Afbeelding
Foto: Rini van Oirschot

HISTORISCHE STOET MET VLEUGJE WIEROOK

Monumentendag brengt doopfeest naar Boxtel

Wie zaterdag 14 september een groep mensen door Boxtel ziet lopen die uit de negentiende eeuw lijkt te komen, hoeft niet raar op te kijken. Dat is namelijk de historische doopstoet die wordt gehouden in het kader van de Open Monumentendagen. Organisatoren Heemkunde Boxtel en de Monumentencommissie hebben allerlei activiteiten op touw gezet en zorgen dat bezoekers de historische centrumpanden kunnen 'beleven'.

De historische doopstoet op 14 september, ook ondersteund door nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd uit Liempde, vertrekt vanaf Museum Vekemans aan de Stationsstraat door de Rechterstraat, Burgakker, Kruisstraat, Clarissenstraat, Oude Kerkstraat naar de Sint-Petrusbasiliek om uiteindelijk via café En Garde! weer terug te lopen naar het vertrekpunt.

MEELOPEN

De optocht trekt twee keer uit: om 13.00 en om 15.00 uur. Kinderen kunnen deelnemen door om 12.25 uur of om 14.45 uur aanwezig te zijn bij het museum. Tegen inlevering van een tegoedbon, verkrijgbaar bij Vekemans, krijgen ze een ouderwetse snoepzak. De doopstoet wordt begeleid door VVV-gidsen. Om de vaders, opoes en peettantes te feliciteren met de 'dopelingen', serveert café En Garde! aan de Markt een 'ouderwets drankje'.

KINDERSPELEN

Buiten de doopstoet zijn er verspreid over het centrum diverse activiteiten en bezichtigingen. Zo zijn er bij bibliotheek Babel aan de Burgakker tussen 13.00 en 17.00 uur oud-Hollandse kinderspelen en een expositie. Beiaardier Tommy van Doorn speelt kinderliedjes op de beiaard van de Sint-Petrusbasiliek, die ook te bezoeken is. Op Duinendaal zijn tussen 13.00 en 17.00 uur diverse monumenten te bezichtigen: museum De Canonije in het kanunnikenhuisje, de kelder van voormalig brouwerij Het Anker en de pastorie.

FILM IN KERKJE

Een film over het Bijbelse verhaal van de bruiloft van Kana wordt zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur en daags erna tussen 14.00 en 17.00 uur in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat vertoond. De Marokkaanse Al Fath-moskee op Hoogheem is alleen zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur te bezoeken; de naastgelegen Turkse Mevlana-moskee ontvangt zondag tussen 14.00 en 16.00 uur belangstellenden. Alle te bezichtigen monumenten zijn open tussen 13.00 uur en 17.00 uur, tenzij anders aangegeven.