Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

KANOVERENIGING DE PAGAAI VERZORGT RONDJE IN AVONDUREN

Peddelen over een donkere Dommel

Kanovereniging De Pagaai houdt zaterdag 14 september haar jaarlijkse evenement Rondje Boxtel by Night. Een vaartocht over de Dommel in het donker. Vanaf 21.00 uur gaan de peddelaars van start bij het clubhuis aan de Voetboog. Zij zijn daar vanaf 18.00 uur welkom om de boten te versieren met sfeerverlichting onder muzikale klanken van de Beyersland Kapel uit Lennisheuvel.

Rond 21.00 vertrekken de deelnemers. Tijdens deze avond zijn alle bruggen voorzien van sfeervolle verlichting en ook bewoners aan de rivieroever hangen lampjes in hun tuin. De mooiste tuin komt daarbij in aanmerking voor een leuke attentie. Bij terugkomst worden deelnemers en bezoekers getrakteerd op een barbecue, drankje en feestelijke muzikale klanken van een deejay.

AANMELDING

Vorig jaar had De Pagaai wederom een aantal inschrijvers dat niet op kwam dagen. Daardoor heeft de club mensen onnodig teleur moeten stellen. Daarom is de aanmelding dit jaar pas definitief nadat de organisatie de deelnemersbijdrage heeft ontvangen. Die bedraagt 7,50 euro per persoon; wie zelf een kano meebrengt, betaalt twee euro minder. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op www.depagaai.nl. Meer informatie? Bel na 18.00 uur naar telefoonnummer 06-20 08 29 82 of e-mail: contact@depagaai.nl.

FOTO BOVEN: Feeëriek beeld van de Zwaanse Brug tijdens Rondje Boxtel by Night vorig jaar. (Foto: Daisy Renders, 2016).


PLEIDOOI FIETSERSBOND VOOR RODE STROKEN EN BORDEN

'Leg voor rijwielen de rode loper uit'

JAN HERMENS

De Fietsersbond heeft, onder meer naar aanleiding van Boxtel Binnen de Bruggen, pleit voor een route waarbij fietsers in de toekomst de Rechterstraat mijden. Voorzitter Pierre van den Oord: ,,Fietsers die niet op weg zijn naar winkels, maar van oost naar west willen of omgekeerd, willen we het centrum laten mijden. Bijvoorbeeld door een 'rode loper' uit te leggen die van de Grote Beemd via de Raaphof naar de Prins Hendrikstraat en zo via de Parallelweg Zuid richting het station loopt."

Aan de noordkant van het centrum ziet Van den Oord mogelijkheden voor een oost-westverbinding tussen de dino-rotonde bij Hoogheem en de Baroniestraat, maar daar zijn dan wel aanpassingen nodig. ,,In die straten is het nogal druk. Maar als er in de Baroniestraat brede fietsstroken worden aangelegd, met een autorijbaan in het midden van drie meter breed, wordt het daar al een stuk fietsvriendelijker. Er is dan ruimte voor één auto. Wanneer er tegemoetkomend verkeer aankomt, moet de automobilist achter fietsers blijven hangen tot zijn tegenligger is gepasseerd. De maximumsnelheid wordt dan dertig kilometer per uur."

In de plannen van de Fietsersbond mag gemotoriseerd verkeer in de Vicaris van Alphenlaan vijftig kilometer per uur blijven rijden. Van den Oord: ,,Je zou de autoparkeerstrook daar kunnen gebruiken om de fietspaden te verbreden."

KNIP FELLENOORD

De voorgenomen knip in de Fellenoord is weliswaar uitgesteld, maar als die afsluiting er komt, gaat de Grote Beemd weer open voor autoverkeer, zo meldt beleidsmedewerker Jacques Dörfel van gemeente Boxtel. Hoe verhoudt zich dat tot de 'rode loper' waar de Fietsersbond aan denkt? Van den Oord: ,,De Grote Beemd blijft een doodlopende straat, ook als er vanaf de Brederodeweg weer auto's in mogen. Ik verwacht dat het aantal gemotoriseerde verkeersbewegingen meevalt. Maar om de 'rode loper' in stand te houden, moet de Grote Beemd als fietsstraat worden ingericht."

Een pasklare oplossing voor het fietsparkeerprobleem in de Rechterstraat heeft Van den Oord niet, maar hij doet wel suggesties. ,,Geef met juiste borden aan hoe fietsers het centrum kunnen bereiken en waar ze hun stalen ros mogen stallen. Niet voor de winkels Bruna of de Hema, want daar slibt het dicht. Maar wel vlakbij de winkels. Misschien kunnen er inpandig fietsen geparkeerd worden? In ieder geval denk ik dat bordjes die een fietsparkeerplaats aanduiden, het centrum ten goede komen."

Feeëriek beeld van de Zwaanse Brug tijdens Rondje Boxtel by Night vorig jaar. (Foto: Daisy Renders).