MAAND VAN HET MUNTJE IN VOLLE GANG

Liempdse horecagasten kunnen 100 euro winnen

Wie in de maand september neerstrijkt bij een van de plaatselijke horeca, kan daar voordelig genieten van de Liempdse lekkernijen. Tijdens deze Maand van het Muntje hebben ondernemers speciale aanbiedingen samengesteld. Gasten kunnen die deels betalen met Op Liemt Gemunt-muntjes, die in de gehele maand een euro waard zijn. Gasten kunnen bovendien middels een stempelkaart honderd euro winnen.

De muntjes zijn zondag 8 en zondag 22 september ook te 'verzilveren' bij D'n Liempdsen Herd. Daar start op beide dagen om 12.00 uur een wandeling langs de terrassen in Liempde, een zogeheten verhalende kroegentocht, onder leiding van een Gastvrij Liempde-gids. Deelname kost twee Op Liemt Gemunt-muntjes.

De volgende etablissementen bieden acties aan: cafés Het Wapen van Liempde, D'n Durpsherberg en 't Huukske, cafetaria De Vuurput en pannenkoekenrestaurant 't Struifhuis. De Maand van het Muntje wordt echter gesteund door alle horeca-ondernemers.

Aan de muntactie is als extraatje een loterij verbonden. Liempdenaren kunnen stempels sparen en wie een volle kaart inlevert, maakt kans op honderd euro aan Op Liemt Gemunt-waardebonnen. Onder de inzenders worden ook nog eens tien Op Liemt Gemunt-waardebonnen van tien euro verloot.


PEP presenteert dorpsvisie aan de Esschenaren

De stuurgroep PEP (Platform Esch Perspectief) heeft haar Leefbaarheidsplan voor het dorp klaar. Woensdag 25 september om 19.45 uur is de presentatie van de visie in dorpshuis De Es.

Ruim 45 vrijwilligers hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een visie voor de middellange toekomst van Esch. Er zijn binnen vier thema's uitgangspunten geformuleerd die straks de gemeente Boxtel mee moet oppakken volgens PEP. Het gaat daarbij om de onderwerpen verkeer, verenigingen, zorg & welzijn en wonen & leefomgeving & voorzieningen.

ONDERZOEK

Alle inwoners hebben in november vorig jaar hun ideeën over de toekomst van het dorp op papier gezet. Dit gebeurde tijdens een brainstormsessie. Tijdens die bijeenkomst hebben Esschenaren zich ook ingeschreven voor een van de vier thema's. Begin januari startten deze werkgroepen met onderzoek naar hun onderwerp. Vlak voor de zomervakantie gaven zij een korte presentatie over hun bevindingen. Met het hieruit samengestelde plan wil PEP dat Esch goed beslagen ten ijs komt als het dorp in 2020 bij de gemeente Boxtel komt.

Rechtgezet

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op dinsdag 27 augustus werd het plan voor elf seniorenhuizen in de voormalige pastorietuin in Liempde unaniem goedgekeurd door de raadsleden. In de discussie die daaraan vooraf ging, vroegen Jos Hegeman van de D66-fractie en Mariëlle van Alphen van oppositiepartij Balans nog wel naar de huidige stand van zaken met betrekking tot het pastoriegebouw. In eerste instantie was het de bedoeling dat zowel het pand als de bijbehorende tuin gezamenlijk zouden worden ontwikkeld, maar dat is anders gelopen. Beide elementen werden door de Heilig Hartparochie apart verkocht aan twee verschillende projectontwikkelaars.

NIET VIER MAAR ACHT

Wethouder Peter van de Wiel gaf tijdens de raadsvergadering aan dat de pastorie een vergunning zit voor vier appartementen. Dat bleek een vergissing: de gemeente Boxtel berichtte de redactie dat het gaat om een vergunning van acht appartementen, met een bijgebouw van 46 vierkante meter groot. Die werd aangevraagd op 7 december 2017 en verleend op 29 oktober 2018. Omdat er geen bezwarenprocedure werd gestart tegen de verlening van de omgevingsvergunning, is deze toen onherroepelijk verklaard.

Rechtgezet