Zaterdag half drie 's middags: de opening van de Samenloop voor Hoop in Esch. De wandelaars gaan op pad en lopen 24 uur lang rondjes. (Foto's Gerard Schalkx).
Zaterdag half drie 's middags: de opening van de Samenloop voor Hoop in Esch. De wandelaars gaan op pad en lopen 24 uur lang rondjes. (Foto's Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

WANDELAARS HALEN 84.335 EURO OP VOOR STRIJD TEGEN KANKER

Paarse golf verbindt inwoners Esch

,,Het mooie aan de Samenloop is dat het geen commercieel evenement is, dan geven mensen veel guller", gaf een van de lopers van team AB Positief aan in het laatste wandeluurtje. Op zijn borst hangt een klapbordje met het aantal rondjes dat het team al heeft afgelegd. De teller staat op dat moment op 251, met nog iets minder dan een uur te gaan. De man stapt flink door. ,,Ons doel was 250 ronden, dat hebben we ruimschoots gehaald straks." Hij wil niet met zijn naam in de krant, want: ,,We doen dit allemaal samen. Het is toevallig dat ik nu loop en dat jij mij vragen stelt, maar om nu mijn naam te noemen vind ik niet eerlijk tegenover al die andere mensen", zegt hij bescheiden.

Wel uit hij lovende woorden over de Essche Samenloop: ,,Het is prachtig opgezet, knus en gezellig. Wij zijn zelf met ruim vijftig man, verdeeld over twee teams en lopen voor onze vriend Adrie Brands (vandaar de letters AB in de teamnaam - red.). Hij heeft kanker en het is een tijdje erg slecht met hem gegaan. Nu gaat het gelukkig weer goed, maar je weet nooit of er weer een terugval komt. Daarom lopen we nu ook, in de hoop dat deze ziekte in de toekomst helemaal genezen kan worden."

CREATIEF

Die hoop maakt de deelnemers van de Samenloop creatief in het inzamelen van zoveel mogelijk geld. Voorafgaande aan het evenement werd er al van alles verkocht of activiteiten georganiseerd waarbij de opbrengst naar het KWF ging, maar tijdens het evenement pakken de teams pas écht uit. Wie een wandeling langs de 29 kraampjes maakte, moest oppassen dat hij geen fortuin uitgaf. Naast de verkoop van (knutsel)spullen en eten, was er ook een escaperoom (team De Dorini's), een levende fruitautomaat (team De Abeeltjes), een veiling met verschillende items zoals kaartjes voor Najib Amhali (team KWF Boxtel) en zelfs een bak met water waar je door middel van ballen gooien iemand in kon laten vallen (team de Wandelwolfjes). Die laatste activiteit was zeker op de bloedhete zaterdag een welkome toevoeging aan het programma. Vooral de kinderen maakten er gretig gebruik van en gingen graag op het plankje boven de waterbak zitten. ,,We verkochten ook LourdEsch-water, maar toen de organisatie besloot om een tap voor gratis water voor onze kraam te zetten, liep dat niet meer zo hard", grinnikt teamcaptain Vanja Goossen van de Wandelwolfjes. ,,Ach, we hebben genoeg andere spullen waarmee we geld in kunnen zamelen", vervolgt hij.

SAMEN ZINGEN

De Samenloop is dan een kleine vijf uur eerder van start gegaan. Vanaf het podium op het Marktplein betoverde illusionist Rob met zijn goochelkunsten het publiek, waarna hij samen met initiator Noor Janssen de deelnemers wegstuurde voor de 24 uur lange wandeltocht.

Burgemeester Yves de Boer van de gemeente Haaren prees even daarvoor de daadkracht van de Esschenaren. ,,Passie en emotie horen bij dit evenement, het is dan ook prachtig om te zien hoe jullie dit samen opgepakt hebben", gaf hij aan.

Zowel bij de start als de kaarsenceremonie in de avond werd even stilgestaan bij alle nabestaanden en mensen die kanker hebben. Hiervoor bracht Alexandra Dekker uit Esch het lijflied van de Samenloop ten gehore. De tekst gebaseerd op het lied Samen Zijn van Willeke Alberti, zong ze met een lichte trilling in haar stem. ,,Het was best speciaal en ook voor mij emotioneel om daar te staan voor al die mensen. Vooral 's avonds was het erg mooi", vertelde Dekker na afloop.

EINDBEDRAG

De sfeer in Esch is 24 uur lang uitgelaten en vrolijk, maar er is ook ruimte voor een traan. Dorpsgenoten staan met de armen om elkaars schouders bij de emotionele momenten en slaan de handen ineen als er iets gedaan moet worden. ,,Dat typeert deze Samenloop, het is laagdrempelig. Dat komt misschien ook omdat het in een dorp is, daar is zo'n evenement makkelijker te organiseren dan in een stad", aldus Joost Peters. Hij is vrijwilliger bij KWF, organiseerde zelf een Samenloop in Sint-Michielsgestel en hielp de vrijwilligers in Esch mee met het opzetten van deze editie. ,,Ik ben apetrots op wat hier is neergezet, fantastisch gewoon. Iedereen ontzettend bedankt voor alle inzet", laat Peters even later op het podium weten.

Het is dan bijna half vier, de lopers zijn bijna een uur klaar en het eindbedrag is onthuld: 84.335 euro. Noor Janssen straalt: ,,Dit is door jullie gedaan", zegt ze trots, terwijl ze naar de lopers wijst. ,,Maar hoe mooi ook dat bedrag, het ging me ook om het verbinden van mensen." Dat is zeker gelukt.

Zondag even na half drie in de middag: het eindbedrag zorgt voor een golf van vreugde op het Marktplein. Van dit bedrag had initiator Noor Janssen alleen maar gedroomd.
Zondagmorgen half twaalf: de Kinderloop is net voorbij en brengt ruim 4.000 euro op.
Halverwege de zaterdagmiddag: het is druk bij de kraampjes langs het parcours.
Zondag iets voor half drie: Dorien Habraken gaat voorop in de laatste ronde.
Zaterdagavond tien uur: de kaarsenceremonie zorgt voor een emotioneel moment over het gehele parcours.