Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

MANTELZORGERS ONTSNAPPEN EVEN AAN ZORGTAKEN

'Door de aandacht voel ik me erkend'

LINDA VAN DE WIEL

Jonge en oude mantelzorgers troffen elkaar zaterdag op het terrein van gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. De actieve Boxtelse vereniging bood hen - in samenwerking met welzijnsorganisatie ContourdeTwern - een ontspannende middag aan. En deze werd door ruim veertig mantelzorgers bezocht.

Blikgooien, ringwerpen, laserschieten én handboogschieten. Er was van alles te doen bij gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. In samenwerking met Veerle Slosse (43), coördinator van het Steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern, wordt jaarlijks een ontspannende middag voor lotgenoten georganiseerd. ,,Een aantal keer per jaar houden we activiteiten voor zowel jonge als oude mantelzorgers. In dit geval hebben we gekozen voor een gezamenlijke middag, maar er vinden ook geregeld aparte activiteiten plaats voor jongeren en ouderen", legt de coördinator uit.

JEUGD

Audy van Weert (42) is mantelzorger van haar man: ,,Het fijne aan deze middag is dat ik door te praten met andere mantelzorgers veel herken. We zijn lotgenoten en praten best veel over onze thuissituaties. Verder voel ik me erkend doordat er vanuit ContourdeTwern en vandaag ook het gilde aandacht is voor wat we doen", aldus Audy. ,,Zeker voor kinderen is deze erkenning heel belangrijk. Daarom vind ik het heel belangrijk dat er aparte jeugdactiviteiten zijn."
Ook wethouder Eric van den Broek erkende het belang van terugkerende ontmoetingsbijeenkomsten voor mantelzorgers: ,,Naasten en bekenden van mensen die extra zorg behoeven, weten hoeveel tijd en energie dit kost. Het is daarom goed dat dit soort middagen er zijn. Daarbij vind ik het hier zelf ook altijd gezellig", lacht de wethouder.

LOTGENOTEN

Gezellig vindt ook Leen van Griensven (64) de middag: ,,Mijn man Wim is mijn mantelzorger en ik wilde graag mee vandaag. Ik kan niet meedoen aan de activiteiten maar hier op het terras zitten, is al fijn." Ze vervolgt: ,,Wim doet heel veel voor me, ik ben erg beperkt door de aandoening COPD. Hij maakt mijn ontbijt, helpt me met douchen en aankleden én doet het huishouden."
Wim vult aan: ,,Ik kwam door de gezondheid van Leen in deze situatie terecht. Het begon met een beetje hulp maar intussen ben ik de hele ochtend bezig met het verzorgen van mijn vrouw én het huishouden. Het is belangrijk het huis stofvrij te houden vanwege de longaandoening van Leen." Lachend: ,,Gelukkig komt er twee uur per week thuiszorg, want de badkamer schoonmaken vind ik een vreselijke klus."
Om even te ontsnappen aan zijn zorgtaken, pakten Wim en Leen de fiets en scootmobiel om te genieten van de verwenmiddag. ,,En ik vind het bijzonder leuk hier. Ik praat met lotgenoten en dat is fijn. Leen en ik leven door haar aandoening vrij geïsoleerd."
Activiteiten als handboogschieten doet de Boxtelaar normaal gesproken niet: ,,Maar toen ik vorig jaar kennis maakte met laserschieten was ik zó enthousiast dat ik een lasergun wilde kopen. Die zijn alleen een beetje te duur…"

FOTO BOVEN: Even geen zorgtaak om over na te denken, de focus ligt nu volledig op een goed schot. Volgens de mantelzorgers was de ontspanningsmiddag een schot in de roos. (Foto: Gerard Schalkx).


Prijsexplosie levert weer gelukkige winnaars op

De prijsexplosie van augustus in winkelcentrum Oosterhof heeft weer een aantal winnaars opgeleverd. De familie Maas ging er dit keer met de hoofdprijs vandoor; een LG smart tv. De ondernemers van het winkelcentrum overhandigden bovendien diverse waardebonnen aan Diane Schellekens, de familie Verhoof, Milou Driesen, Peter, M. van de Boogaard, C. Lensen-Schrauwen, familie Kwakkel en Marieke van de Steen.(Foto: ondernemers winkelcentrum Oosterhof).

Afbeelding