Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

IN KWART EEUW GROTE VERSCHEIDENHEID AAN GERSTENAT

Formule Biereloth al 25 jaar sterk

RENS VAN DEN ELSEN

Na 25 jaar is de formule van festival Biereloth niet veel gewijzigd: in een gezellige sfeer en met een muzikale omlijsting genieten van speciaalbieren. Zondag 8 september viert de organisatie een kwarteeuw aan gevarieerd gerstenat. Hoewel er natuurlijk enkele zaken zijn aangepast in de loop der jaren, hoopt organisator De Bierkamer dat één ding hetzelfde blijft; het drinken uit een glas. ,,Het genot van speciaalbier zou veel inboeten als er uit plastic bekertjes moeten worden gedronken", vertelt voorzitter Bert Beekmans.

De eerste editie werd gehouden op 24 september 1995. De locatie, de Rozemarijnstraat in Boxtel, is na al die tijd ongewijzigd gebleven. De eerste twee jaren was de organisatie van het bierfestival in handen van uitbater Willem Voets van café Becoloth en zijn toenmalige bedrijfsleider William van Dinther.

OUD-BRUIN

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in die tijd bleef het bieraanbod in de horeca over het algemeen beperkt tot pils en een oud-bruin of een trappistenbier. Omdat in Becoloth ook al meerdere Belgische bieren werden geschonken, bestond die eerste editie voornamelijk uit brouwers van de zuiderburen. De kleinschaligheid in combinatie met een gezellig muziekje maakten van het evenement een succes. Een vervolg bleef kon dan ook niet uit.

BIERKAMER

Na twee jaar nam vereniging De Bierkamer de organisatie uit handen van Voets en Van Dinther. De club bestond uit een groep vaste gasten van het café die de speciaalbieren graag wilde promoten. Vanaf dat moment werden ook meer Nederlandse brouwers aangeschreven om hun producten tijdens Biereloth te laten proeven door de bezoekers.

Met het populairder worden van speciaalbier, werd ook van de organisatie meer gevraagd. Het evenement aan de Rozemarijnstraat trok een steeds groter publiek waardoor de vrijwilligers van De Bierkamer ook de veiligheidsadministratie scherp moesten bijhouden: het plaatsen brandblussers, regelen van beveiligers, een vluchtwegenroute opstellen...

Daarbij is ook de discussie rondom het wel of niet uit glas schenken steeds meer gevoerd. Waar veel evenementen veiligheidshalve overstappen op plastic bekers, blijven de proefkelken tijdens Biereloth van glas. Beekmans: ,,Hoe het in de toekomst zal gaan, is koffiedik kijken, maar tot nu toe hebben we nog altijd een ontheffing gekregen. Gelukkig zijn er ook nog nooit incidenten met glas geweest. Dat komt misschien ook omdat we een paar euro statiegeld op de glazen heffen..."

BROUWERIJEN

Tijdens deze 25e editie kunnen bezoekers tussen 13.00 en 19.00 uur tegenover café Becoloth proeven van negentig verschillende speciaalbieren van zestien brouwerijen. Beekmans: ,,We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk brouwers van het eerste uur naar Boxtel te laten komen. Dat is deels gelukt; helaas kon Jopen, die er in het begin ook al bij was, niet komen. Die brouwerij was toen nog klein, maar is de laatste jaren erg groot geworden."

Naast oudgedienden zoals De Kater, de Texelse brouwerij en De Halve Maan, zijn ook nieuwe namen aanwezig om hun bier aan de man te brengen zoals Engelbertus uit Son en Breugel en de stadsbrouwerijen uit Eindhoven en Tilburg. Maar ook het vorig jaar geïntroduceerde eigen brouwsel Brabiek keert terug op Biereloth.

Beekmans kijkt uit naar zondag, maar kampte deze week nog met een griepje: ,,Ik hoop wel dat ik voldoende opknap, want ik moet zondag natuurlijk wel een biertje kunnen drinken."

FOTO BOVEN: Bert Beekmans (links) laat zich samen met zijn collega van De Bierkamer en Liempdenaar Ger van den Oetelaar het bier goed smaken. (Foto: Albert Stolwijk, 2018).


