W om opheldering. Ook roept hij woningzoekenden op om hun wachttijden van vóór en na 1 juli te melden via e-mail: boxtel@sp.nl.

Joost wil de opgevangen signalen graag ontvangen en zoekt uit hoe Woonservice Regionaal tot nog toe functioneert.