Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GRIJZE KLIKO WORDT IN 2020 ÉÉN KEER PER MAAND OPGEHAALD

'Bewoners kunnen hun afval niet kwijt'

PÅL JANSEN

Bart Schotmans van de vve van het appartementencomplex aan de Hazelaarsgaard deed vorige week zijn zegje voor de gemeenteraad, tijdens dezelfde vergadering waarin het nieuwe grondstoffenplan unaniem werd aangenomen. Momenteel wordt de container voor het complex twee keer per week geleegd. Bij andere inwoners worden de grijze kliko's één keer in de twee weken opgehaald. En vanaf medio volgend jaar één keer per maand. De groene kliko wordt daarentegen vaker geleegd in de zomermaanden: wekelijks in plaats van iedere twee weken.

Omdat mensen met een grijze kliko momenteel betalen per lediging (diftar) ziet Schotmans dat diverse inwoners hun afvalzakken komen dumpen bij de Hazelaarsgaard, waardoor de bak regelmatig overvol is en vuilniszakken bij de container worden gelegd.

Dat er bij diverse verzamelbakken bij stapelbouw zoals Hazelaarsgaard illegale stort plaatsvindt, was bij de gemeente bekend. In het nieuwe grondstoffenplan stelde het college daarom voor dat er op tien plekken in Boxtel ondergrondse containers komen. ,,Daarmee komt er ook een einde aan het probleem bij de Hazelaarsgaard", aldus afvalwethouder Herman van Wanrooij. ,,Mensen kunnen straks alleen storten met een pasje en tegen betaling." Ook dit gaat op basis van diftar, oftewel betaling per afvaldump.

Bij Hoogheem echter verandert er niets: dat is een lastig geval, meent Van Wanrooij. Daar een goed werkend systeem van afvalscheiding bouwen, is momenteel te duur. Dit wordt op een later moment onder handen genomen.

GRIJZE KLIKO

Maar de ondergrondse containers vormen slechts een deel van het nieuwe beleidsplan. Momenteel zit de gemiddelde Boxtelaar op circa 125 kilo afval per jaar. In 2020 mag dat nog maar honderd kilo per inwoner zijn, met als einddoel vijf kilo in 2030.

Ondanks dat bewoners minder restafval kwijt mogen, gaan de kosten voor de burgers wel omhoog: vijf euro op jaarbasis. En dat riep bij diverse raadsfracties vragen op. ,,Er is minder service, maar inwoners moeten meer betalen. Dat klinkt natuurlijk vreemd: de Boxtelaren zien minder vrachtwagens rondrijden, maar het kost ze meer", merkte fractievoorzitter Jos Hegemans van oppositiepartij D66 op. Hij pleitte voor een goede communicatie richting inwoners waarom dit zo is. Want door systeemaanpassingen te doen en uiteindelijk voor zo min mogelijk afval te zorgen, ziet Van Wanrooij juist dat de gemeente meer service verleent.

Dat de prijzen omhoog gaan, komt door wethouder Van Wanrooij onder meer omdat de markt voor afval onder druk staat. ,,Over twee jaar krijgen we een nieuwe aanbesteding. Ik kan alvast zeggen dat de prijs flink zal stijgen."

BOA'S

Dat er bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) worden ingezet om de nieuwe afvalregels te gaan handhaven, bevreemdde raadslid Roel de Los Hoyos van het CDA. Volgens Van Wanrooij worden die nu al regelmatig ingeschakeld bij gevallen van afvaldumping. Ze gaan echter niet alle kliko's langs, maar worden ingezet indien nodig, aldus Van Wanrooij.

FOTO BOVEN: Het hangslot bij de Hazelaarsgaard hielp de buurtbewoners onvoldoende om illegale afvaldumpingen in 'hun' container te voorkomen. Op tien plekken in Boxtel bij dit soort laagbouw worden op termijn ondergrondse containers gebouwd. (Foto: Peter de Koning).


Gildenbonds geeft concert in kasteelpark

De Gildenbondsharmonie opent haar seizoen met een concert op zondag 8 september in kasteelpark Stapelen. Voorheen was het optreden in plaats van de binnentuin.

Het optreden was altijd in de binnentuin van het kasteel, maar het kasteel is nu in particuliere handen. Het concert begint om 14.00 uur. Alle geledingen van de vereniging laten van zich horen. De toegang is gratis. Bij slecht weer wijkt de harmonie uit naar de Tijberzaal van het Baanderherencollege.