OPEN MONUMENTENDAG BRENGT PLEKKEN VAN GELUK

'Liefde voor oude panden bijbrengen'

PÅL JANSEN

Wat oude panden open zetten en klaar? Nee, dat beeld klopt tijdens de Open Monumentendagen niet. En zeker niet dit jaar. Heemkunde Boxtel en de Boxtelse Monumentencommissie hebben voor zaterdag 14 september een frivool programma opgezet waarbij oude plekken van plezier, het landelijke thema, herleven. Binnen dat onderwerp staat de 'doop' in Boxtel centraal. Ook op zondag 15 september zijn er gebouwen te bezichtigen

De organisatoren hebben ervoor gekozen om het landelijke thema lokaal een beetje te verdraaien. ,,De doop", zegt Fons van Heesch van heemkunde Boxtel, ,,was voor de familie een belangrijk evenement. Boerenjongens, citroenbrandewijn, advocaatjes, jonge klare: het vloeide rijkelijk. De peetoom, de opoe: iedereen was erbij. Dat was dan een plek van plezier."

Deze insteek heeft ook een praktische kant, want de eerste contouren voor de Open Monumentendag in Boxtel waren al geschetst voordat het thema bekend was. Christ van Eekelen, ook van de lokale heemkunde: ,,Dat is wel eens lastig bij zo'n landelijke uitrol: je moet er wel de gebouwen voor hebben. Als het gaat over historische cafés, is dat voor Boxtel lastiger, maar voor steden zoals 's-Hertogenbosch een stuk gemakkelijker. Maar stel dat het thema agrarisch is, dan kun je hier weer goed terecht."

Ondanks de creatieve insteek van het onderwerp, brengt de organisatie Boxtel op deze manier wel op bijzondere wijze in beeld. Een heuse doopstoet, inclusief VVV-gidsen, vertrekt zaterdagmiddag vanaf het poffer-, wasch- en strijkmuseum Vekemans, waar kinderen zich om 12.15 en 14.45 uur kunnen steken in historische kledij. Dit gebeurt ook met ondersteuning van de nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd uit Liempde. De optocht gaat twee keer van start: om 13.00 en om 15.00 uur. De 'dopelingen' krijgen bij aanvang een ouderwetse snoepzak met traktaties als duimdrop, jodenvet, salmiakballen en zoethout. En onderweg zijn er voor ouders, opoes en peettantes bij café En Garde! aan de Markt historische drankjes te krijgen.

PASTOOR

In de rest van het centrum is bovendien ook van alles te beleven. Zo zijn er op zaterdag bij Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker tussen 13.00 en 17.00 uur oud-Hollandse kinderspelen en is er een expositie te bezichtigen. Beiaardier Tommy van Doorn speelt kinderliedjes op de beiaard van de Sint-Petrusbasiliek, die ook te bezoeken is. Op Duinendaal zijn tussen 13.00 en 17.00 uur diverse monumenten te bezichtigen: museum De Canonije in het kanunnikenhuisje, de kelder van voormalig brouwerij Het Anker en de pastorie. Ook pastoor Geertjan van Rossem doet dan een duit in het zakje.

Een film over het Bijbelse verhaal van de bruiloft van Kana wordt zaterdag tussen 15.30 en 17.00 uur en daags erna tussen 14.00 en 17.00 uur in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat vertoond. De Turkse Mevlana-moskee op Hoogheem is alleen zondag 15 september tussen 14.00 en 16.00 uur geopend, de naastgelegen Marokkaanse Al Fath-moskee, alleen open op zaterdag 14 september van 14.00 tot 17.00 uur. Alle overige monumenten zijn te bezichtigen van 13.00 tot 17.00 uur, tenzij anders aangegeven.

KOESTEREN

Alle historische uitleg van de vrijwilligers én de diverse activiteiten, zullen Boxtel tijdens de Open Monumentendag een plek van plezier maken. Dat is ook de hoop van Bea Schoenmakers van de Monumentencommissie. ,,Het is de tweede keer dat wij dit samen met de heemkunde organiseren. In principe hielden wij ons louter bezig met het advies uitbrengen over historische gebouwen. Maar bij ons beroep hoort ook, zo vind ik, dat je mensen de liefde voor oude gebouwen moet bijbrengen." Immers, zo weet Schoenmakers, wie die liefde koestert, zal dat in de toekomst ook voor gebouwen doen.

FOTO ONDER: Speciaal voor de promotie van Open Monumentendag, maakte de organisatie een foto van een 'historische doopstoet' bij de Sint-Petrusbasiliek. Heemkunde Boxtel en de Monumentencommissie hebben voor volgende week zaterdag 14 september alles uit de kast gehaald. Ook op zondag zijn er bezichtigingen mogelijk. (Foto: Rini van Oirschot).

Afbeelding
De tweede zondag van september is het vaste prik: dan loopt de Rozemarijnstraat vol met bierliefhebbers. Proeverij Biereloth beleefde ook deze keer weer geslaagde editie. (Foto's: Albert Stolwijk).