Het centrum van Liempde werd zondag omgetoverd tot jeu-de-bouleswalhalla vanwege het Open Liempdsen Herd Jeu de Boules-kampioenschap. (Foto: Gerard Schalkx).
Het centrum van Liempde werd zondag omgetoverd tot jeu-de-bouleswalhalla vanwege het Open Liempdsen Herd Jeu de Boules-kampioenschap. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

CENTRUM STROOMT VOL VOOR BOULES-TOERNOOI VAN DE KLÖSKES EN SPPILL

Waarom ver zoeken als 't in Liempde leuk is

PÅL JANSEN

Waar de jeu-de-boulers van beugelclub De Klöskes normaal gesproken hoogstens een kleine twintig man op de been brengen, was dat zondag wel anders. Maar liefst honderdzestig mensen verdeeld over tachtig teams vonden de wedstrijdbanen in het Concordiapark waar de jeu-de-boulers van De Klöskes en SPPiLL voor het tweede jaar het Open Liempdsen Herd Jeu de Boules-kampioenschap hielden. En de sfeer was uitstekend. ,,Daar doe je het toch allemaal voor", zei een tevreden mede-organisator Mari van der Velden van SPPiLL.

Naast de tientallen boules-spelers vonden ook nog eens talloze terrasgangers en de stralende zon het Concordiapark. Franse chansons galmden door het centrum, de baret bleek een gewild kledingstuk en zelfs de bourgondische drinkgewoonten van de Fransen hadden hun weg naar Liempde gevonden. ,,Mede dankzij het goede weer is het erg druk geworden", zegt Toon van der Steen van De Klöskes. 'Zijn' boulesvereniging valt onder de gelijknamige beugelclub. Hoewel normaliter zeventien à achttien mensen actief zijn op de banen aan de Oude Dijk, zijn dat er nu aanzienlijk meer. ,,Sommige deelnemers hebben ook een baan thuis", benadrukt hij nog maar eens de onderschatte populariteit van het sportieve gezelschapsspel. ,,Of wij er meer mensen bij willen? Om eerlijk te zijn denk ik dat we een mooi aantal hebben. Anders moeten we ook meer banen realiseren", zei Van der Steen.

MASSAAL

Maar het zal hem deugd hebben gedaan dat op het evenement zo massaal mensen zijn afgekomen. ,,We hebben zelfs een aantal teams moeten afwijzen", zei Van der Velden namens SPPiLL. Enerzijds een beetje jammer, vond hij ook. ,,We hadden een maximum van twintig banen (de hockey- en tennisclub hadden stroken oud-kunstgras gesponsord - red.). De jeu-de-bouleskoppels moesten ook nog onderling wisselen. Want anders kwamen we niet uit."

Vorig jaar kwamen 52 koppels af op het evenement, dit jaar dus tachtig en wie weet hoeveel volgend jaar. Naast eeuwige roem waren er ook prachtige prijzen beschikbaar: naast een wisseltrofee kreeg de top drie een speciaal gemaakte Liempdse klomp mee naar huis.

'WEL EERLIJK, HÉ'

Hoewel de sfeer de gehele dag ontspannen was, bleek tijdens de finale tussen het tweetal Ruud en zoon Joep van den Broek uit Boxtel (de winnaars van vorig jaar) en Cor van der Vleuten en Ruud Mattheeuwsen uit Liempde dat het 'om het 'echie' ging. Er werd meermaals gejuicht en soms ook geprotesteerd. ,,Of het er fel aan toe gaat? Nee joh, het is voor de lol", zei een teamlid van Partners in Wine. ,,Maar het moet wel eerlijk gaan, hé!" Soms maakt een halve centimeter het verschil tussen winnen of verliezen.

Nadat vader Toon en zoon Teun Hoppenbrouwers de kleine finale en daarmee de derde prijs hadden gewonnen, zegevierden zoon en vader Van den Broek in de finale. Zij wonnen de wisseltrofee en voor de tweede keer op rij de grootste houten klomp. ,,Vorig jaar kreeg ik ook al een rechtse. Toen zei ik al: als we komende editie zouden winnen, zouden we een linkse krijgen. Dus ik ga er vanuit dat ik hier volgend jaar op twee klompen kan staan", grapte Ruud.

Alle uitslagen van de dag zijn terug de vinden op de website www.liempdsenherd.nl/open.

KLEINE FOTO BOVEN: Onder meer de leden van de organisatie hadden zich speciaal voor het Liempdse evenement in Franse kledij gestoken om bij te dragen aan de bourgondische sfeer. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding