Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BEZOEKERS 'LOEREN BIJ DE BOEREN' KIJKEN HUN OGEN UIT

Melkrobot wekt ontzag bij publiek

JULES HAMELEERS

Daags voordat de Tweede Kamerfractie van D66 haar inmiddels veelbesproken plan lanceerde om de landelijke veestapel met de helft te reduceren, openden drie Essche agrarische bedrijven hun deuren voor het publiek. De Leye, de regionale afdeling van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) organiseerde Loeren bij de Boeren waarbij agrarische ondernemers een kijkje in de keuken boden. Dat is nodig vinden ze, want met name over de veehouderij zijn ook veel negatieve geluiden te horen.

Eén geit begint te hobbelen. Langzaam lopen er meer achter haar aan en binnen de kortste tijd rennen ze met z'n allen dezelfde kant op. Kuddedieren, dat is te zien. Boer Arno Olislagers van de geitenhouderij legt uit: ,,Ze zijn niet zoveel mensen gewend, dus ze moeten nog even hun draai vinden. Zie je, daarachter liggen ze allemaal gewoon." Inderdaad: in de stallen zonder gangpad, liggen alle geiten of staan ze rustig te eten.

BABYVOEDING

Olislagers, die enkele duizenden geiten houdt, vindt het belangrijk dat te zien is hoe hij zijn bedrijf runt: de dieren hebben voldoende ruimte, krijgen goede voeding en worden met aandacht verzorgd. Geitenmelk is minder belastend voor de darmen dan koeienmelk. Daarom verdwijnt het grootste gedeelte van Olislagers' opbrengst in de babyvoeding: ,,Wanneer je een kindje hebt met buikkrampen, dan kan een voeding gebaseerd op geitenmelk helpen."

Bea van Leeuwen uit Vught kijkt verbaasd rond. Haar drie jonge kinderen staan met dichtgeknepen neuzen en bedenkelijke blik naast haar. ,,Ik heb nog nooit zoveel geiten bij elkaar gezien, echt bijzonder", zegt ze. ,,Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen ook leren dat er meer is dan computers, gamen en voetbal."

TWEE KAMPEN

Olislagers krijgt tijdens de open dag voornamelijk positieve reacties. Mensen zijn verbaasd over de grote hoeveelheid geiten die hij houdt en hebben geen flauw idee hoe het er eigenlijk aan toe gaat in de veehouderij. Maar ook negatieve geluiden hoort hij langskomen: ,,Vooral op Facebook en zo. Je merkt toch dat er tegenwoordig twee kampen zijn: mensen die geen problemen hebben met veehouderij en mensen die ertegen zijn. Dan heb ik twee keuzes: ik kan alles potdicht houden of ik laat het iedereen gewoon zien. En als mensen er na vandaag iets van vinden, dan zijn het in ieder geval geen vooroordelen."

HAMBURGER

Agrariër Frank van de Ven van Halsebroek Melkvee & Wagyus laat een soortgelijk geluid als Olislagers horen. ,,Mensen hebben echt geen flauw idee. Ze zijn vaak enorm verbaasd dat mijn dieren overdag gewoon naar buiten en binnen kunnen wanneer ze willen", vertelt hij. Trots staat hij naast de wei waar twintig Japanse Wagyusrunderen grazen. Het exclusieve vlees van de beesten is meer dooraderd, wat de smaak ten goede komt. Zo'n biefstukje is er niet van de ene dag op de ander. Het koeienras groeit heel langzaam, waardoor het zo'n drie jaar duurt totdat de beesten geslacht kunnen worden. Maar dan heb je ook wat, zo blijkt: de Wagyuhamburger die mensen kunnen proeven, smaakt uitstekend.

ROBOT

Hoewel de Japanse runderen met hun zwarte vacht, tong én hoeven een bijzondere verschijning zijn, heeft Van de Ven nog een andere publiekstrekker: de melkrobot. Hiermee kunnen zijn koeien op elk moment gemolken worden. Het dier loopt naar de robot toe en terwijl ze brokken eet, vindt de machine haar uiers. Een medewerker legt uit: ,,Je hebt er altijd eigenwijze dieren tussen zitten, die we 's avonds moeten gaan halen om te melken, maar over het algemeen komen koeien zelf. Het eten dat ze hier krijgen vinden ze extra lekker en er komt op een bepaald moment zo veel spanning op de uiers te staan, dat ze daar graag vanaf willen."

Het apparaat heeft nog meer bijzondere functies, laat Van de Ven op zijn telefoon zien: elke koe wordt geregistreerd, waardoor hij per beest exact kan zien hoe lang het niet gemolken is, hoeveel melk er in haar uiers zit en wat het vet en eiwit gehalte van de melk is. Ook controleert de robot op uierontstekingen en of de koe al klaar is om gedekt te worden.

Ook de vierjarige zoon van Paul van Heeswijk uit Boxtel vindt de machine ontzettend interessant. ,,Ja de robot is zeker favoriet. Hij is al vijf keer teruggelopen", lacht de Boxtelaar. ,,Ik vind het heel leuk om te zien hoe het er hier allemaal aan toe gaat. Kinderen weten vaak niet waar de melk en het vlees vandaan komt en dat vind ik toch wel heel belangrijk."

GEHEIM VAN ESCH

,,We wilden eigenlijk ook echt heel graag bij onze collega's gaan kijken, maar er zijn zo'n tweeduizend mensen langs geweest, dan kun je zelf echt niet weg", lacht Mariëlle Leijten van La Serra Exclusive Plants. Ook de plantenkwekerij, die veel mediterraans assortiment heeft, opende zondag haar deuren. ,,Wij zeggen altijd: La Serra is het best bewaarde geheim van Esch. Mensen zien de kassen namelijk wel langs de weg liggen, maar hebben geen idee wat zich daarbinnen afspeelt, omdat wij niet aan particuliere verkoop doen."

Door de kassen en de buitenruimte waren looproutes uitgezet; onderweg zagen bezoekers medewerkers aan het werk. Leijten: ,,We kregen eigenlijk alleen maar positieve reacties. Mensen waren vooral ontzettend verrast, omdat we andere planten hebben dan mensen normaal zien. We kregen heel veel complimenten over hoe mooi het eruit zag. En complimenten binnen harken is natuurlijk altijd fijn!"

FOTO BOVEN: Bij Halsebroek Melkvee & Wagyus waren onder andere bijzondere Japanse runderen, net geboren kalfjes en een melkrobot te zien. Ook konden bezoekers een burger van Wagyuvlees proberen. (Foto's: Peter de Koning).

Ook Olislagers Geitenhouderij opende haar deuren om te laten zien hoe het er in zo'n veebedrijf nou aan toe gaat.