Afbeelding
Foto: Eigen collectie

What's Up Jolien & Nina?

Jolien Duijts uit Boxtel en haar hartsvriendin Nina Schevers houden enorm van pony rijden. Ze gooien hoge ogen in de dressuursport. Jolien is het afgelopen weekend zelfs Nederlands kampioen geworden en ook Nina eindigde in de top tien. Ze zijn allebei lid van de Gemondse ponyclub De Pikeurtjes. En dan zitten vriendinnen ook nog eens samen op judo.

Hoe heten jullie pony's? Nina: ,,De pony waar ik op rijd, heet Morgje." Jolien: ,,Die van mij heet eigenlijk Krien's Dion, maar wij noemen hem Coco. Joliens moeder Harriella vult aan: ,,Morgje draagt eigenlijk de naam Loo's Morgan. Nina doet aan dressuur met Morgje, Jolien springt met die pony."

Wat is dan het verschil tussen een spring- en een dressuurpony? Jolien: ,,Morgje heeft veel lef. Coco wil eerst overal omheen kijken en als het spannend is, dan springt hij niet." Harriella: ,,Coco is wat onzekerder, maar wel erg geschikt voor dressuur."

Hoe oud was je toen je pony leerde rijden? Jolien: ,,Vier jaar. Ik begon met stappen, daarna mocht ik draven en nog later galopperen. Mijn eerste pony was een Shetlander en die moest mama aan de longeerlijn vasthouden, anders begon hij te bokken."

Wat vinden jullie behalve het rijden nog meer leuk aan jullie hobby? Nina: ,,Het verzorgen. Ik vind het fijn als de pony het naar zijn zin heeft. Dat is belangrijk. Borstelen, wassen, een appeltje geven."

Jullie judoën ook graag. Waarom zijn jullie die sport gaan beoefenen? Jolien: ,,Omdat het handig is om een judokoprol te kunnen maken als we een keer van onze pony vallen."

Welke band hebben jullie? In koor: ,,De gele met twee oranje slippen."

Wat hopen jullie met de dressuursport te bereiken? Jolien en Nina: ,,Dat we beroemde amazones worden." Harriella: ,,Mijn man en ik fokken zelf pony's. Die zijn nu nog te groot voor de meiden, maar het zou geweldig zijn als ze ooit een wedstrijd winnen op een pony uit onze eigen stal."

FOTO RECHTS: Jolien (links) en Nina (rechts) op hun pony's. (Foto: Eigen collectie).