Afbeelding
Foto: SCAN

RIJK DOET ONDERZOEK NAAR AARDWARMTE

Ministerie boort in de Boxtelse ondergrond

Boxtel is in beeld in de zoektocht naar geschikte locaties om aardwarmte te winnen. Deze week vinden er diverse boringen in de gemeente plaats, waarbij kleine hoeveelheden springstof gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht. Hiermee wordt de ondergrond in kaart gebracht.

Energie Beheer Nederland (EBN), de organisatie die delen van het klimaat- en energiebeleid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitvoert, is verantwoordelijk voor het onderzoek naar aardwarmte.

Het landelijke onderzoek van de Rijksoverheid wordt uitgevoerd via SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland), dat weer een project is van EBN. Het doel is om de aardbodem onder Nederland af te zoeken naar de beste locaties om aardwarmte te winnen. ,,Hoewel er al veel kennis van onze ondergrond is, zijn er nog wel een aantal blinde vlekken. Die willen we nu in kaart brengen zodat we daar in de toekomst wellicht gebruik van kunnen maken bij aardwarmteprojecten", geeft de woordvoerder aan.

SEISMISCH

In Boxtel loopt de lijn van het seismisch onderzoek grofweg vanaf de grens met de gemeente Oirschot, achter Lennisheuvel door, deels via het traject van het Duits Lijntje langs Kasteren tot de gemeentegrens met Sint-Michielsgestel.

Tijdens het onderzoek wordt gebruik gemaakt van springstof om geluidsgolven te creëren. Dit wordt schotsgatseismiek genoemd. Hierbij worden met behulp van een boorinstallatie achter op een tractor om de ongeveer honderd meter gaten geboord tot maximaal twintig meter diep. De boorlocaties bevinden zich over het algemeen op boerenerven en het buitengebied.

Nadat de springstoflading is geplaatst, worden de gaten waterdicht gemaakt met klei. Vervolgens worden er langs de gehele lijn met gaten om de paar meter geofoons neergelegd. Daarna worden de ladingen een voor een ontstoken, waardoor geluidsgolven ontstaan. Deze worden opgevangen door de geofoons die zodoende de verschillende lagen in de ondergrond in kaart brengt. Volgens de woordvoerder van EBN is angst voor de ontploffingen niet nodig: ,,In de directe omgeving klinkt het als een doffe plof en van dichtbij lijkt het alsof er een vrachtwagen voorbij rijdt."

VERGUNNING

Bewoners en bedrijven in de directe omgeving van de onderzoekslijn zijn hierover al geïnformeerd. Een vergunning voor de boringen is op gemeentelijk niveau niet nodig, omdat dit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat betreft. Wie meer wil weten over het winnen van aardwarmte kan terecht op de website www.scanaardwarmte.nl.

FOTO ONDER: De lijn die door de gemeente Boxtel loopt, gaat door tot de gemeente Bronckhorst in Gelderland. (Afbeelding: SCAN).


GRATIS HUWELIJK IS NIET VOOR IEDEREEN

Paren van buiten Boxtel moeten ceremonie betalen

JAN HERMENS

Een gemeente mag geen paren uitsluiten die willen trouwen, ook niet als zij afkomstig zijn uit een andere plaats. Volgens het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens heeft namelijk iedereen het recht te trouwen en een gezin te stichten. Er zijn nogal wat gemeentes die voorwaarden stellen als het gaat om een gratis huwelijk; Boxtel doet dit ook.

In deze gemeente mogen stellen gratis trouwen als een van de partners hier als woonachtig staat ingeschreven, er in het verleden tien jaar gewoond heeft of er geboren is, meldt een woordvoerder. Er moet dus een bepaalde binding met Boxtel zijn.

Officieel zijn dergelijke eisen niet toegestaan, maar Boxtel is hierin zeker geen uitzondering. Dat blijkt uit onderzoek van trouwplatform TheWedding.nl. In 2017 hield De Volkskrant al een inventaris onder de honderd grootste gemeenten in Nederland. Toen bleek dat deze meerdere obstakels opwerpen waarmee koppels te maken krijgen als ze voor een kosteloos huwelijk kiezen. Meestal is dit een inkomenstoets, of de eis dat iemand woonachtig moet zijn in de gemeente waar zij willen trouwen zonder te betalen. Landelijk gezien beperken 169 gemeentes (dat is bijna vijftig procent) het gratis huwelijk tot eigen inwoners. Boxtel staat dus niet bepaald alleen.

KORTE WACHTTIJD

Het voordeel van de eisen in Boxtel is dat de wachttijd tamelijk kort is, gemiddeld 36 dagen. Ter vergelijking: in de gemeente Haaren moeten stellen volgens het onderzoek van TheWedding.nl 144 dagen wachten voor ze hun liefde wettelijk kunnen bezegelen. Omdat de gemeente Boxtel meer dan tienduizend inwoners telt, is ze verplicht twee momenten per week een gratis trouwmoment aan te bieden, namelijk dinsdagochtend negen uur en halftien.

Een reden voor gemeenten om ernaar te streven het aantal gratis huwelijken binnen de perken te houden, zijn de kosten. Twee jaar geleden koos in Nederland een derde van alle bruidsparen ervoor voor de wet te trouwen zonder te hoeven betalen.

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken heeft begrip voor gemeentes die worstelen met de stroom trouwparen die geen geld aan de ceremonie willen spenderen en pleit voor een inkomenstoets.


Kofferbaksale

De Essche carnavalsvereniging 't Bacchuscorps houdt zondag 8 september een kofferbakverkoop aan de Haarenseweg ter hoogte van nummer 32 in Esch. Deze duurt van 09.00 tot 15.00 uur. De entree is twee euro voor volwassenen, kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis het terrein op.