Afbeelding
Foto: Meierij Boxtel

JOOST MAAKT VRIENDEN MET GEVLEUGELDEN

Woonstichting bouwt alles 'natuurinclusief'

Naast duurzaamheid en energiezuinigheid houdt woonstichting Joost, voorheen Sint-Joseph, zich ook steeds meer bezig met natuurvriendelijk bouwen. Vanaf heden wordt alles 'natuurinclusief' gebouwd. In de praktijk komt het er op neer dat ook de vogels profijt hebben van (groot-)onderhoud.

In iedere constructie van een woning of woongebouw worden straks inbouwkasten voor vleermuizen, gierzwaluwen en mussen geplaatst. Deze diersoorten zijn beschermd middels de wet natuurbescherming. ,,Samen met adviesbureau Arcadis hebben wij voor de gemeente Boxtel een Soortenmanagementplan (SMP) opgesteld. Hierin staat beschreven welke beschermde diersoorten in onze woningen voor kunnen komen en hoe wij moeten handelen bij werkzaamheden", verklaart de woonstichting.

Er worden bijvoorbeeld geschikte nestplaatsen aangebracht in de gevel of onder het dak. Ook wordt rekening gehouden met het broedseizoen. Met het SMP wordt invulling gegeven aan de wet natuurbescherming volgens een woordvoerder. ,,Onlangs kregen we voor de regio Boxtel een generieke ontheffing vanuit de Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN). Omdat we werken volgens een vastgesteld plan hoeven wij voortaan niet voor elk afzonderlijk project een ontheffing aan te vragen."

BETER EN SNELLER

Dankzij de vergunning moet Joost projecten beter kunnen voorbereiden en plannen. Bovendien kunnen duurzame doelen sneller gerealiseerd worden. De ontheffing geldt vooralsnog alleen voor gemeente Boxtel (voorheen de regio van woonstichting Sint-Joseph).

Voor de overige gemeenten in het werkgebied van Joost (waar voorheen woonstichting De Kleine Meierij actief was) wordt nog in kaart gebracht welke vogels waar precies leven. Zodra ook voor de rest van het werkgebied een SMP gereed is, wordt ook hiervoor een vergunning aangevraagd.


FilmPodiumScopia viert jubileum met
Taking Woodstock

Vijftig jaar geleden vond het Woodstock Festival in Amerika voor het eerst plaats. Om dit te vieren vertoont FilmPodiumScopia maandag 16 september de film Taking Woodstock in het Muziekhuis, Passage Riche 4.

De film, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, is een luchtig drama. Hij laat zien hoe Woodstock vijftig jaar geleden georganiseerd werd.

Het is mogelijk de kaartjes online te bestellen via www.podiumboxtel.nl of contant aan de deur te betalen voor 7,50 euro. Ook zijn tickets te verkrijgen bij de winkels Hebbes aan de Markt en Marimba aan de Van Beekstraat voor 8,50 euro.

Vrouwen

Vrouwen Contact Boxtel heeft wekelijkse een vast programma en enkele extra activiteiten. Meer informatie via de website: www.vcboxtel.nl

MAANDAG

13.00 Yoga in gemeenschapshuis De Walnoot aan Reginahof 1.

DINSDAG

09.00 Wandelactiviteit Nordic Walking vertrek vanaf het gemeentehuis op de Markt.

WOENSDAG

19.00 Gym in de Angelaschool. Ingang aan de Baroniestraat.

DONDERDAG

13.00 Fietsactiviteit vertrekt vanaf het Breukelsplein.

WOENSDAG 11 SEPTEMBER

19.30 Jaarvergadering Vrouwen Contact Boxtel in gemeenschapshuis De Walnoot aan Reginahof 1.

DONDERDAG 26 SEPTEMBER

13.15 Bezoek aan waterbuffelboerderij D'n Buff vertrekt vanaf het Breukelsplein.


EERSTE EDITIE HUIS-AAN-HUISKRANT

Meierij Boxtel in de bus

Stichting Brabants Centrum nam onlangs weekblad De Meierij over. De eerste Boxtelse versie van het huis-aan-huisblad viel dinsdag of woensdag op de mat.

De inhoud van het blad is vergelijkbaar met hoe het was, maar dan toegespitst op Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch. Onder andere inzamelingsactie Samenloop voor Hoop voor KWF Kankerbestrijding en het Open Liempdsen Herd jeu-de-bouleskampioenschap kwam in de krant van deze week aan bod.

Brabants Centrum nam het blad over om haar positie op de lokale advertentiemarkt te verstevigen. Verder vindt de stichting het belangrijk om een grote diversiteit aan media in haar pakket te hebben: naast twee digitale bladen en een papieren krant, heeft Brabants Centrum nu ook een huis-aan-huiskrant.