Afbeelding
Foto: Bea de Leeuw

KUNSTENAARSVERENIGING IS 'DAKLOOS'

Kunstlicht 99 zoekt ruimte

JAN HERMENS

Kunstenaarsvereniging Kunstlicht 99 bestaat, de naam zegt het al, twintig jaar. Dit jubileum grijpen de leden aan om een expositie te organiseren. Er staat echter een belangrijke vraag open: waar ze hun tentoonstelling kunnen houden. ,,We hebben nog geen locatie gevonden", vertelt Jan de Hoogh.

Het gaat dan ook om een behoorlijke ruimte, liefst in het centrum van Boxtel. ,,Omdat het thema 'licht' is, willen we graag dat we een aantal werken in het donker kunnen opstellen, omdat anders het effect wegvalt." Een exacte datum van de expositie is nog niet bekend. ,,Vermoedelijk eind oktober, begin november," zegt Frans Schweigmann namens Kunstlicht 99. ,,De tentoonstelling duurt twee weekenden, zo is de bedoeling."

Licht is de rode draad, maar dat wil niet zeggen dat er enkel kunstwerken te zien zijn waarin lampen zijn verwerkt. Bea de Leeuw: ,,Ik maak gebruik van beschilderde mineralen en blacklight. De stenen lichten op in het donker." Verder leveren kunstenaars schilderijen, installaties, sculpturen en andersoortige creaties. De Hoogh: ,,Een gevarieerd palet, kun je wel stellen. We presenteren hoofdzakelijk nieuw werk."

Hij meldt verder dat de vereniging niet alleen een expositieruimte zoekt, maar ook een eigen honk. ,,We zijn onder andere actief geweest in het voormalige (en inmiddels verdwenen, red.) postsorteercentrum aan de Fellenoord. We zaten er nog maar kort, toen het pand verkocht werd." Kunstlicht 99 is nu dus 'dakloos'. Wie de vereniging aan een onderkomen denkt te kunnen helpen, voor de geplande tentoonstelling of structureel, kan contact opnemen met Jan de Hoogh via e-mailadres: jandehoogh@drieweg.nl.

DOMMELTHEATER

Tentoonstellingslocatie of niet, op 22 september is er in ieder geval werk te zien van Kunstlicht 99, in het openbaar. De vereniging doet mee aan Dommeltheater, de varende stoet vol kleur en creativiteit die deel uitmaakt van kunst- en cultuurweek QQLQ. De Hoogh: ,,Ik onthul natuurlijk nog geen details over onze creatie, maar ik kan wel vast zeggen dat we ons richten op de Slag om Boxtel in 1794 en dat we vijftien onbemande vaartuigen mee laten dobberen op de Dommel."

FOTO ONDER: Het kunstwerk Planeet van Bea de Leeuw komt het best tot zijn recht in het donker. (Foto: eigen collectie).


ODE AAN DAPPERE HELDEN IN OORLOG

Maquette in bibliotheek geeft Boxtels oorlogsverhaal weer

Wethouder Marusjka Lestrade heeft vrijdagmorgen de maquette Stilleven onthuld in Bibliotheek Boxtel. De maquette vertelt het verhaal van geallieerde soldaten die waren gestrand tijdens hun missie. In september 1944, precies 75 jaar geleden. Het was te gevaarlijk om verder te trekken, daarom verscholen ze zich in de Kampina, midden in bezet gebied. Inwoners uit Boxtel voorzagen de mannen van eten en drinken.

Wethouder Lestrade: ,,De maquette geeft prachtig het Boxtelse oorlogsrelaas weer. Het is slechts een van de vele verhalen die in de gemeente Boxtel kan worden verteld. Het kunstwerk staat voor mij symbool voor alle dappere inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog heldendaden hebben verricht in onze gemeente."
De maquette behoort tot de collectie Stilleven en is opgebouwd rond de 75 oorlogsverhalen die Brabant Remembers selecteerde. De verhalen zijn opgehaald uit de gemeenten. De Stillevens zijn ontworpen door Studio Rocco Verdult.

ZEIL

Bibliotheek Boxtel schenkt aandacht aan dit verhaal én aan 75 jaar vrijheid onder de noemer van het community art project Zelfdoeners. Hierbij wordt de bibliotheek letterlijk 'verstopt' onder zeil dat bestaat uit honderd stukken die symbool staan voor de honderd soldaten Alle inwoners van de gemeente Boxtel kunnen meedoen. De stukken zeil liggen vanaf 9 september klaar in de bibliotheek. Hierbij beantwoordt elke deelnemer de vraag:

Boxtel

Repair Café

Transitie Boxtel organiseert zaterdag 14 september een repair café in de kringloopwinkel van Het Goed aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Het draait tussen 12.00 en 15.00 uur allemaal om minder weggooien en zelf dingen leren repareren. Bezoekers kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen. De hobbyreparateurs en -naaisters staan klaar om alles gratis weer werkend te krijgen.

'wanneer voel jij je vrij?'. Meedoen als groep kan ook. Stuur daarvoor een mailtje naar ellenreinders@babeldenbosch.nl.

Op 30 september wordt het zeil opgehangen aan de voorgevel van de bibliotheek. Daardoor is de hele voorkant bedekt. Dit als verwijzing naar de soldaten die onder zeil hebben moeten leven. 25 oktober is dé dag dat Boxtel werd bevrijd. Bibliotheek Boxtel staat dan stil staan bij de bevrijding. Burgemeester Fons Naterop zal hierbij ook aanwezig zijn en ingaan op de antwoorden die zijn gegeven op de vraag 'wanneer voel jij je vrij'.

FOTO ONDER: Wethouder Marusjka Lestrade bewondert de maquette Stilleven. Die is te zien in Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker. (Foto: Gemeente Boxtel).

Afbeelding