Monumentendag brengt reuring in Liempdsen Herd

Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg is op zondag 15 september het decor voor de jaarlijkse Open Monumentendag. In de eerste plaats omdat het pand een Rijksmonument is. Maar ook omdat het, met alle activiteiten die er dan plaatsvinden, naadloos aansluit bij het thema van 2019: plekken van plezier. Tijdens die dag wordt de geschiedenis van het pand én het dorp Liempde voor het voetlicht gebracht.

Deze zondag start om 09.30 uur vanaf het bezoekerscentrum de wandelexcursie Brood en bakhuisjes met gids Harrie Raaimakers. De excursie voert deelnemers door het dorp, onder meer langs diverse oude, goedbewaarde bakhuisjes. Twee daarvan zijn onlangs door vrijwilligersorganisatie SPPiLL gerestaureerd. Deze staan op het erf van D'n Liempdsen Herd en bij de familie Vullings aan de Barrierweg 23. Meedoen aan de wandeling kost vijf euro.

VERS BROOD

Het Liempdse (hobby)bakkersgilde verzorgt daarnaast bakdemonstraties in het eerder genoemde authentieke bakhuisje bij het bezoekerscentrum. Hier wordt vanaf het einde van de ochtend het ouderwetse ambacht getoond. Proeven kan ook: de eerste broden zijn om 12.30 uur klaar, de tweede (en laatste) lichting komt om 14.00 uur uit de oven. De broden zijn ook te koop.

Van 11.00 tot 12.30 uur luistert het Liempds Gemengd Zangkoor de activiteiten op met liedjes van vroeger en nu. Het koor, opgericht in 1988, bestaat uit 35 leden en staat onder leiding van Miriam den Boer en krijgt daarnaast muzikaal begeleiding van John Pouwels op zijn keyboard.

Als laatste komen klompen tijdens de Open Monumentendag in Liempde aan bod. Het houten schoeisel is onmiskenbaar verbonden met het dorp. Daarom vindt er van 13.00 tot 16.00 uur een workshop klompen schilderen onder ervaren begeleiding plaats in het bezoekerscentrum. Iedereen kan voor vijf euro aan deze activiteit deelnemen.