Afbeelding
Foto: JURGEN VAN TIGGELEN

SPREEKUUR TIJDENS CULTURELE OPENING

Mooie boeken op recept

Wie zaterdag 14 september tijdens de Culturale Podium Boxtel bezoekt komt daar tussen 19.30 en 22.00 uur de Culturele Apotheek tegen. Zij biedt verlichting bij een post-vakantie dip, keuzestress en andere alledaagse kwalen. Bezoekers krijgen dan tevens een persoonlijk boekenrecept.

Met het 'boeken op recept'-spreekuur, aangeboden door Babel Bibliotheek Boxtel, wordt er leesadvies op locatie gegeven. Bezoekers van Culturale worden meegenomen voor een kort, maar prikkelend consult in de speciale apothekersspreekkamer. Hier kunnen ze hun hart uitstorten over de kleine en grote levenskwalen die hen kwellen.

DIAGNOSE

Nadat een diagnose gesteld is en allergieën zijn achterhaald, wordt er ter plekke een boekenrecept uitgeschreven. Hiermee kunnen 'patiënten' direct naar de bibliotheek aan de Burgakker om vervolgens de voorgeschreven boeken te lenen.

FOTO BOVEN: Deze medewerkers van De Culturele Apotheek geven iedereen graag boekenadvies. (Foto: Jurgen van Tiggelen).

CURSUS VOOR NABESTAANDEN UIT BOXTEL

Leer omgaan met verlies, niemand ontkomt eraan

De werkgroep Klim-Op start in oktober 2019 weer met de cursus 'Omgaan met verlies'. Deze cursus is bestemd voor nabestaanden uit de gemeente Boxtel.

De cursus bestaat uit negen bijeenkomsten. Donderdagmiddag 26 september is van 13.30 tot 14.30 uur een informatiemoment in Sint-Ursula aan de Baroniestraat in Boxtel. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de aanwezigen informatie over de cursus rouwverwerking. Daarna kunnen zij beslissen of ze mee willen doen. Tevens krijgen de bezoekers dan de data van de cursus te horen. Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 19 september aanmelden via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99.

PLAATS IN LEVEN

Iedereen krijgt in het leven te maken met verliezen. Hier ontkomt niemand aan. Rouw is de verwerking van een verlies. Door te rouwen geef je het een plaats in je leven. Niet om het weg te stoppen, maar om weer op te kunnen klimmen uit een zware periode en weer zin te geven aan het leven. Dit gaat gepaard met een scala aan gevoelens en emoties.

Tijdens de bijeenkomsten voor nabestaanden staat er een klimopplant op tafel. Het plantje waaiert uit, maar blijft altijd groen. En om te klimmen heeft het soms een raamwerk nodig. Dit zijn handvatten om met verlies om te gaan.


Kraanvogels vouwen op Japanse wijze

De Vredesweek duurt dit jaar van 21 tot en met 29 september. Het thema van 2019 is 'Vrede verbindt over grenzen'.

Een toepasselijk thema voor deze tijd, met alle onrust in de wereld. Elkaar op een creatieve manier ontmoeten zorgt ook voor contact met anderen.

In de huiskamer van Hoogheem kunnen belangstellenden hun steentje bijdragen aan vrede in de vorm van een oude Japanse traditie: kraanvogels vouwen. De aanwezigen besteden aandacht aan de oorsprong en betekenis van deze activiteit. Het elegante dier staat namelijk symbool voor geluk en een lang leven.

De activiteit vindt plaats op woensdag 25 september in Hoogheem flat zeven, nummer 448. Het vouwen duurt van 13.30 tot 16.00 uur.