Afbeelding
Foto:

CDA KRITISCH OP AANSCHAF RUILGRONDEN VOOR NATUUR


Ark: 'lopen achter met natuurnetwerk'

PÅL JANSEN & JAN HERMENS

Ark Natuurontwikkeling koopt onder andere in Boxtel en Liempde landbouwgronden op ten behoeve van de aanleg van het Natuurnetwerk Brabant (NNB). Dit is een netwerk van natuurgebieden die via ecologische verbindingszones met elkaar in contact staan. Daar vallen ook ruilgronden onder die bedoeld zijn ter compensatie voor boeren die grond afstaan. Volgens CDA Brabant worden die ruilgronden alsnog ingezet voor natuur. Onzin zegt Ger van den Oetelaar van Ark: ,,Ik weet zelf nog niet eens wat er met die gronden gaat gebeuren en ik geef leiding aan die projecten."

De provinciale fractie stelde er vragen over aan het provinciebestuur. Statenlid Tanja van de Ven, landbouwwoordvoerder namens het CDA, ontving uit de regio verschillende signalen dat ruilgronden niet, conform afspraak, zouden worden ingezet ter compensatie van boeren, maar om later alsnog natuur van te maken. Met als gevolg dat natuur, buiten het NNB, steeds verder opschuift in de richting van bedrijven, die daardoor in de knel komen met hun (toekomstige) bedrijfsactiviteiten. ,,Onwenselijk", vindt Van de Ven. ,,Het kan niet zo zijn dat ondernemers in de problemen komen, omdat we in Brabant meer natuur realiseren dan is afgesproken."

ANDERE KANT

Dat moet ook omgekeerd worden uitgelegd, aldus Van den Oetelaar: ,,In 1994 is in het Dommeldal (waar onder meer Boxtel en Liempde toe behoren - red.) de natuurbegrenzing vastgesteld. Ik heb daar zelf nota bene nog aan meegewerkt. Sindsdien is er in het Dommeldal heel weinig gedaan vanuit de provincie. Bovendien was toen de gedachte dat er buiten het NNB ook nog natuur zou zijn. Dat is veel minder geworden. Het doel was toen om in 2027 Natuurnetwerk Brabant te hebben gerealiseerd. In het coalitieakkoord, waarvoor ook het CDA heeft getekend, staat zelfs dat we in 2025 klaar moeten zijn omdat de natuurgronden nog moeten worden aangekocht en ingericht. Er zijn nog veel percelen die eigenlijk al natuur zouden moeten zijn: dat is de andere kant van het verhaal."

VRUCHTBAAR

Dat Ark ruilgronden aankoopt in agrarisch gebied, vindt Van den Oetelaar logisch: ,,Je moet wel goede landbouwgrond hebben. Stel, ik wil een stuk grond van een boer aankopen voor NNB, dan moet ik hem wel vruchtbare grond kunnen teruggeven." Tot besluit: ,,Als wij bij wijze van spreken een stuk grond kopen midden op de Vrilkhovense akkers, dan snappen mensen hopelijk ook wel dat we daar geen natuurpark gaan aanleggen."

Van de Ven vroeg de gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) van Natuur, Water en Milieu wie er in Brabant op toeziet dat ruilgronden ook daadwerkelijk worden gecompenseerd en of er rekening mee wordt gehouden dat ruilgrond soms erg dicht bij veehouderijen ligt. De gedeputeerde antwoordde dat er specifieke redenen kunnen zijn om het NNB te herbegrenzen, bijvoorbeeld door eigen initiatief van agrarische ondernemers die besluiten natuur in hun bedrijfsvoering mee te nemen. Van den Oetelaar benadrukt bovendien dat Ark als kleine organisatie geen grote risico's kan lopen, zoals het aankopen van stukken grond bij een agrarisch bedrijf waarbij het onzeker is of die omgezet kunnen worden.

Het CDA gaat de antwoorden terugkoppelen aan de betreffende ondernemers in de regio en denkt na over het stellen van schriftelijke vervolgvragen.

FOTO BOVEN: Een blik op het Dommeldal nabij Gemonde. (Foto: Mozaïek Dommelvallei).


GEMEENTERAADSFRACTIE SP STELT VRAGEN AAN COLLEGE

Geur Vion blijft een hoofdpijndossier

JULES HAMELEERS

Vleesverwerker Vion blijft voor (geur)overlast zorgen bij Boxtelaren, ondanks een op 2 juli unaniem aangenomen motie waarin de raad het standpunt innam 'Vion niet meer te willen ruiken'. Raadslid Frans Sannen wijst het college namens de SP-fractie erop dat hij vooralsnog geen verbeteringen terughoort van inwoners.

Van woensdag 11 tot woensdag 18 augustus ontving de partij op vier momenten klachten van bewoners van appartementencomplex Stapelen en de Van Salmstraat. Over het algemeen zeggen zij nog geen enkele verbetering te merken.

Wanneer zuiveringsbedrijf HydroBusiness het zeil van de wateropslag verwijdert, komt er geur vrij 'die op een beerputlucht lijkt', aldus de SP. Dat gebeurde aan het begin van de week in augustus. Volgens de partij wordt de omgevingsdienst ingelicht, maar omwonenden weten nergens van. Verder ondervonden bewoners volgens de raadsfractie in de eerder genoemde week nog meer overlast: woensdag rook het naar verbrand vlees en zaterdag roken bewoners een 'smerige, weeïge lucht'.

Fred Faes, bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) Van Salmstraat, bevestigt de klachten die de SP schetst. ,,Ik meld bijna dagelijks overlast", aldus Faes. De VvE zou graag zien dat Vion een geurmeetpunt installeert, zoals SP-raadslid Sannen ook aangeeft in zijn brief aan het college. ,,Dan kan de overlast meer geduid worden op basis van feiten."

Vion zegt bezig te zijn met een geuronderzoek, waarbij ook meetpunten gebruikt worden. Zo wil het bedrijf erachter komen waar de geur precies vandaan komt en hoe de overlast opgelost kan worden. ,,Het staat bovenaan ons prioriteitenlijstje", aldus een woordvoerder.

VRACHTWAGENS

Donderdag 15 augustus hadden omwonenden opnieuw last: er stonden volgens de SP rijen vrachtwagens bij de ingang vanwege een ongeval, waarbij een ambulance ter plaatse kwam. Een woordvoerder van de arbeidsinspectie meldde dat het ging om een arbeidsongeval, waarbij één persoon is uitgegleden. Naar de toedracht van het ongeval wordt nog onderzoek gedaan.

De fractie vraagt of het college op de hoogte is van deze overlastmomenten. Daarnaast geeft SP aan dat de profielen van de vorige maand gebouwde overkapping al roesten en de ventilatoren provisorisch aan het scherm bevestigd zijn met spanbanden. De partij vraagt of deze constructie tijdelijk of definitief is. Dit 'hitteschild' moest de overlast door geparkeerde vrachtwagens in het buitengebied oplossen, maar ook dit is nog niet gebeurd, stelt de partij. Zij vraagt dan ook of er is gecontroleerd of en hoeveel trucks er stonden te wachten rondom Vion.

Daarnaast constateert de raadsfractie een slechte terugkoppeling van de omgevingsdienst, onder andere over het eerder genoemde onderhoud van HydroBusiness. SP wil weten hoe het college de overlast van het onderhoud van het waterzuiveringsbedrijf wil gaan verminderen. Ook vraagt de fractie wie verantwoordelijk is voor het inlichten van omwonenden.

SONY DSC