Afbeelding
Foto:

NIEUWE LEERLINGEN MIDDELBARE SCHOOL MAKEN ZONNIGE START

Met een zware tas naar de eerste klas

Jan Hermens

Een enorme rugzak met boeken, een schoolgebouw met lange gangen, brede trappen en verborgen lokalen met daarin ook nog eens allemaal nieuwe klasgenoten. De overstap van de vertrouwde basisschool naar de middelbare school is een hele verandering. Anne Dikmans, Sjoerdje van Son, Teun Boumans en Diedrik de Graaff zitten in de eerste klas van het voortgezet onderwijs en vertellen over hun eerste weken.

Anne en Diedrik zitten op het Baanderherencollege (BHC), Teun en Sjoerdje volgen hun lessen op het Jacob-Roelandslyceum (JRL). De twee jongens moeten elke dag een aardig stukje fietsen naar school; Teun komt vanuit Esch en Diedrik uit Vught. De meisjes hebben het makkelijker, zij wonen allebei in Boxtel. Anne: ,,Ik ben in tien minuten op school." Sjoerdje heeft zelfs nóg minder tijd nodig.

De drukte in hun nieuwe school, daar moesten de vier brugklassers even aan wennen. Anne: ,,En we lopen best veel; van de ene verdieping naar de andere en terug. Telkens die trap." Diedrik: ,,Traplopen vind ik niet erg. Door mijn energie een beetje kwijt te kunnen, zit ik beter gefocust in de les."

GOEDE TIP

Teun heeft een goede tip voor alle nieuwe leerlingen van het JRL: ,,Er is een gebouw A en een gebouw B. Handig om te onthouden. Ik ben een van de eerste schooldagen verdwaald en belandde bij een verkeerd lokaal."

De overgang van haar vertrouwde Angelaschool naar de middelbare school vond Sjoerdje niet superspannend want zij wist al het een en ander. ,,Mijn zus gaat hier ook al naar school. Ze had me al wat verteld, dat scheelde veel." Teun was de eerste dag een beetje nerveus. ,,Maar nu niet meer. Ik heb al vrienden gemaakt." Diedrik ook, zo vertelt hij. Bovendien bleek hij niet de enige jonge Vughtenaar die naar het BHC gaat.

Alle vier vinden ze hun rugzak zwaar. Het is nog even zoeken naar wat er nu wel en niet mee moet. De eerste dag droegen ze zo'n beetje alle boeken op hun rug. Anne: ,,We hebben gelukkig kluisjes voor onze spullen." Sjoerdje: ,,Mijn moeder haalde de boeken uit mijn tas die ik nog niet nodig had."

Hoewel nog maar goed en wel aan hun middelbare school begonnen, hebben Teun, Sjoerdje, Diedrik en Anne al bedacht wat ze later willen worden. Diedrik: ,,Ik wil in de bouw gaan werken als metselaar." Sjoerdje ziet zichzelf over een jaar of twaalf voor de klas staan: ,,Net als mijn moeder." Anne wil in de zorg aan de slag: ,,Werken met ouderen of kinderen, dat lijkt me leuk. Toen ik klein was, wilde ik dat al." In Teun mag de redactie van deze krant een toekomstige collega zien: hij ziet momenteel de journalistiek zitten. ,,Interviewer bij het NOS-journaal; dat is iets voor mij."

Voordat de kersverse brugklassers de beroepspraktijk instappen, hebben ze nog wel een paar schooldagen te gaan. Maar de kop is eraf en de start ervan was zonnig, weet Sjoerdje maar al te goed: ,,Het was de afgelopen dagen zó heet, dat de leraren ons wat minder huiswerk gaven. Dat vond ik wel lief."

FOTO BOVEN: Diedrik en Anne hebben het naar hun zin op het Baanderherencollege en maakten al vrienden op school.

FOTO LINKS: Teun en Sjoerdje zitten bij elkaar in de klas. Ze hebben al ontdekt dat de middelbare school hun vrije tijd opsnoept: eerst hun huiswerk maken, dan pas leuke dingen doen. (Foto's: Jan Hermens).

Afbeelding