BALANS UIT KRITIEK OP LIEMPDSE 'MACHT'

SPPiLL: 'Geen uitleg tussen soep en patatten'

PÅL JANSEN

Diverse inwoners vinden Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) te machtig en er is geen zicht op de financiële stromen vanuit de gemeente. Dat stelt de politieke fractie van Balans in schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van gesprekken met inwoners. De voorzitters van SPPiLL én van de Ondernemersvereniging Liempde (OVL) vinden de gang van zaken vreemd. Uitleg geven over deze onderwerpen vinden zij prima, 'maar niet tussen de soep en de patatten', aldus Tossy de Man en Trees van Nunen.

Voorzitters De Man en Van Nunen vinden het vooral vreemd dat de vragen van Balans nooit voorgelegd zijn aan respectievelijk SPPiLL en OVL. ,,Een politieke partij die het te doen is om verbetering, moet opmerkingen of geluiden leggen waar die horen; dat is bij ons", stellen beiden in een gezamenlijke verklaring.

Dat ook OVL reageert, komt doordat de Liempdse ondernemersclub bij de vragen van Balans wordt betrokken. ,,Destijds is SPPiLL in het leven geroepen door de ondernemersvereniging; een mooi initiatief. Tot op de dag van vandaag betalen de leden van OVL hieraan nog steeds twintig euro per lid per jaar", aldus de fractie.

LIEMPDSEN HERD

Balans vraagt zich 'evenals vele mensen uit Liempde' af of alle projecten wel van toegevoegde waarde zijn voor leden van OVL. Die werken soms tegen de Liempdse ondernemers, stelt de oppositiepartij. Daarbij wordt onder meer de Hooilanden genoemd: een natuurproject aan de Vleutstraat waarbij de grond eerst bestemd was voor agrarische ondernemers. Maar ook het bezoekerscentrum aan de Barrierweg in Liempde wordt genoemd: ,,Door aanwezigen op het spreekuur dat wij in Liempde hebben gehouden, werd de angst geuit dat de vele georganiseerde activiteiten in D'n Liempdsen Herd gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan van de lokale middenstand, horeca en voorzieningen."

In het kader van bezuinigingen wil Balans bovendien een overzicht van alle financiële lijntjes tussen de gemeente Boxtel en SPPiLL. Zo gaf de gemeente in het kader van Landschappen van Allure een miljoen euro (net als de provincie) om diverse projecten zoals bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd en de herinrichting van het dorpscentrum te realiseren. Daarnaast moest er vanuit Liempde eenzelfde waarde aan de diverse projecten worden toegevoegd (bijvoorbeeld doordat mensen vrijwillig werk verrichten).

VERBAZING

Naast subsidieverstrekkingen, wil Balans ook inzichtelijk krijgen welke andere bijdragen door de gemeente zijn verstrekt, zoals leningen en garantstellingen. Ook vraagt de fractie om verantwoording over de subsidie voor D'n Liempdsen Herd. Hiervan wil de partij weten wat de jaarlijkse bijdragen zijn en wat daar in de toekomst bij kan komen.

Hoewel OVL en SPPiLL met verbazing reageerden is de fractie van Balans uitgenodigd om uitleg te krijgen.