Afbeelding
Foto:

ZIJNE MAJESTEIT KRIJGT RONDLEIDING IN WILHELMINAPARK

Herenboeren ontvangt koning

RENS VAN DEN ELSEN

Koning Willem-Alexander brengt woensdag 11 september een werkbezoek aan Boxtel. Zijne Majesteit is die middag te gast bij de coöperatie Herenboeren in het Wilhelminapark. Douwe Korting, een van de bestuurders van de Boxtelse Herenboeren is trots: ,,We hebben al veel bezoekers op ons erf gehad, maar nog nooit de koning."

De koning spreekt tijdens zijn werkbezoek met betrokkenen en bestuursleden van een aantal Herenboerderijen over het managen van het bedrijf, de wisselwerking tussen de leden en de boer en de sociale cohesie. Tijdens een rondgang over het terrein bekijkt de koning de teelt en de uitleverplaats waar de leden van de coöperatie tweemaal per week hun producten afhalen.

In een serie bezoeken schenkt de koning aandacht aan dergelijke initiatieven. Zo was hij eerder al te gast in Hilvarenbeek, Lieshout en Lierop. ,,We hebben gevraagd of de koning naar Boxtel wilde komen, omdat daar de oorsprong ligt van het Herenboeren initiatief", aldus Korting.

Herenboeren Wilhelminapark teelt onder meer verschillende soorten groenten en fruit en houdt kippen, varkens en runderen. Er is een boer in dienst die de dagelijkse werkzaamheden verricht. De leden van de coöperatie hebben eenmalig een investering gedaan en delen onderling de kosten, wat neer komt op zo'n elf euro per lid. Daarvoor ontvangen zij bijna zestig procent van hun wekelijkse voeding. Hiermee dragen zij bij aan een duurzamere samenleving, zo is de gedachte. De belangstelling voor de Herenboeren groeit. Zo voegde deze week de Middelbare Horeca School van het Koning Willem I College zich bij het Boxtelse initiatief. Ook zijn er twintig locaties waar een Herenboerderij staat of in oprichting is.

BETROKKENHEID

Het werkbezoek vindt plaats in het kader van collectieve burgerbewegingen en samenwerkingen op verschillende gebieden, zoals voeding en duurzaamheid. Vaak liggen een maatschappelijke betrokkenheid en de behoefte aan verbetering van de eigen omgeving er aan ten grondslag. Een aantal deelnemers van het initiatief in Boxtel heeft daarom de stichting Herenboeren Nederland opgericht om het idee landelijk uit te rollen.

FOTO BOVEN: In 2007 bracht (toen nog) kroonprins Willem-Alexander een bezoek aan Esch. Hij bezocht daar het waterbergings- en natuurgebied Ruiting. Waarbij boeren hun landerijen onder water kunnen te laten lopen als dit te hoog staat. (Foto: archief Brabants Centrum).