Dertien edelherten, inclusief deze op de foto, werden in maart 2017 losgelaten in natuurgebied De Scheeken om te zorgen voor meer biodiversitei. Inmiddels heeft de groep zich uitgebreid en zijn er diverse roedels. (Foto: Peter de Koning).
Dertien edelherten, inclusief deze op de foto, werden in maart 2017 losgelaten in natuurgebied De Scheeken om te zorgen voor meer biodiversitei. Inmiddels heeft de groep zich uitgebreid en zijn er diverse roedels. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BRONSTEN IN NATUURGEBIED LIEMPDE

Geweigekletter van het edelhert in De Scheeken

Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd organiseren dit najaar weer bronstexcursies in natuurgebied De Scheeken. Het jaarlijkse ritueel van edelherten gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien en (dreigende) gevechten.

De bezoekers gaan met ervaren gidsen op pad in Het Groene Woud en met een beetje geluk kunnen zij toeschouwer zijn van dit spektakel. Alle informatie over de excursies en het roodwild is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl, waar belangstellenden zich kunnen inschrijven voor de tochten.

MEER LEVEN

Sinds 2017 zijn er weer edelherten in Brabant. Ze leven in de afgezette natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap.

BRONSTEXCURSIES

Tijdens het bronstspektakel in het najaar laten de mannetjes zich met wapengekletter gelden in een poging de vrouwelijke edelherten voor zich te winnen en vervol-

Esch

4deKunsten

Kunstenaars in de gemeente Haaren stellen tijdens de atelierroute 4deKunsten op zaterdag 7 en zondag 8 september hun ateliers open. Zo ook in Esch. Daar doen kunstenaars Raymond Arts en Margje Snellaars (beiden Lochtenberg 3), Lia & Monica Martinali (beiden Postelstraat 48) en Mieke Tak (De Venakker 7) mee. De werkplaatsen zijn beide dagen tussen 11.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken.

gens te dekken. Van 25 september tot en met 26 oktober zijn er elke woensdag- en zaterdagavond excursies naar de burlende en strijdende herten. Op zondagen 6 en 20 oktober zijn er nog extra bronstexcursies in de ochtend voor vroege vogels.

Aanmelden is verplicht en er geldt per excursiegroep een maximum van vijftien personen. Deelname kost 9,50 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd in Liempde. De excursies op 2, 12 en 26 oktober zijn exclusief en gratis voor beschermers van Brabants Landschap.


Dertien edelherten, inclusief deze op de foto, werden in maart 2017 losgelaten in natuurgebied De Scheeken om te zorgen voor meer biodiversitei. Inmiddels heeft de groep zich uitgebreid en zijn er diverse roedels. (Foto: Peter de Koning).