Rouwproces om geesteskind VLK

Daar waar onze landelijke overheid met respect voor het besluit PAS van de Raad van State al tot aangepaste besluiten komt (geen 130 kilometer per uur op gedeelten van de rijkswegen A1, A2, A28 en A50), kunnen we dat van de Boxtelse politiek tot op heden niet zeggen. ,,We houden vast aan de bestaande plannen van PHS-VLK", is de ferme, doch premature reactie van onze verantwoordelijke wethouder Herman van Wanrooij, gespeend van enige reflectie en introspectie.
Ach, het is hem te vergeven... Immers, wanneer je meest dierbare en zo lang vertroetelde geesteskind VLK plots overlijdt, is er eerst de gebruikelijke ontkenning en het ongeloof. Normale reacties bij een zo plotse dood. Echter, het is wenselijk en te hopen dat het college van B & W en de voltallige gemeenteraad van Boxtel een gezond en natuurlijk rouwproces gaan doorlopen met uiteindelijk de aanvaarding van het onvermijdelijke: troetelkind VLK is niet meer.

Laten we in blijde verwachting uitzien naar een nieuwe boreling. Naar een kind dat oog zal hebben voor het behoud van ongeschonden Boxtels buitengebied. Een kind dat het Natura 2000-gebied de Kampina niet verder zal vergiftigen. Een kind dat zal staan voor ondertunneling van de dubbele overweg, ook voor autoverkeer. Een kind dat het nut zal inzien van bundeling van bestaande infrastructuur en verbreding van de Keulsebaan over zijn volle lengte. Samen met een vrachtwagenverbod voor de Kapelweg en segmentaal eenrichtingsverkeer op de Baroniestraat, dé oplossing voor Boxtel!

        THED VAN DEN AKER

Stichting Kalksheuvel Groen, De Betere Weg


De VLK-weg alsnog van de baan?

In BV Nederland schreeuwen we moord en brand over het platbranden van de Amazone. Wanbeleid, wetteloosheid, geen handhaving, de economie voor alles, ten koste van natuur en klimaat. Schande! Inderdaad terecht, maar wat zou Bolsonaro daarop zeggen? Kijk naar je eigen kale kikkerlandje vol intensieve landbouw, veeteelt, mestfraude en expansie. Bescherm eerst die paar overgebleven Natura 2000-gebieden zoals de Kampina maar beter, en hou je aan Europese wetgeving daarover. En daarmee zou Bolsonaro een punt hebben. De Raad van State vindt dat laatste nu ook met de recente 'stikstof-uitspraak'. En weer schreeuwt BV Nederland moord en brand: we kunnen door dat beetje meer stikstof niet meer doorgroeien met wegen, woningen en vliegvelden vanwege die natuurgebieden. Onterecht, we zijn hier in Nederland al veel te ver gegaan. Toine Cooijmans legt het in zijn bijdrage in Brabants Centrum van vorige week haarfijn uit hoe het zit met dat teveel aan stikstof. Het college van B en W gaat nu bekijken of de vernietigde vergunning voor de VLK-weg alsnog gerepareerd kan worden en volgens plan toch door kan gaan. Een logische eerste reactie, maar moet de dure VLK-weg niet helemaal van de baan? Terugkomen op een eerder besluit is moeilijk, zeker na al het voorbereidende werk, procedures en de jarenlange politieke besluitvorming. Maar we moeten in Boxtel Bolsonaro ook recht in de ogen kunnen blijven kijken, voor zover dat überhaupt nog mogelijk is. Heeft de jarenlange vertraging van de VLK-weg niet allang duidelijk gemaakt dat Ladonk zich prima zonder een VLK-weg kan ontwikkelen en een goede aansluiting op de A2 ruim voldoende is? Ik ben het met Toine Cooijmans eens: de uitspraak van de Raad van State voelt in eerste instantie als een stok tussen de wielen, maar biedt wel kansen om nut en noodzaak van een dure VLK-weg te heroverwegen. Na heroverweging is de proefboring van schaliegas er ook niet gekomen, terwijl de gemeente hiervoor in eerste instantie wel al een vergunning had afgegeven en de grond had verhuurd. Gelukkig maar, vinden we nu.

        JOOST VAN DER PLUIJM


PIERRE VAN DER VELDEN OVERLEDEN

Jarenlange inzet voor blinden en slechtzienden

MARC CLEUTJENS

Maatschappelijk betrokken. Zo kan Pierre van der Velden het best worden gekarakteriseerd. Vorige week overleed de Boxtelaar die zich vele jaren onafgebroken inspande voor de belangen van blinden en slechtzienden in zijn woonplaats. Bovendien had hij een fijne pen waarmee hij mooie verhalen uit de stationsbuurt optekende.

De in Oisterwijk geboren Van der Velden ontpopte zich in de jaren negentig van de vorige eeuw als een vurig pleitbezorger van de belangen van mensen met een beperkt gezichtsvermogen. Hij stond in Boxtel aan de wieg van het deskundige en buitengewoon actieve Netwerk voor Blinden en Slechtzienden 50+, dat vele jaren werd gezien als een serieuze gesprekspartner. Het netwerk werkte nauw samen met onder meer het gehandicaptenplatform en andere belangenverenigingen en (ouderen)organisaties.

VAN AERT MET BLINDDOEK

Als coördinator trok Van der Velden vastberaden aan de bel als landelijke wetgeving of gemeentelijke plannen niet strookten met de belangen van de groep die hij vertegenwoordigde. Hij deed dat vaak in overleggen of per brief, rechtstreeks naar betrokken instanties of via ingezonden mededelingen in Brabants Centrum.
In het oog springend waren de acties die Van der Velden met Netwerk organiseerde in het centrum van Boxtel. Aan de hand van doelmatige en soms ludieke acties liet hij bestuurders en ondernemers zien waarom de inrichting van straten, het plaatsen van straatmeubilair en het buiten zetten van reclameborden soms ondoordacht was. Hij liet toenmalig wethouder Anton van Aert geblinddoekt door het winkelgebied lopen om te ervaren welke hindernissen een slechtziende onderweg zoal tegenkomt.

STATIONSKWARTIER

Van der Velden hield van lezen en schrijven. Die passies combineerde hij in het boek 'Spoorslags door het stationskwartier', dat in 1995 verscheen. In die uitgave schreef hij uitgebreid over de geschiedenis van het Boxtelse NS-station en alle omliggende straten. Met veel gevoel voor historie presenteerde Van der Velden zijn boek destijds in de restauratie van het treinstation, dat niet veel later zou worden gesloopt. Het eerste exemplaar was voor Piet van Oers, destijds directeur-hoofdredacteur van Brabants Centrum.

Pierre van der Velden overleed maandag 26 augustus en is vorige week vrijdag gecremeerd in Eindhoven. Hij is 75 jaar geworden.