Afbeelding
Foto:

ICT-ONDERSTEUNING BIJ KLOOSTERHOF

Computerhulp bereikt ook senioren in Liempde

PÅL JANSEN

Een vastgelopen laptop. Een foto via WhatsApp naar (klein)kinderen versturen. Of wellicht een app op een iPad downloaden. Voor dit soort vragen over ict kunnen Liempdse senioren vanaf morgen, vrijdag 6 september, wekelijks tussen 09.30 en 11.30 uur terecht in dienstencentrum Kloosterhof. Dan houdt Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL), met ondersteuning van HobbyCentrum Boxtel (HCB), een digitaal inloopspreekuur.

Bij het hobbycentrum aan de Baroniestraat vindt al iedere dinsdag en donderdag de activiteit Seniorweb plaats. Dit is een cursus gericht op ouderen om te helpen bij hun ict-vragen. Ook is er iedere vrijdag een inloopmiddag in de bibliotheek aan de Burgakker. BOL start morgen met haar eerste ict-bijeenkomst. Hoewel de stichting hulp krijgt van HCB, wordt de Liempdse 'ict-helpdesk' geen Boxtelse dependance. Jack Steenbeek (BOL): ,,We blijven onafhankelijk, dus starten onze eigen bijeenkomsten. Maar als we elkaar kunnen helpen, doen we dat." Peter van Steenderen van HCB vult aan: ,,Zo worden onze websites straks aan elkaar gelinkt zodat het aanbod van HCB en van de Kloosterhof te zien is."

Steenbeek merkte dat de behoefte bij senioren wat betreft ict-ondersteuning de afgelopen jaren is veranderd. ,,Voorheen boden we bijvoorbeeld Windows-cursussen aan. Dat was wat algemeen. Nu wordt het meer vraaggericht: iemand heeft een probleem met zijn apparaat, dus kijken we waar we bij kunnen helpen", vertelt Steenbeek. ,,Tijdens de inloopochtend kunnen mensen gewoon bij ons aankloppen. En weten we iets niet, dan kunnen we altijd nog contact zoeken met HCB, die met Seniorweb al ervaring heeft."

Binnenlopen met een smartphone, tablet of laptop is voor velen nog wel te doen. Maar uiteraard wordt er ook rekening gehouden met mensen die een probleem met hun thuiscomputer hebben of bijvoorbeeld moeilijk ter been zijn. ,,Als iemand hier niet kan komen, kunnen we altijd nog een thuisbezoek afleggen", aldus Steenbeek. Contact hierover loopt via stichting BOL, telefoonnummer (0411) 63 16 51 of e-mail info@stg-bol-liempde.nl.

FOTO ONDER: Van links naar rechts: Henk Quinten, Martien Smulders, Els van Herpen, Jac de Graaf, Nico van de Wiel, Jack Steenbeek en Peter van Steenderen bieden ict-ondersteuning aan Liempdse senioren. (Foto: Gerard Schalkx).