Afbeelding
Foto: Maarten Melis

'GEEN KAP VAN 24 GEZONDE BOMEN IN JAN VAN BRABANTSTRAAT'


Kleine 'ulliepullies' voor grote berken

PÅL JANSEN

De Jan van Brabantstraat wordt in de nabije toekomst een stuk kaler. Althans, als het plan van de kap van 24 berken in de straat doorgaat. Want een van de gezinnen is fel gekant tegen het plan om de bomen te vervangen door zestien jonge exemplaren. ,,Er is niets mis met de berken, ze zijn gewoon gezond!" vertelt bewoonster Franka van der Steen. ,,Er komen van die 'ulliepullie-boompjes' voor terug."

Iedereen in huize Van der Steen wil de bomen behouden. ,,Vorige week heeft mijn dochter zelfs protestaffiches geplakt op de kliko's en lantaarnpalen in de straat. Dat heb ik haar overigens niet opgedragen, zij deed dit uit zichzelf."

'Bomen horen er te zijn. Als ze er niet zouden moeten zijn zouden ze er ook niet zijn. Waarom kappen we ze dan?', is te lezen op het biljet dat gericht is aan de buurtbewoners. Van der Steen: ,,Er verdwijnt overal al genoeg groen. Hier in de straat zijn enkele jaren terug ook al een aantal bomen gekapt. Dat was toen ook begrijpelijk: sommige mensen hadden deze in hun voortuin recht voor het raam staan. Maar met deze exemplaren is niks mis", vertelt ze. ,,Een aantal jaren terug verzamelde een buurtbewoner handtekeningen, maar de mijne heb ik niet gegeven. Nee, want ik ben vóór groen in de straat."

'OVERLAST'

Het probleem, zo informeerde de gemeente in een brief, is dat mensen overlast ervaren van de bladeren, vliesjes, insecten en takken. ,,Tja, dat kunnen mensen toch ook opruimen. Een andere reden is dat de bomen hoog staan in verhouding tot de huizen. Maar dat vind ik een erg vreemd argument om ze te kappen." Dat er volgens de gemeente ook last is van worteldruk op de stoep, klopt volgens de Boxtelse niet. ,,Bij slechts een van mijn overburen ligt de stoep niet recht, maar daar is ook net verbouwd."

De gemeente Boxtel gebruikt nu de principes uit de publicatie Zicht op Bomen (2004) van de Bomenstichting. Daarin staat dat bomen in principe niet worden gekapt wanneer sprake is van overlast door een 'natuurlijke levenscyclus' zoals bladval. Maar bewoners kunnen er ook 'onevenredig' veel last van hebben, aldus wethouder Herman van Wanrooij: ,,Zeker bomen die een bepaalde omvang hebben. Dat is zeker het geval bij berken."

Er zijn volgens de gemeente veertig handtekeningen opgehaald bij in totaal vijftig à zestig huizen. Van der Steen vraagt zich af of dit aantal klopt en hoe die parafen zijn verzameld. ,,Als ieder gezinslid kan tekenen, kom je met een paar huizen al snel aan de veertig natuurlijk."

GEEN BELEID

Uiteindelijk kwam Van der Steen via een kennis uit bij de Bomen Brigade Boxtel (BBB) en maakte het probleem aanhangig. De belangengroep pleit al jaren voor een beter beleidsplan: dat wordt momenteel vormgegeven. Inmiddels is al een zogeheten 'bomencafé' geweest en hield de gemeente een informatieve bijeenkomst voor raadsleden. Jan Juffermans van de BBB is blij met de aandacht voor het onderwerp: ,,Het belangrijkste argument voor bomen in stedelijk gebied zijn de zogeheten hitte-eilanden. Inmiddels is berekend dat plekken waar wel bomen staan, drie tot vier graden meer koelte in de zomer bieden."

Echter, de gemeente Boxtel heeft nog geen beleid ten aanzien van 'hittestress'. ,,Dit is wel een thema dat wordt meegenomen in het nieuwe plan dat op dit moment wordt vormgegeven", zegt wethouder Van Wanrooij.

HITTEKAART

RTL Nieuws bracht in juni een hittekaart naar buiten waarop mensen kunnen zien hoeveel warmer het gemiddeld is in stedelijk gebied in vergelijking met het buitengebied. Ook het Boxtelse 'hitte-eiland' (uiteraard aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld Eindhoven of Tilburg) is in beeld gebracht. Daarop is te zien dat het in de stationsbuurt over een heel jaar gemeten gemiddeld 1,6 graden warmer is dan buiten Boxtel. In de Jan van Brabantstraat ligt dat momenteel op 1 tot 1,2 graden. De kaart is te vinden via www.rtlnieuws.nl/redactie/research/HitteKaart/hittekaart.html. Let wel: het gaat om gemiddelden. Bij warm weer worden de verschillen groter. Juffermans: ,,De berken in de Jan van Brabantstraat staan nu dus eigenlijk ideaal, want er komen straks smalle bomen voor terug die nauwelijks schaduw geven."

De gemeente wil er ook minder bomen terugzetten. Zodat de nieuwe exemplaren meer ruimte krijgen om te groeien, verklaart Van Wanrooij. Daarnaast krijgt de straat in de plannen van de gemeente aan de zijde van de oneven nummers een fikse opknapbeurt. Daar heeft Van der Steen echter weinig op tegen: zo lang de huidige bomen maar blijven staan.

FOTO ONDER: Dat er 24 gezonde berken moeten verdwijnen wegens 'overlast', vindt een van de gezinnen aan de Jan van Brabantstraat belachelijk: ze zijn juist belangrijk voor de leefbaarheid van de buurt. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding