Lezing over de mobilisatie vanaf 1939 in MuBo

Oud-militair Ernst Vos geeft zondag 8 september vanaf 11.15 uur een lezing over de mobilisatie in 1939 en de periode daarna. Het is de eerste lezing in het kader van de expositie in MuBo over Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944. Vos gaat in op de vraag wat de mobilisatie betekende en wat de gevolgen waren voor de Nederlandse bevolking.

Als inleiding vertelt Vos over de internationale spanningen in West-Europa aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Hij gaat in op de spanningen die voor Nederland aanleiding waren om tot een algemene mobilisatie over te gaan en wat de gevolgen waren voor de bevolking. Nederland wilde niet betrokken worden in een oorlog en hield zich daarom neutraal, maar de vraag is of dat werkelijk wel zo was. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 begon de Duitse invasie in Nederland, België en Luxemburg. De oud-militair geeft antwoord op de vraag of dit een volkomen onverwachte overval was. Vos eindigt zijn presentatie met een kort overzicht van de krijgshandelingen in Nederland van 10 tot 15 mei 1940.

Vos heeft gewerkt bij Defensie en is inmiddels gepensioneerd als luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht buiten dienst.

ARRESTATIE

Tijdens de looptijd van de expositie Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944 staan nog twee lezingen op het programma. De tweede is op zondag 13 oktober om 11.15 uur. Pater Hans de Visser vertelt dan over de arrestatie en gevangenschap van pater kapucijner Othmarus in concentratiekamp Dachau. De derde lezing is op zondag 27 oktober om 11.15 uur. Historicus Jan van Oudheusden spreekt dan over de bevrijding van Zuid-Nederland. Aanmelden voor de lezingen kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch op 06-16 04 18 98. Entree: vijf euro.


Transitie Boxtel biedt lessen in duurzaam leven

Transitie Boxtel biedt vanaf maandag 30 september lessen in duurzaam leven, onder de noemer Praat en daad voor het klimaat. Inschrijven kan tot zondag 22 september via e-mail: ttboxtel@gmail.com of telefonisch via (0411) 67 75 97 of (0411) 68 44 19.

De cursus neemt in drie maanden zes avonden van twee uur in beslag. De eerste reeks is gepland op de maandagavonden tussen 30 september en 6 januari. De tweede serie op woensdagen tussen 2 oktober en 8 januari. Maandag 16 september is er vanaf 20.00 uur een informatieavond over de klimaatworkshops tijdens het Verandercafé in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat.

Deelname kost veertig euro. Huishoudens kunnen daarna meer geld overhouden door duurzame besparingen.


2bike4alzheimer

Boxtelaren Martijn van Gils en Marchel Kluijtmans fietsen zaterdag 21 en zondag 22 september om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Het duo legt vierhonderd kilometer af. Mensen die geld willen doneren, kunnen dat doen door de teamnaam 'Ga je mee verdwalen, wij weten de weg' in te voeren via de website www.2bike4alzheimer.nl.