Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EINDE DONEERACTIE GELEIDEHONDEN

'Jammer dat we stoppen met ons doppenproject'

JULES HAMELEERS

Initiatiefnemers Marja en Eddy van Hummel gaan niet meer verder met Doppen voor Doppen. Aan de inzamelingsactie voor hardplastic doppen, waarmee geld wordt opgehaald voor KNGF Geleidehonden, komt per 1 oktober noodgedwongen een einde.

,,We vinden het heel jammer dat we moeten stoppen", vertelt Marja van Hummel. Haar man en zij begeleiden al jaren Doppen voor Doppen in Boxtel. Door de inzameling van hardplastic doppen, die zij vervolgens schoonmaken, controleren en verkopen aan een verwerkingsbedrijf, halen ze geld op voor blindengeleidehonden. Ook leiden ze op dit moment voor de elfde keer een hond op als hulpdier: het beestje is nu negen maanden. ,,We weten dus waarvoor we het doen."

CONTAINER

Basisschoolleerlingen zamelen doppen in kliko's in. De inhoud van deze afvalbakken wordt verzameld in een kleine container op het afgesloten terrein van tweedehandswinkel Het Goed. ,,Daar kon niemand erbij en werd het plastic dus ook niet vervuild. Maar onze afvalverwerker in Tilburg is ermee gestopt, waardoor we naar Utrecht moeten om de doppen weg te brengen. Om dat rendabel te maken, hebben we een grotere container nodig, die vier keer zo groot is als onze huidige bak."

En zo'n grote container kan het echtpaar Van Hummel niet vinden. Ook een afgesloten ruimte waar het ding kan staan is niet beschikbaar. ,,We worden nu geholpen door Milieu Service Brabant, maar die hadden er geen over. Anders weet ik zeker dat ze ons geholpen hadden."

FOTO ONDER: Eddy en Marja van Hummel gaven een gastles over het project Doppen voor doppen op basisschool De Hobbendonken. De kinderen reageerden enthousiast en wilden meteen meewerken. De kliko op hun basisschool wordt echter weer weggehaald. (Foto: Peter de Koning, 2018).


BOXTEL HELPT PLAATSING LAADPALEN

College moedigt gebruik van elektrische auto aan

Het milieu is ook voor Boxtel een groot aandachtspunt: het dorp wil in 2030 volledig energieneutraal zijn. Met dit in het achterhoofd heeft het college van B en W besloten laadpalen voor elektrische auto's te gaan faciliteren. De hoeveelheid aanvragen hiervoor blijft namelijk stijgen, volgens het gemeentebestuur.

Bij het ambitieuze doel voor 2030 hoort ook de overgang van fossiele naar duurzame brandstoffen. De gemeente wil het gebruik van de elektrische auto stimuleren door het plaatsen van oplaadpalen te ondersteunen.

Dit wil de gemeente gaan doen door het reserveren van plekken voor elektrische auto's en het plaatsen van bordjes. Verder wil zij gaan samenwerken met aanbieders en lokale ondernemers om de laadpalen te realiseren, bijvoorbeeld in parkeergarages en winkelcentra. Ook faciliteert Boxtel oplaadpunten bij woningen wanneer mensen hier een aanvraag voor doen. Bovendien worden nieuwbouwplannen getoetst op de mogelijkheid om laadpalen te plaatsen.

In principe worden de palen geplaatst en beheerd door energieleverancier Nuon en bouwbedrijf Heijmans. De gemeente heeft een contract met deze bedrijven tot eind 2019. Wanneer ze geen meerwaarde ziet in het plaatsen van een laadpaal op een aangevraagde locatie, overweegt de gemeente zelf het stroompunt te plaatsen.

Wanneer de raad zich over het beleid buigt, is nog onbekend.


Nieuwe leiding ambtenaren Boxtel en Gestel

De vacature die met het vertrek van MijnGemeenteDichtbij-directeur Philip Bosman is ontstaan, wordt voorlopig niet ingevuld. De secretarissen van gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel vormen de komende twee jaar samen de directie van de ambtelijke fusieorganisatie.

De leiding van MijnGemeenteDichtbij komt in handen van secretaris Astrid Kraal uit Boxtel en Marloes van Rijswijk uit Sint-Michielsgestel. Beide secretarissen hebben veel vertrouwen in de nieuwe directieopzet. ,,Uiteraard gaan we de taken van Philip goed verdelen. Hoe het er precies uit gaat zien, weten we nu nog niet. Wat ons betreft staan twee dingen wel vast. Ten eerste dat we de klus met elkaar gaan klaren. En ten tweede dat het hier goed werken is én blijft."

Bestuurder slingert uit auto op de A2 en overleeft

Een 24-jarige man uit Sneek raakte zondagmiddag iets na twee uur met zijn auto van de weg op de rijksweg A2 nabij Liempde. Wonderwel overleefde hij het ongeval en kwam er met botbreuken vanaf.

Het voertuig werd gelanceerd door de geleiderail, sloeg over de kop en belandde in een greppel. De bestuurder werd uit de auto geslingerd en liep botbreuken op.

Omstanders schoten te hulp en waarschuwden de hulpdiensten. Brandweerlieden verleenden eerste hulp totdat medisch personeel ter plaatse was. De oorzaak van het ongeval is onduidelijk.