Afbeelding
Foto: Martin van Mil

GEMONDSE DEELNEMERS IN ATELIERROUTE

Miep van Mil exposeert religieuze schilderijen

JAN HERMENS

Niet alleen in Boxtel vieren komend weekend de kunsten hoogtij, ook in Gemonde kunnen belangstellenden cultuur snuiven. De Atelierroute Sint-Michielsgestel telt meerdere deelnemers uit het dorp tussen Boxtel en Schijndel. Een van hen is Miep van Mil- Janssen. Zij woont aan de Laan ten Habraken 46 in Gemonde en exposeert daar zaterdag 14 en zondag 15 september schilderijen, beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur.

,,Ik put veel inspiratie uit de bijbel", vertelt Van Mil. Haar schilderijen hebben dan ook een religieus karakter. ,,Ik stel 25 doeken tentoon. Sommige vormen een serie. De zeven werken van barmhartigheid bijvoorbeeld." Om het laven van de dorstigen te verbeelden, wilde Van Mil een hand om een glas schilderen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. ,,Mijn man heeft een foto gemaakt van mijn hand terwijl ik een glas vasthoud. Daardoor kon ik precies zien hoe de vingers zich buigen."

Ook heeft de Gemondse verschillende taferelen uit het leven van Christus met verf en penseel vormgegeven. ,,Ik ondervind veel steun van mijn geloof en wil de verhalen doorgeven. Dat doe ik met schilderijen."

Het is niet de eerste keer dat de kunstenares doeken exposeert. ,,Ik ben in 1992 begonnen met schilderen. Een geweldige hobby die me veel moois heeft gebracht. Ik heb al eens werken in het Provinciehuis tentoongesteld en schilderijen gemaakt voor de Mariakapel hier in het dorp. Ook is een aantal jaren geleden met pentekeningen van mijn hand geld ingezameld voor de restauratie van het Vollebregt-orgel in de Sint-Lambertuskerk."

In 2013 deed de schilderes ook al mee aan de Atelierroute Sint-Michielsgestel.,,Toen kwamen er 146 bezoekers, in vier dagen. Nu doe ik twee dagen mee."

ANDERE EXPOSANTEN

Behalve Van Mil doen nog meer inwoners van Gemonde mee aan het evenement. Gerda Buijs exposeert haar dieren en mensfiguren op 14 ,15, 21 en 22 september. Ze woont aan De Wielse Hoeve 2A. Buijs maakt haar sculpturen van fietsbanden, tempex en buizen.

Yvonne van Haaren stelt 21 en 22 september schilderijen tentoon in haar woning aan de Lariestraat 19. Ze geeft af en toe workshops aan kinderen en maakt figuratieve werken.

Nelleke de Noo en Els Verschuren exposeren op hetzelfde adres, namelijk theaterboerderij Op 't Hogt, Vogelenzang 2 in Gemonde. Hun creaties zijn te bewonderen op 14 en 15 september.

FOTO ONDER: Miep van Mil aan het werk in haar atelier. Ze schildert met acrylverf. (Foto: Martin van Mil).