Afbeelding
Foto: E&V Architectuur

24 APPARTEMENTEN AAN BOSSCHEWEG

Eerste deel Heem van Selis krijgt meer vorm

JULES HAMELEERS

Elf starterswoningen en 24 appartementen komen aan de Bosscheweg naast het politiebureau. Het ontwerp hiervoor presenteerde Erik Elemans van E&V Architectuur en Bouwtechniek gisteren aan de welstandscommissie van de gemeente Boxtel die de bouwvergunning moet beoordelen.

De gepresenteerde ontwerpen zijn onderdeel van het plan voor de nieuwbouwwijk Heem van Selis. Het appartementencomplex, dat verhuurd gaat worden door de Boxtelse woonstichting Joost, komt direct aan de Bosscheweg te staan, zo'n tien tot twintig meter van het politiegebouw af. Daarachter komen elf koopwoningen voor starters: de prijs hiervoor komt onder de 250.000 euro te liggen.

Zowel de huizen als de appartementen zijn duurzaam en uitgerust met warmtepompen en zonnepanelen. De koopwoningen hebben een tuin en drie slaapkamers; de appartementen worden voorzien van twee slaapruimtes.

PAS

Naar aanleiding van het advies van de welstandscommissie worden de ontwerpen definitief gemaakt en kan de vergunning aangevraagd worden. Wanneer de schop daadwerkelijk de grond in gaat, is nog niet bekend. Het gehele bestemmingsplan van het project wordt namelijk voor wat betreft de maatregelen om stikstofuitstoot te compenseren nog aangepast. De Raad van State veegde eerder al plannen voor de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg van tafel, omdat ze gebaseerd waren op het afgeschoten Programma Aanpak Stikstof (PAS). De gemeente wil dit scenario met Heem van Selis voorkomen.

FOTO ONDER: Een impressie van de elf woningen die onderdeel zijn van de nieuwbouwwijk Heem van Selis. (Beeld: E&V Architectuur en Bouwtechniek).

Zware maalsteen uit IJzertijd gevonden in proefsleuf wijk Selissen

Het Bureau voor Archeologie en Bouwhistorie (BAAC) heeft in februari 2017 in Selissen meer dan honderd proefsleufjes gegraven. Rond bouwmarkt Gamma en het Tuincentrum Boxtel zijn toen sporen ontdekt uit de Middeleeuwen en Romeinse tijd. Maar ook een veertien kilo zware maalsteen uit de IJzertijd is aangetroffen.

Op de belangrijkste plaatsen in het plan wordt komend jaar een opgraving gedaan waarbij alle sporen en hun samenhang compleet worden gedocumenteerd.

Normaal worden vondsten zorgvuldig bewaard in een groot depot en afgesloten van publiek. De werkgroep archeologie van Heemkunde Boxtel heeft er echter voor gezorgd dat er een expositie komt. Daar wordt dan een deel van de vondsten uit de proefsleuven tijdelijk vertoond.

In de maand van de geschiedenis zijn vanaf zaterdag 12 oktober de gevonden scherven en andere voorwerpen te zien voor iedereen. Bij elk voorwerp is dan een korte toelichting te lezen. Tevens staat er bij verschillende scherven ter vergelijking een complete pot of urn die elders gevonden werd.

Het grootste voorwerp is een veertien kilo zware maalsteen van graniet. De werkgroep puzzelt bovendien nog met 220 scherven van grote potten uit de IJzertijd (600 v. Christus, zie foto). Details over de expositie worden later bekendgemaakt. Meer informatie is verkrijgbaar via Dik Bol van de archeologiewerkgroep en ArcheoHotspot Boxtel: 06-53 36 40 93.

Vrijwilligers van Heemkunde Boxtel zijn druk bezig om nog enkele honderden scherven in elkaar te puzzelen: deze moeten samen grote potten uit de IJzertijd vormen. (Foto: Heemkunde Boxtel).